Høyre skremmer Venstre-Trine

- Ikke alle problemer kan løses med forbud.

FORBUD IGJEN?: Venstre-leder Trine Skei Grande skjønner ikke at Høyre tror et forbud vil løse tiggeproblematikken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
FORBUD IGJEN?: Venstre-leder Trine Skei Grande skjønner ikke at Høyre tror et forbud vil løse tiggeproblematikken. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre bestemte seg på årets landsmøtet at de vil forby tigging. Leiren som mer en 100 tiggere har satt opp ved Sofienberg Kirke har fått Oslos ordfører Fabian Stang (H) til å konkludere med at et forbud er den mest verdige løsningen på tiggeproblematikken. Nestleder i Frp Per Sandberg ønsker ham velkommen etter. Tiggedebatten skaper strid på borgerlig side hvor Venstre blir urolig av Høyre og Frps holdninger.

- Forbud funker ikke
- Jeg blir skremt av disse politikerne som tror at dette er et problem vi kan fjerne med et pennestrøk. Dette er et fattigdomsproblem som omhandler hele Europa. Ikke alt her i Norge kan løses med nok et forbud, sier Skei Grande til Dagbladet.

Hun viser til at de fleste land i Europa ikke har et forbud mot tigging, og at i de landene der de har et forbud har dette endret lite.
- Tiggingen er fortsatt et like stort problem i for eksempel Nederland, der de har kriminalisert tigging, sier Skei Grande.

- Husk Auschwitz
Venstrelederen sier at tonen i debatten også har tatt en farlig vending.

- Jeg blir skremt av det jeg leser i nettdebattene. Vi snakker om en gruppe mennesker som også tidligere har blitt stigmatisert som et problem tidligere i historien. Vi husker alle Auschwitz, sier Skei Grande.

Hun synes også det er frustrerende hvordan mange blander sammen romfolket, rumenere og lommetyver.

- Jeg har blitt frastjålet lommeboken min i Oslo, og jeg kan fortelle deg at det er ikke tiggere som stjeler lommebøker, men pene herrer i kamelhårsfrakker.

Vil gi toalett
Selv om Ordføreren og Byrådslederen er i mot å sette opp sanitærtilbud til tiggerene, vil Byråd for miljø og samferdsel, Ola Elvestuen (V) gjøre dette i samarbeid med Frelsearmeen.

- Dette er et untaksvis vi gjør dette, men slik situasjoen er nå. Men det er ikke en tilrettelegging for å bo i parkene, sier Elvestuen til Dagbladet.

FRUSTRERT: Ordfører i Oslo Fabian Stang river seg i håret over situasjonen ved Sofienberg krike. Han mener i motsetning til venstre, at et forbud er det beste.
Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX
FRUSTRERT: Ordfører i Oslo Fabian Stang river seg i håret over situasjonen ved Sofienberg krike. Han mener i motsetning til venstre, at et forbud er det beste. Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX Vis mer

Skei Grande mener at dette ikke vil invitere flere tiggere til å komme til Norge.

- Ingen drar tvers gjennom Europa for å gå på do.

Da Dagbladet snakket med Byrådsleder i Oslo Stian Berger Røsland onsdag var han opptatt av at Oslos borgere skal kunne ta byens parker og fristeder tilbake. Skei Grande ønsker en helt annen tilnærming til problemet enn Høyre.

- Dette er et fattigdomsproblem som eskalerer med den økonomiske krisen vi ser i Europa. Når det sosiale nettet og løsjobbene forsvinner i Sør-Europa så er det disse menneskene, nederst på rangstigen som sliter mest. I mange land i Europa er det rett og slett farlig for romfolket å oppholde seg.

- Du skal bli sparket ganske mange ganger på en madrass i Sofienbergparken før det er så ille som i Ungarn, sier Skei Grande.

- De skal ikke bo her
Venstre-lederen mener at det ikke er et mål at romfolket skal bli i Norge. Hun mener dette heller ikke er det romfolket selv ønsker.

- Dette er reisende som helst ikke er lengre i Norge enn tre måneder. De er reisende og det ligger i deres kultur å reise. Målet må være at disse menneskene skal kunne ha et hus i Romania, og etter hvert en bobil slik at de kan fortsette å reise rundt i Europa, sier Skei Grande.

GIR DO: Byråd i Oslo Ola Elvestuen (V) vil de rumenske tiggerene et sted å gå på do.
Foto: Ned Alley / Scanpix
GIR DO: Byråd i Oslo Ola Elvestuen (V) vil de rumenske tiggerene et sted å gå på do. Foto: Ned Alley / Scanpix Vis mer

Hun mener Norge må sørge for at de EØS-midlene vi bidrar med hjelper romfolket i større grad en det gjør i dag.

- Da kan det være at det beste er å la Frelsesarmeen få pengene, slik at vi ikke risikerer at pengene havner på kontoen til korrupte politikere. Så må vi heller ikke glemme at det finnes romfolk som er norske statsborgere også. Det er en gruppe som vi også har et ansvar for å ivareta, avslutter Skei Grande.