BOKAKTUELL: Ap-nestleder og skolepolitisk talsmann Trond Giske lover enstemmig støtte fra Ap til å videreutdanne 25 000 lærere innen 2020. Foto: BENJAMIN A. WARD
BOKAKTUELL: Ap-nestleder og skolepolitisk talsmann Trond Giske lover enstemmig støtte fra Ap til å videreutdanne 25 000 lærere innen 2020. Foto: BENJAMIN A. WARDVis mer

- Høyre slår inn åpne dører

Ap-nestleder Trond Giske er lite imponert over Høyres skoleløfter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ap-nestleder Trond Giske lar seg ikke imponere over skoleløftene Høyre lanserte i går. Regjeringspartiet lover blant annet å videreutdanne 25 000 lærere innen 2020.

Dette vil ha en total kostnad på rundt seks milliarder kroner, litt over en milliard kroner i året.

I realiteten er Høyres skoleløfte en videreføring av det rekordhøye antallet lærere som får videreutdanning i år.

- En selvfølge - Dette innebærer jo at de lover videreføre dagens bevilgningsnivå, og det kan jeg her og nå love enstemmig støtte fra Arbeiderpartiet til, sier Trond Giske, som i tillegg til å være nestleder, også er partiets skolepolitiske talsmann, og leder Stortingets utdanningskomité.

I tillegg er han aktuell med boka «La læreren være lærer - veien til en skole der alle barn kan lykkes».

- Jeg vil anse dette løftet som en selvfølge, i og med at et enstemmig storting har vedtatt å bruke en milliard kroner på videreutdanning av lærere, sier Giske.

- Der tenker jeg at Høyre slår inn åpne dører. Dersom de hadde foreslått kutt i disse bevilgningene, ville vi ha stemt imot.

Kommuneinnsats Samtidig er rikspolitikerne avhengige av at skoleeierne, altså kommunene, innvilger lærernes søknader om etterutdanning.

- I vår samlet vi en gjeng Høyre-politikere som ringte rundt til ordførere for å be dem si ja til etter- og videreutdanning for lærerne. Hvis kommunene sier nei, får vi det ikke til, sa kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen til Dagbladet i går.

- En gavepakke Han mener imidlertid at strukturen for videreutdanning for lærere er en gavepakke for kommunen, i og med at regjeringen dekker 75 prosent av kostnadene for utdanning i matte og naturfag, 60 prosent i de andre fagene.

Giske tror ikke dette er nok.

- Det som mangler, er den biten som Røe Isaksen etterlyser, nemlig kommunenes innsats. Det er avhengig av en god kommuneøkonomi. Hvis Høyre også sluttet seg til vårt forslag om å styrke kommuneøkonomien med 3,5 milliarder i året, ville de hatt mye bedre forutsetninger for dette, sier han.

- Hvis kommunene sier nei, er det sjelden på grunn av vond vilje, men fordi pengene ikke strekker til. Her må både kunnskapsministeren og kommunalministeren stille opp.

- Ønsker flere lærere Samtidig mener Giske at tilbudet om etterutdanning må omfatte alle lærere, ikke bare noen. I tillegg er Arbeiderpartiet opptatt av at barna skal få mer undervisning og mer tid med lærerne.

- Vi mener at ungene ikke bare må få bedre hjelp, men også flere timer med lærerne. Det hjelper ikke bare at lærerne har bedre utdanning, sier Giske.

- Dette krever mer lærertetthet, mindre byråkrati og bedre bruk av arbeidsdagen. Her skjer det ingen ting fra regjeringen.

SKOLE-SELFIE: Statsminister Erna Solberg (H) besøkte Åskollen skole i Drammen første skoledag. Her tar hun en selfie med elevene i 7. klasse og kontaktlærer Merethe Larsen. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN
SKOLE-SELFIE: Statsminister Erna Solberg (H) besøkte Åskollen skole i Drammen første skoledag. Her tar hun en selfie med elevene i 7. klasse og kontaktlærer Merethe Larsen. Foto: CHRISTIAN ROTH CHRISTENSEN Vis mer