Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre-spriket

Hva i all verden gjør Høyre i regjering med KrF?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I FLERE DAGER før Høyres nye programutkast for neste stortingsperiode ble lagt fram i går, lekket det ut nyheter i alle kanaler. To av dem var som snytt ut av nesa på Carl I. Hagen: Høyre vil ha vinsalg i butikkene og utvidet adgang til DNA-registrering av småkriminelle.

Her hadde Høyres programkomité stukket hånda dypt ned i Frp\'s honningkrukke. Den progressive Trond Helleland-fløyen satt allerede og slikket seg rundt munnen, mens den liberale Georg Apenes slikket partiets verdikonservative sår. Det var rent så man undret: Hva røker de i Høyres Hus nu?

OG DET ER punkter i Høyres nye programutkast som vil gi Carl I. Hagen nok en anledning til å si velkommen etter. Ikke minst gjelder det justispolitikken, hvor Høyre blant annet går inn for utvidet adgang til romavlytting. Dette var også en av tre punkter, hvor det ble tatt dissens, og som helt sikkert blir omdiskutert på neste landsmøte, slik det ble på det siste.

Men nå sitter Høyre inntil videre i regjering med KrF og Venstre, ikke Frp. Partiet går også til valg på fortsatt regjeringssamarbeid. Da må man kunne gå ut fra at de tre partiene opererer ut ifra felles verdiplattform. I hvert fall ikke at de er grunnleggende uenige om sentrale verdier. Riktignok har den parlamentariske sammensetningen de seinere åra medført en pragmatisme som av og til grenser til det kyniske, men det som går inn i den politiske kjøttkverna er nå engang det partiene ber velgerne stemme på. Dette er oss, hvis vi fikk bestemme. Eller som programkomiteens leder Jan Tore Sanner uttrykte det:

-  Det er første gang på 25 år Høyre legger fram et programutkast mens vi sitter i regjering. Nå ser vi på en helt annen måte hvor viktig programarbeidet er for å sette ting ut i livet.

DET ER LIKEVEL påfallende at Høyre på flere sentrale punkter er i direkte opposisjon til sine regjeringspartnere. Det gjelder selvfølgelig EU, hvor Høyre skjerper tonen ved å si at målet er norsk medlemskap så raskt som mulig. Sanner påpeker at EU er så enormt viktig for Høyre at det gjennomsyrer hele partiprogrammet. Men skulle det bli flertall på Stortinget i neste periode for medlemskap, vil Høyre sette det foran regjeringssamarbeid? Her kan Høyre foreløpig lene seg trygt på det norske folks konservatisme. Det er verken Sanner eller Thorbjørn Jagland som avgjør det spørsmålet, men folket der ute.

PÅ TO ANDRE punkt er Høyre kanskje mer i takt med folket og i direkte konfrontasjon med fundamentale KrF-verdier. Det gjelder vinsalg i butikkene og store avgiftskutt på alkohol. KrF har gjort det til en fanesak å kjempe for å opprettholde prisnivået på alkohol ikke bare i Norge, men også i våre naboland og EU. Men ikke minst provoserer Høyre med å åpne for homofil adopsjon. Partiet mener ingen skal bli ekskludert fra å bli vurdert som adoptivforeldre. Da er det enda godt for KrF at partneren ikke tar helt av og går inn for kjønnsnøytral ekteskapslovgivning. Ikke ennå.

Homofil adopsjon er ingen hastesak, beroliger Sanner. Så er det vel bare en programhelt til glede for liberale Høyre-velgere så lenge partiet samarbeider med KrF. Det trenger de verdikonservative og byliberale, som ennå tror de er kjernen i partiet.

MEN ALKOHOL og homofil adopsjon er «kontantstøttesaker», saker som splitter folk etter hjerterota. Som svar på kommentarens innledende spørsmål, kan både KrF og Høyre komme med vektige innlegg om valgfrihet, skole og verdiskapning. De vil til og med påstå at de er enige om skattelette, selv om KrFs lettelse ikke lenger var så merkbar i forbindelse med kommunevalget. For velgerne er det like gjerne de enkle verdisakene som avgjør og skiller. Det er ikke uten grunn at KrF nok en gang skal gå til valg på kontantstøtten.

På samme måte går det en avgjørende politisk skillelinje i justispolitikken, hvor Høyre har beveget seg i retning Frp. Forslaget til utvidet adgang til romavlytting utfordrer partiets liberale tradisjoner når det gjelder personvern. En velmenende formulering om homofil adopsjon retter knapt opp det inntrykket.

Erna Solbergs politiske prosjekt er blitt litt tydeligere. Det spriker i retning Frp.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media