Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre: Statkraft bør vente

Høyre anbefaler Statkraft å vente med anleggsarbeidene i Beiarvassdraget til saken er bedre politisk avklart.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Regjeringen godkjente i mai en redusert utbygging av Beiarvassdraget i Nordland, og Statkraft har planlagt å starte utbyggingen tidlig denne høsten.

- Det vil meget uklokt å starte anleggsarbeider i Beiarn nå. Det kan ikke være i Statkrafts interesse å starte et slikt prosjekt mens det pågår en politisk konflikt, sier energipolitisk talsmann Jan Tore Sanner i Høyre.

Høyre kan få en nøkkelrolle i striden om utbygging av Beiarvassadraget. Sentrumspartiene mener at regjeringen bør trekke Statkrafts utbyggingskonsesjon tilbake. Olje- og energiminister Olav Akselsen mener det ikke er mulig å trekke tilbake konsesjonen. Sanner er usikker, men er enig med sentrum at det er behov for mer informasjon.

- Selv om Høyre ikke synes det er noe mål i seg selv å stoppe utbyggingen, er vi er enige i at det kan være et behov for mer kunnskap om virkningene av en kraftutbygging før arbeidet starter, sier Sanner.

-Vi er enige i at det kan være behov en avgrenset konsekvensutredning om blant annet fisken i vassdraget, kulturminner og sameproblematikken. En slik utredning kan departementet ta initiativ til selv, uten at Statkraft instrueres til å gjøre det, sier Sanner.

Nytt forslag for Stortinget

Senterpartileder Odd Roger Enoksen varslet fredag at han vil legge fram et forlag for Stortinget om å konsekvensutrede en utbygging av Beiarvassdraget på nytt.

- Jeg mener bestemt at Stortinget har mulighet til å trekke tilbake konsesjonen, og de juridiske utredningene som er blitt gjort viser også at det er mulig. Hvis det er slik at Akselsen er mot utbyggingen og ønsker hjelp fra Stortinget for å få stoppet den, skal det ikke stå på oss, sier Enoksen.

Høyres Jan Tore Sanner sier Høyre vil ta stilling til forslaget fra Sp når det legges fram for Stortinget, men han understreker at han ikke har tro på enkle løsninger i denne saken.

- Jeg må minne Odd Roger Enoksen om at sentrum utredet spørsmålet i ett år uten å finne en løsning mens han satt i regjering, sier Sanner.

Miljøoptimister

Miljøaktivistene som vil stanse kraftutbyggingen av Beiarelva øyner nå håp om at utbyggingen kan bli stanset. Fredag ba de om et møte med statsministeren.

- Vi har håp om at statsminister Jens Stoltenberg er villig til å diskutere mulige løsninger som energiminister Olav Akselsen på TV torsdag ba om hjelp til å finne. Vi tror spørsmålet om den samiske tamreinsdriften ikke er godt nok belyst, sier Gaute Rolv Dahl i Folkeaksjonen Spar Saltfjellet.

Dahl og omkring 30 andre demonstranter fra Naturvernforbundet, Natur og Ungdom og Norske Samers Riksforbund møtte fredag regjeringsmedlemmene på vei til statsråd på Slottsplassen med bannere og rop om at «Elva skal leve! «.

Verken Stoltenberg, Akselsen eller miljøvernminister Siri Bjerke tok seg imidlertid tid til å snakke med demonstrantene på vei inn til statsråd.

(NTB)