GRØNN UTFORDRING: Stefan Heggelund, Høyre-representant i energikomiteen på Stortinget, utfordrer venstresidens klimapolitikk. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
GRØNN UTFORDRING: Stefan Heggelund, Høyre-representant i energikomiteen på Stortinget, utfordrer venstresidens klimapolitikk. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

GRØNN TEMPERATUR

Høyre-Stefan ut mot SV og Rødt

Mener venstresiden må ta et oppgjør med sin skattepolitikk. - Frekt forsøk på å avspore klimadebatten, svarer SV.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

- Når man knytter ulikhetsdebatten opp mot klima, så har venstresiden begynt å si det Høyre har sagt i alle år; nemlig at skatte- og avgiftsnivået også er relevant, sier Stefan Heggelund.

Høyre-representanten i energi- og miljøkomiteen på Stortinget poengterer at det er ei tålegrense for hvor mye folk kan betale i skatter og avgifter i løpet av et år uten at det går ut over deres personlige økonomi og hvor romslig familieøkonomi er.

- Nå har det plutselig gått opp for venstresiden at klimapolitikk ikke skal bidra til mer ulikhet. Jeg er helt enig. Men da må SV, Rødt og Arbeiderpartiet ta et oppgjør med sin egen politikk når det gjelder skatter og avgifter, mener Heggelund.

- Liten ulikhet

- Venstresiden har alltid trodd at de eier ulikhetsdebatten. Det stemmer selvsagt ikke. Årsaken til at vi har liten ulikhet i Norge er høy tillit mellom folk og bred enighet om et progressivt skattesystem og gratis skole- og helsetilbud, sier han.

Heggelund påpeker at når regjeringen prioriterer å gjøre barnehagen billigere for familier med lav inntekt, så er det en politikk for å motvirke ulikhet.

- Høyre har alltid sagt at det er ei grense for hvor mye folk kan betale i skatter og avgifter. Det har venstresiden kontant avvist. Men nå som ulikhetsdebatten er knyttet opp mot klimapolitikken, så diskuterer plutselig venstresiden ulikhet på premisser de aldri før har gjort. På et helt nytt territorium for dem. Til det er det bare å si: Velkommen etter!

SV: - Ord, ord og ord

Lars Haltbrekken, SVs medlem i energi- og miljøkomitéen på Stortinget, mener Stefan Heggelund bommer fullstendig.

- Jeg har én oppfordring til Stefan Heggelund; begynn å jobbe med å kutte norske utslipp! Hver gang vi fremmer forslag i Stortinget om utslippskutt, så stemmer Høyre mot. Det har de konsekvent gjort de siste årene, sier Lars Haltbrekken.

SV-representanten mener Høyre har liten grunn til å slå seg på brystet.

OPPFORDRER: Lars Haltbrekken, SVs klimapolitiske talsperson, oppfordrer Høyre til å støtte SVs klimakuttforslag. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
OPPFORDRER: Lars Haltbrekken, SVs klimapolitiske talsperson, oppfordrer Høyre til å støtte SVs klimakuttforslag. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

- Vi sliter med ei regjering som bare har ord, ord og ord, som tror at man har løst problemet med å hevde at vi har verdens grønneste regjeringsplattform. Jeg oppfatter dette som et frekt forsøk fra Heggelund på å avspore klimadebatten, sier han.

Gratulerer Høyre

Den tidligere lederen i Naturvernforbundet og Natur og Ungdom poengterer at hovedgrunnen til at han som miljøverner valgte SV er at partiet står for en grønn og rettferdig klimapolitikk.

- Hvis du ser på SVs alternative budsjettforslag, så gir vi skattelette til dem som har minst, samtidig som prisen på forurensing øker. Problemet er regjeringen, som kutter skatten til dem på toppen, mens vanlige folk har fått det verre.

- Så jeg vil gratulere Høyre med å ha oppdaget at forskjellene øker under denne regjeringen. Det var jaggu på tide, sier Haltbrekken.

Han påpeker at SV har kuttet i skatten til familier med de laveste inntektene, slik at de skal komme bedre ut selv om det blir dyrere å forurense.

- Hvis Stefan Heggelund trenger inspirasjon til å løse dette, er han hjertelig velkommen til å lese SVs alternative statsbudsjett. Der står svaret, sier Lars Haltbrekken.

Rødt: - Frekkhetens nådegave

Marie Sneve Martinussen, nestleder i Rødt, er lite imponert over Stefan Heggelunds argumentasjon.

TVILSOM ÆRE: Marie Sneve Martinussen, nestleder i Rødt, mener det er regjeringen som har den tvilsomme æren for økte forskjeller de siste årene. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet
TVILSOM ÆRE: Marie Sneve Martinussen, nestleder i Rødt, mener det er regjeringen som har den tvilsomme æren for økte forskjeller de siste årene. Foto: Gunnar Ringheim / Dagbladet Vis mer

- Heggelund eier frekkhetens nådegave, men det han sier blir ikke mer sant av den grunn. Hans egen regjering har økt avgiftene for folk flest med seks milliarder kroner. De samme seks milliardene har de brukt på skattegaver til folk med formuer. Er det noen som skal ha den tvilsomme æren for økte forskjeller de siste årene er det Høyre-regjeringa og ingen andre, sier Marie Sneve Martinussen.

Rødt kutter avgifter

Rødts nestleder understreker at hennes parti ikke vil øke avgiftene.

- Vi har tvert imot foreslått å kutte avgifter, for eksempel moms på reparasjoner, kollektivtrafikk og miljøvennlig opplevelser. Og vi har aldri ment at avgifter løser alle miljøproblemer, fordi det først må finnes et alternativ for folk å velge.

- Vi må sette fult trøkk på å bygge ut mer og bedre jernbane, ikke kaste bort pengene på privatiseringsreformer og fancy navnebytter som ingen skjønner noe av. Det vi trenger er en rettferdig miljøpolitikk, ikke Høyres signaturmiks av usosiale avgiftsøkninger, skattegaver til de rike og total handlingslammelse i klimapolitikken, sier Marie Sneve Martinussen.

Ap: - Taper kjøpekraft

Åsmund Aukrust, Ap-medlem i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, påpeker at de gule vestene i Frankrike er protest mot en urettferdig politikk hvor formueskatten for de rike fjernes, mens vanlig folk må betale mer.

MISLYKKES: Åsmund Aukrust, Ap-medlem i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, mener regjeringen mislykkes i både i fordelingspolitikken og klimapolitikken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
MISLYKKES: Åsmund Aukrust, Ap-medlem i energi- og miljøkomiteen på Stortinget, mener regjeringen mislykkes i både i fordelingspolitikken og klimapolitikken. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

- Skal vi løse klimakrisa må vi sørge for at forskjellene mellom folk ikke øker. Dagens regjering har en politikk som systematisk øker forskjellene, de rikeste får milliarder i skattekutt mens andre opplever kutt.

- Med dagens regjering har tre av 10 nordmenn fått dårligere kjøpekraft, mens de tusen rikeste har fått halvannen million hver seg i skattekutt, sier han.

- Regjeringen mislykkes

Aukrust påpeker at Norge skal gjennom en stor omstilling:

- Da er det viktig at folk føler trygghet i hverdagen og på jobben. Regjeringas mange angrep på arbeidsmiljøloven, blant annet innføring av midlertidige ansettelser, er et veldig dårlig bidrag.

- Klimapolitikken må være grønn for utslippene må ned. Men den må også være rød for å sørge for at omstillingen gjøres på en rettferdig måte, at folk har en jobb og gå til og at forskjellene ikke øker. Dagens regjering mislykkes på begge områder, sier Åsmund Aukrust.

Høyre: - Fra rødt til grønt

Stefan Heggelund understreker at regjeringspartiet er opptatt av at utslipp skal bli dyrere.

- Bedrifter som forurenser må betale, gjennom CO2-avgift, som vi øker hvert år. Samtidig sier vi at andre skatter skal reduseres, ved at vi vrir skattesystemet fra et rødt system til et grønt system, sier han.

- Vi mener vi også må bruke positive insentiver for å gjøre strukturelle endringer. Se på elbilpolitikken, der vi har skapt et nytt marked ved å ha avgiftsfrie biler på veiene. Det har ført til flere og flere modeller, familiebiler og større rekkevidde, sier Høyre-politikeren.

- Vår måte å drive klimapolitikk resulterer i at vi nå for første gang forhandler med landbruk og fiskeri om å redusere klimautslipp. Vi har dessuten bevilget mer penger enn noensinne til at staten gjennom Enova skal hjelpe bedrifter til å omstille seg, sier Stefan Heggelund.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer