Høyre stopper Sivs asyldrøm

Sier nei til asylstopp, generell bevæpning av politiet og strengere grensekontroll.

NEI TIL ASYLSTOPP: Høyres nestleder Bent Høie sier at Høyre ikke støtter Frps asylforslag. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix.
NEI TIL ASYLSTOPP: Høyres nestleder Bent Høie sier at Høyre ikke støtter Frps asylforslag. Foto: Terje Pedersen / NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): På en pressekonferanse i dag gikk Siv Jensen inn for full asylstopp til Norge, og la fram en fempunkts liste over innstramminger som også inkluderer permanent grensekontroll og generell bevæpning av politiet. Men nå setter regjeringspartner Høyre ned foten for mesteparten av Frps asylplaner.

Ingen asylstopp

Asylstopp blir ikke Høyre-Frp-regjeringens politikk, sier Høyre-nestleder Bent Høie.

- Høyre ønsker en streng, men rettferdig innvandringspolitikk. Det betyr at mennesker som flykter fra for eksempel krig skal kunne få opphold i Norge, men at mennesker uten grunnlag for opphold skal returneres. Vi har en plikt til å hjelpe mennesker i nød og til å gi beskyttelse mot forfølgelse. Vi støtter derfor ikke full stans av asylinnvandring, men vi jobber for å intensivere tvangsreturarbeidet, skriver Høie i en e-post til Dagbladet.

ASYL-STANS: Frp-leder Siv Jensen sier på sin halvårlige sommerpressekonferanse i dag at Frp vil stanse all asylinnvandring til Norge. Hun presenterte en fempunkts liste over innstrammende tiltak. Video: NTB Scanpix Vis mer

Uendret grensekontroll og bevæpning

Høyre vil ikke endre på grensekontrollen.

- Vi har allerede en midlertidig grensekontroll i Norge. Den er nylig forlenget med 6 nye måneder. Det mener vi er tilstrekkelig på nåværende tidspunkt, skriver Høie.

Det blir heller ingen generell bevæpning av politiet med Høyre i regjering.

- Nei, vi har ønsket en midlertidig bevæpning tilpasset trusselsituasjonen og punktbevæpning på særlig utsatte områder, slik som OSL Gardermoen, skriver Bent Høie.

Kan stramme inn på statsborgerskap

Bare på punktet om å heve terskelen for statsborgerskap til ti års botid, kommer Høyre Frp i møte.

- Regjeringen har gjort flere innstramminger i kravene for statsborgerskap, blant annet på muligheten for tap av statsborgerskap og krav om norskkunnskaper. Vi er åpen for å vurdere ytterligere innstramminger. Det å bli norsk statsborger skal henge høyt, skriver Høyre-nestlederen.

Via sin rådgiver Peder Egseth legger han til at Høyre kan åpne for krav om ti års botid for statsborgerskap.

På spørsmål om hvordan Frp og Høyre kan finne sammen i en ny regjering med så ulikt syn på innvandringspolitikken, svarer Bent Høie slik:

- Vi har funnet sammen i fire år. Vi har håndtert den mest krevende flyktningkrisen landet noen sinne har stått overfor. Jeg er på ingen måte bekymret for at vi ikke kan finne gode løsninger som sikrer en streng, men rettferdig innvandringspolitikk også de neste fire årene.

- Bare valgkamp

SV-leder Audun Lysbakken kaller Frps asylløfter for et desperat utspill, og minner om at Frp ikke har tatt til orde for å stanse all asylinnvandring tidligere.

- Dette er bare valgkamp. De ønsker å provosere, som Frp alltid gjør. Det de egentlig driver med her, er å komme med stadig mer radikale forslag for å slippe en valgkamp som handler om de økende forskjellene, sier Lysbakken.

Stortingsrepresentant Stein Erik Lauvås (Ap) kaller Frp-forslaget for et «useriøst valgkamputspill fra et bekymret Frp».

- De prøver å spille på det de har. Nå drar de innvandringskortet, sier Lauvås.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer