Høyre støtter politiets utspill om overfallsvoldtekter

Trond Helleland (H) mener alle kriminelle asylsøkere bør sperres inne - enten de har begått butikktyveri eller vold.

NULLTOLERANSE:  Høyres innvandringspolitiske talsperson Trond Helleland mener alle kriminelle asylsøkere - id-løse eller ei - bør lukkes inne på egne mottak.
NULLTOLERANSE: Høyres innvandringspolitiske talsperson Trond Helleland mener alle kriminelle asylsøkere - id-løse eller ei - bør lukkes inne på egne mottak.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I dagens Dagbladet sier leder for Politiets Fellesforbund, Arne Johannessen, at han vil låse inn eller fengsle kriminelle, ID-løse asylsøkere i lukkede mottak. Dette mener han vil begrense overfallsvoldtektene. 

Johannessen får støtte av innvandringspolitisk talsmann i Høyre, Trond Helleland.

- Høyre har programfestet at vi ønsker å forvare kriminelle asylsøkere, og vi ønsker å få bygget mottak for dem som ikke avklarer sin identitet, sier Helleland.

Bør behandles likt Dette er på generelt grunnlag, og ikke bare i forbindelse med de mange overfallsvoldtektene her til lands.

- Det er jo et tema som dukker opp hver gang det er kriminelle behandlinger som skaper store avisoverskrifter. Dessverre har ikke regjeringen gjort noe med det, sier han.

Helleland mener det ikke bør skilles mellom ulike former for kriminelle handlinger.

- Det bør være det samme om du stjeler i en butikk eller begår vold, mener stortingsrepresentanten.

Han mener imidlertid ikke at man skal holde alle id-løse asylsøkere i fangenskap i kraft av at de ikke har papirer, men at det kan være aktuelt med lukkede mottak for personer som ikke bidrar med å bekrefte sin egen identitet.

Domstolene bør avgjøre Venstres nestleder Helge Solum Larsen mener en generell beslutning om forvaring eller lukket mottak ut fra gruppetenking er et ganske dramatisk trekk.

- Vi har alltid vært opptatt av å behandle mennesker som enkeltmennesker. Det er domstolene som bør avgjøre i enkelttilfeller om det er fengsel eller noe annet som er det som blir konsekvensene av de kriminelle handlingene, sier Solum Larsen til Dagbladet.

Han mener man heller burde fokusere på andre utfordringer i vår utlendingspolitikk.

- Det er for få ressurser i forhold til behandling av asylsøknader, må vi må få en fortgang i saksgangen. Dette for å kunne luke ut grunnløse asylsøknader, sier Solum Larsen.

Må samle kunnskap Justispolitisk talsmann for SV, Akhtar Chaudry, sier han ikke vil kommentere utspillet uten videre.

- Jeg må vite hva som er sagt. Hvem er disse personene, og hvor mange er de? SV mener at alle tiltak må være kunnskapsbaserte, og det er den kunnskapen vi er i ferd med å samle inn, sier SVs justispolitiske talsmann, Akhtar Chaudry.

Han sier likevel at dette utspillet er en av mange utspill som vil gå inn i den vurderingen. Chaudry sier SV i disse dager skal besøke blant annet oslopolitiet og voldtektsmottaket, før de selv arrangerer et seminar for alle aktører innenfor voldtektsdebatten.

- Denne kampen er en av de fremste kampene SV kjemper, sier Chaudry.

DOMSTOLEN AVGJØR:  Venstres nestleder Helge Solum Larsen mener en generell beslutning om forvaring eller lukket mottak ut fra gruppetenking er et ganske dramatisk trekk, og mener domstolene skal avgjøre hvem som skal fengsles. Foto: Berit Roald / SCANPIX
DOMSTOLEN AVGJØR: Venstres nestleder Helge Solum Larsen mener en generell beslutning om forvaring eller lukket mottak ut fra gruppetenking er et ganske dramatisk trekk, og mener domstolene skal avgjøre hvem som skal fengsles. Foto: Berit Roald / SCANPIX Vis mer