Høyre stuper

Jens og Siv rykker fra– krisemåling for Erna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Høyre stuper. På Synovate MMIs kommunevalgsmåling går partiet tilbake med hele fire prosentpoeng til 14,6 prosent.

- Dette er absolutt ikke bra nok for Høyre. Det er bare å stå hver bidige time fram til valget. Jeg tror denne målingen er resultat av at fokuset i starten av valgkampen har vært på Ap og Frp. TV-debattene mellom Jens og Jensen har tatt mye oppmerksomhet. Men etter hvert vil fokuset komme mer på lokale saker og ordførere, og da vil Høyre komme bedre fram. Lokalt er det først denne uka valgkampen kommer skikkelig i gang, og det blir også dueller mellom Erna og Jens, sier nestleder Per-Kristian Foss til Dagbladet.

- Men den oppmerksomheten Høyre får på grunn av Oslo-ordfører Per Ditlev-Simonsen kan jo neppe trekke velgere. Er det fare for at Høyre synker enda på neste måling?

- Nei, jeg tror ikke det blir verre. Den saken har nok tatt oppmerksomhet vekk fra våre saker. Men jeg tror ikke den får noen langvarig effekt. Jeg tror den vil dø hen.

- Burde ikke Ditlev-Simonsen gå av som ordfører for å sikre oppmerksomhet om Høyres saker?

- Ditlev-Simonsen er ikke kandidat i det kommende kommunevalget. Velgerne vil se at han har gjort alt som har vært mulig for å beklage og angre. Og man sparker ikke en mann som ligger nede. Mange velgere ser det, sier Foss.

Ikke ødeleggende

Han håper kameraene etter hvert kan rettes mot det Høyre har gjort og vil gjøre rundt i landet for kvalitet i skolen og eldreomsorg.

Foto: Frank Karlsen
Foto: Frank Karlsen Vis mer

Høyre-ordfører Per Ditlev-Simonsens skjulte konto i Sveits ble kjent fredag og kan ha bidratt til krisemålingen.

Håkon Kavli i Synovate MMI støtter Foss langt på vei og tror ikke saken nødvendigvis blir ødeleggende for Høyre.

- Det er ikke sikkert saken blir en langvarig belastning for partiet. Jeg tror ikke den er like alvorlig for Høyre som Medhaug-saken ble for KrF før kommunevalget i 2003. Skattesaken er selvsagt negativ for Høyre, men har en annen karakter og vil nok ha mindre effekt på Høyre-velgere enn den effekten Medhaug-saken fikk på Krf-velgere i 2003, sier Kavli.

Jens og Siv rykker fra

Gjennom den første uka med TV-valgkamp har Jens Stoltenberg og Siv Jensen uansett lyktes i å sette Høyre og de øvrige partiene i skyggen:

På Synovate MMIs ferske kommunevalgmåling får Ap 32,2 prosent og Frp 21, 5 prosent.

De er en framgang fra henholdsvis 26,9 prosent og 19,1 prosent i forrige uke. Målingen er tatt opp fra tirsdag til fredag forrige uke og har dermed fanget opp Jens-Siv-duellene som har dominert første del av valgkampen.

- Valgkampen på TV kom i gang i forrige uke, og målingen gjenspeiler nok den oppmerksomheten Ap og Frp har fått, sier Håkon Kavli i Synovate MMI til Dagbladet.

Høyre stuper

Ap best på velferd

Om velgerne strømmer til FrP, skyldes det neppe partiets barnehagepolitikk. Bare 6, 3 prosent mener Frp er best på barne- og familiepolitikk.

Siv Jensens barnehagemodell har åpenbart ikke gått hjem hos velgerne. Bakgrunnstallene viser at selv blant Frp-velgerne mener mange at både Ap og KrF er bedre på dette politikkområdet.

Høyest troverdighet har Ap med 23,6 prosent, mens KrF holder stand som barne- og familieparti med 12, 6 prosent. 12,4 prosent mener SV er best på dette feltet. 7, 8 prosent holder en knapp på Høyre.

Arbeiderpartiet har best troverdighet på eldreomsorg (26, 1 prosent) og helse- og sosialpolitikk (28,1 prosent), men her scorer også Frp høyt (17,2 prosent og 13,1 prosent).

- Ikke minst takket være talsmenn som John Alvheim henger det igjen også i denne valgkampen at Frp har høy troverdighet på eldreomsorg. Her har Frp en langt klarere profil enn på familiepolitikken, sier Kavli i MMI.

SV best på miljø
Ap er skolepartiet med 21,1 prosent, men her følger Høyre tett bak med 17,8 prosent. SV har tapt terreng som skoleparti, bare 9, 2 prosent mener SV er best på skole og utdanning.

SV kan til gjengjeld glede seg over å være partiet med størst troverdighet på miljø: 22 prosent mener SV er det partiet som er best til å løse miljø- og klimautfordringene. Ap kommer på andreplass med 15,2 prosent, og Venstre på tredje med 8,4 prosent, mens bare 5,9 prosent av velgerne mener Frp er best på dette politikkområdet.