Høyre sturer på sidelinja

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon
  • Det er ikke bare hotellstreiken som volder problemer når Høyres delegater kommer til landsmøtet i Bergen i helga. Mye verre er det at deres eget parti stamper i gjørma. Igjen er Høyre detronisert til landets fjerde største parti på meningsmålingene. Det er vanskelig å øyne hvordan det skal komme seg ut av skyggedalen. For dette er ikke bare en vårknipe. At Høyre i tillegg sliter med motsetninger helt til topps i sin ledelse, gjør ikke utsiktene lysere.
  • Høyre tok en grov sjanse da partiet gikk sammen med Arbeiderpartiet og kastet Kjell Magne Bondevik. Det kunne partiet unngått hvis det hadde manøvrert slik Fremskrittspartiet gjorde. For gasskraftsaken var allerede vedtatt av Stortinget. Men for Høyre var det viktig også å fjerne Bondevik for å skape et nytt politisk landskap fram mot stortingsvalget neste år. Det skulle bli umulig å komme utenom Høyre som deltaker i et regjeringsalternativ til Arbeiderpartiet.
  • Hittil har denne strategien slått feil fordi sentrumspartiene var så raskt ute med å erklære seg som eget alternativ også ved neste valg. Nå vet ingen hvordan dette prosjektet vil gå, men Høyre er i alle fall midlertidig plassert på sidelinja. Velgerne straffer partiet for å ha kastet Bondevik. Forholdet til sentrum er fortsatt preget av dobbelt bokholderi. På den ene sida må Høyre gjøre seg lekker for å komme inn i ringen rundt Bondevik. Samtidig må Høyre skjerpe sin egen profil for å tekkes velgerne. Denne balansegangen ser ikke Høyres ledelse ut til å makte. Det blir noe halvhjertet både over politikken og strategien.
  • Også foran dette landsmøtet har Høyre gått gjennom sin sedvanlige selvpining i lederspørsmålet. Til slutt overrumplet Jan Petersen alle med å stille kabinettspørsmål til sin egen stortingsgruppe. Nå blir han gjenvalgt uten opponent, og landsmøtet kommer til å hylle ham, slik ritualet tilsier. Men utspillet fra Per-Kristian Foss i VG onsdag, der han nærmest setter Petersen på oppsigelse i to år, har skapt nye problemer både for partiet og Petersen. Det er noe av det merkeligste utspillet på så høyt plan i vårt politisk liv på lenge. Nå drar Foss til Bergen med et betydelig forklaringsproblem. Selv om landsmøtet vil gjøre alt for å skape inntrykk av et samlet og slagkraftig parti, vil møtet aldri makte å rydde opp i de problemene Høyre nå sliter med. Delegatenes eneste trøst er at det ikke er valg før til neste år.