Høyre svikter Bush

Da George W. Bush ble valgt til presidentkandidat for fire år siden var en svært entusiastisk Høyreleder Jan Petersen offisiell gjest hos republikanerne. I år reiser ingen fra partiledelsen til kongressen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er meget bevisst. Velinformerte kilder i partiet bekrefter overfor Dagbladet grunnen; at man ikke ønsker at Høyre skal bli klistret for nært til Bush.

Må delta
Samtidig ville der vært uhøflig om Høyre for første gang ikke dro til Republikanernes landsmøte (konvent), som avholdes hvert 4. år. Der velges presidentkandidaten til partiet - i dette tilfellet utvilsomt George W. Bush nok en gang.

Høyre er medlem i International Democratic Union (IDU), sammen med rundt 80 konservative og kristeligdemokratiske partier verden over - ett av dem Republikanerne i USA. Utenriksminister Jan Petersen er viseformann i IDU, men deltar altså ikke av den grunn heller.

«Praktiske årsaker»
- Det er rene praktiske, ikke politiske, avveininger. I et tettpakket program må vi vurdere hva vi får igjen for slike reiser, sier Høyre-leder Erna Solberg.

- Når Republikanerne er Høyres søsterparti, betyr det at dere foretrekker Bush som president i USA fremfor Kerry?

- Vi har ikke noe partistandpunkt til dette. Selv om det er umulig å sammenlikne norsk og amerikansk politikk vil du garantert finne folk i Høyre som ville stemt på både Republikanerne og Demokratene, sier Solberg.

Høyt oppe
Jan Petersen var svært entusiastisk i norske media etter sitt besøk for fire år siden.

- Regien på republikanernes konvent er god. Ja, kanskje mer enn god. Den er fantastisk. Utrolig. Jeg har bare opplevd den én gang, men det er en opplevelse jeg aldri glemmer. Et par tusen mennesker som reiser seg, klapper, jubler, vifter med de riktige plakatene som de har fått utlevert ved inngangen til salen og kaster hatter i været helt spontant og helt på likt. Hvem er vel uberørt når de mange tusen ballongene slippes løs, og konfettien snør over opprømte mennesker? Sa Petersen den gang.

Fikk kritikk
Noe som fikk norske kommentatorer til å minne både om dødsstraff og andre politiske holdninger Bush har som ikke passer veldig bra med det Høyre står for.

Når har man på toppen av dette har fått en Irak-krig som ikke akkurat står høyt på popularitetslista til det norske folk. Derfor ønsker strategene i Høyre så langt i fra at Høyre skal oppfattes å være i en «klam omfavnelse» med Bush.

Delegasjonen som reiser denne gangen vil bli ledet av stortingsrepresentant og medlem i Utenrikskomiteen Julie Christiansen, som har med seg partiets informasjonssjef Karen Skjånes og internasjonal sekretær Christian Angell.

DRØMMETUR: - En opplevelse jeg aldri glemmer, sa Høyre-leder Jan Petersen da han besøkte landsmøtet sammen med kona Vesla i 2000.