Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre-talsmann: - Leieprisene vil øke med ny utleieskatt

Huseiernes landsforbund: Legg Scheel-rapporten i skuffen.

 FÅR RAPPORT:  Finansminister Siv Jensen får tirsdag skatterapporten fra Scheel-utvalget. Allerede nå reagerer Huseiernes landsforbund på deler av rapporten som er lekket. Bildet er fra Stortingets talerstol tidligere i høst. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
FÅR RAPPORT: Finansminister Siv Jensen får tirsdag skatterapporten fra Scheel-utvalget. Allerede nå reagerer Huseiernes landsforbund på deler av rapporten som er lekket. Bildet er fra Stortingets talerstol tidligere i høst. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tirsdag overleverer Scheel-utvalget sin skatterapport til finansminister Siv Jensen.

Allerede nå er det klart at utvalget har skissert opp økte skatter på blant annet boliger for å dekke inn kutt i selskapsskatten og inntektsskatten.

Før rapporten er behandlet i Høyres stortingsgruppe, er regjeringspartiets boligpolitiske talsmann Mudassar H. Kapur sterkt skeptisk til konklusjonene og effekten av økt skatt på boligutleie.

- Leieprisene går opp
- Slik presset på boligmarkedet er, vil dette kunne føre til at regningen sendes rett til leietakeren og at leieprisene vil gå opp. Dermed gjør vi situasjonen enda vanskeligere for de som har det tyngst på boligmarkedet fra før, blant andre studenter og flyktninger, sier Kapur til Dagbladet.

Og han peker på at slike små leieenheter som oftest ikke eies av rike «bolighaier», men av nyetablerte boligeiere som trenger en ekstrainntekt for å komme inn på boligmarkedet.

Kapur, som representerer Oslo Høyre i kommunal- og forvaltningskomiteen på Stortinget, kommer dermed administrerende direktør
Peter Batta i Huseiernes landsforbund i forkjøpet.

Batta oppfordrer stortingspolitikere til å legge rapporten i en skuff og låse den når de får rapporten av Scheel-utvalget tirsdag.

- Allerede ser vi at de har gått altfor langt. Risikoen for et boligkrakk er helt åpenbar, sier Batta.

- Vil ødelegge utleiemarkedet Han reagerer særlig på rapportlekkasjen som sier at Scheel-utvalget vil beskatte inntekter fra utleie av egen bolig.

- Hvis politikerne vedtar dette, kommer de til å ødelegge utleiemarkedet, sier direktøren.

Batta peker på tall som viser at 70 prosent av utleiere i dag er privatpersoner. Hvis disse skal skatte av leieinntekten i tillegg til den foreslåtte statlige eiendomsskatten, vil mange utleiere trekke seg ut av markedet, mener han.

- Utleiemarkedet i Norge er amatørmessig og primitivt. Forlater en del av utleierne som er privatpersoner markedet, vil vi mangle massevis av utleieboliger, og leieprisene vil som en følge gå i taket.

Skulle gå i null I mandatet Scheel-utvalget fikk fra Stoltenberg-regjeringen, lå det blant annet at eventuelle tiltak skulle være provenynøytrale. Det vil si at statens inntekter ikke skulle reduseres. For at en fremdeles skal være i stand til å kutte utgifter, er man derfor nødt til å øke skatte- og avgiftsnivået andre steder.

 - LEIETAEKRNE FÅR REGNINGEN:  Boligpolitisk talsmann i Høyre, Mudassar H. Kapur. Foto: Kjersti Aastad.
- LEIETAEKRNE FÅR REGNINGEN: Boligpolitisk talsmann i Høyre, Mudassar H. Kapur. Foto: Kjersti Aastad. Vis mer

Da Solberg-regjeringen tok over, ga de utvalget et tilleggsmandat. Det var å også vurdere løsninger som ikke var provenynøytrale.

Batta mener imidlertid at boligeiere som leier ut, vil rammes dobbelt av rapportens skisserte skatteløsning.

- For samtidig som man kutter i inntektsskatten og øker eiendomsskatten, vil de også øke avgiftene i bank- og finanssektoren. Det er privathusholdningene som kommer til å måtte svi, sier Batta.

- En bolig er et hjem Den skisserte skatteløsningen kommer som følge av to vidt forskjellige syn på hva en bolig er, mener Batta.

- For skrivebords-teoretikerne som har tastet på kalkulatorene sine, er boligen en ren kapital-investering. De ser ikke at folk må ha bolig, og da blir resultatet feil. Vi betrakter en bolig som et hjem, og den må skjermes.

Scheel-utvalget ledes for øvrig av SSB-sjef Hans Henrik Scheel.

 HJEM, IKKE KAPITAL:  En bolig er et hjem og ikke kapital. Derfor bør boligen skjermes for skatt, mener administrerende direktør i Huseiernes landsforbund Peter Batta. Foto: Huseiernes landsforbund
HJEM, IKKE KAPITAL: En bolig er et hjem og ikke kapital. Derfor bør boligen skjermes for skatt, mener administrerende direktør i Huseiernes landsforbund Peter Batta. Foto: Huseiernes landsforbund Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media