- Høyre tar fra Ola og Kari og gir til de rike

Høyre planlegger å «stjele» 11 000 kroner fra alle norske familier - og sende pengene til Norges rikeste i form av skatteletter, hevder landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

ARENDAL (Dagbladet): Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener han har avslørt hvordan Høyre skal finansiere kutt i formuesskatten: De skal sende regninga til de tusen hjem, som må belage seg på strammere matbudsjetter etter valget.

Han viser til Høyres alternative statsbudsjett der partiet kuttet 1,6 milliarder kroner i formuesskatt. Samtidig økte Høyre matmomsen med én prosent, som utgjør 1,4 milliarder.    

- Det forholdet er nesten én til én. Så Høyre viste veien de vil gå i fjor høst: At de skal finansiere kutt i formuesskatt med økt matmoms for alle, sier Vedum til Dagbladet.

- Det å skattelegge alle hardere og så bruke de pengene til skattelette til dem som sitter best i det, det mener jeg er en elendig prioritering, legger han til.
   
- Sender regninga til familiene I dag er matmomsen på 15 prosent. Dersom Høyre går inn for full moms på mat, altså 25 prosent, vil det gi 14 milliarder kroner i økte skatteinntekter, ifølge landbruksministeren. Samtidig gir formuesskatten 15 milliarder kroner i statskassa. Skatten vil Høyre trappe ned med 12 milliarder i neste stortingsperiode, for så å fjerne den på sikt.

MATMOMS: Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener Høyre vil sende regningen for senkning i formuesskatten til det norske folk ved øke matmomsen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
MATMOMS: Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener Høyre vil sende regningen for senkning i formuesskatten til det norske folk ved øke matmomsen. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer

Vedum er sikker på at Høyres formuesskatte-kutt skal finansieres med full matmoms. 

- Du kan selvsagt finansiere dette med at alle de som produserer maten, får dårligere betalt. Men den modellen som Høyre la fram i fjor høst, er at absolutt alle skal være med på å betale for skatteletten til dem som har mest. Det er en helt feil modell. Det er det motsatte av omfordeling, sier Vedum.  

- Det er typisk når Høyre kutter i skattene at de tar pengene fra noe som har med mat og landbruk å gjøre, legger han til.

Ifølge beregninger gjort av Senterpartiets stortingsgruppe vil en familie på fire i gjennomsnitt ut med 11 000 kroner mer per år (se egen faktaboks) dersom Høyre innfører full matmoms.
  
Vil kutte 25 milliarder Høyre går til valg på at de vil senke skattene med totalt 25 milliarder kroner. Ifølge et innlegg skrevet at Høyre-nestleder Jan Tore Sanner på partiets nettside, er det ikke vanskelig å kutte i skattene:

«Statsbudsjettet vokser med om lag 50 milliarder kroner per år. Det er med andre ord rom for både viktige utgiftsprioriteringer og vekstskapende skattereduksjoner.» Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener at tallet er helt feil.

Skatteinntekter og innfasing av penger fra oljefondet utgjør i et normalår 26 milliarder kroner, ifølge statsministeren. 11 milliarder kroner av dette forsvinner i pensjoner til Folketrygden og endringene i befolkningen koster fem milliarder kroner.

- Da har vi ti milliarder kroner igjen, sa Stoltenberg VG tidligere i sommer.

Ifølge landbruksministeren vil Høyre derfor ikke klare å motstå fristelsen å innhente de sårt tiltrengte 14 milliardene gjennom å innføre full matmoms. Høyre har foreslått økt matmoms i sine alternative statsbudsjetter de tre siste åra.   

Høyre: - Det er tøv! Overfor Dagbladet avviser Jan Tore Sanner tvert påstanden om at Høyre finansierer kutt i formuesskatten med dyrere mat.   - Det er tøv, nå må Senterpartiet slutte å røre. Det er vel Høyre som må definere Høyres politikk, ikke landbruksministeren, sier han.   - Vårt alternative budsjett for 2013 må ses i sammenheng med betydelig økning i minstefradraget. Vi dekker inn skattekutt blant annet gjennom effektivisering og kutt i administrasjon. Høyre omprioriterer for mellom 10 og 12 milliarder innenfor budsjettrammen.   Sanner mener det heller er Vedum som må svare for hvordan Sp kan sitte i en regjering som faktisk har økt matmomsen.   - Når det gjelder matmoms, har vi nesten samme holdning som de rødgrønne. Ap har foreslått økning, det samme har SV, sier Sanner, og legger til:   - I tillegg har både Helga Pedersen (Ap) og Heikki Holmås (SV) uttalt at de vil ha full moms. Det har Høyre aldri gjort.   Sanner svarer kategorisk nei på spørsmål om det er mål for Høyre å øke momsen fullt ut til 25 prosent   - Det står det ingenting om i Høyres program, sier han.

DYRERE BRUNOST: Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener Høyre vil sende regninga for lavere formuesskatt til det norske folk - i form av dyrere brød og brunost. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET
DYRERE BRUNOST: Landbruksminister Trygve Slagsvold Vedum (Sp) mener Høyre vil sende regninga for lavere formuesskatt til det norske folk - i form av dyrere brød og brunost. Foto: Øistein Norum Monsen / DAGBLADET Vis mer