RYSTET: Kontrolletatene har lovet et bedre samarbeid. LO og NHO gikk nylig også ut i Dagbladet og varslet det samme. Hårek Elvenes mener samarbeidet mellom kontrolletatene likevel ikke fungerer godt nok. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
RYSTET: Kontrolletatene har lovet et bedre samarbeid. LO og NHO gikk nylig også ut i Dagbladet og varslet det samme. Hårek Elvenes mener samarbeidet mellom kontrolletatene likevel ikke fungerer godt nok. Foto: Nina Hansen / DagbladetVis mer

Høyre til angrep på samarbeidet mellom politi, skatt og tollvesen

- Svak samhandling er et hinder i bekjempelsen av økonomisk kriminalitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Mafiatilstander, momsbedrageri, underbetaling og slavearbeid, og påstander om at svart arbeid raner Norge for 35 milliarder skattekroner i året - nok til å finansiere 55 000 årsverk i offentlig sektor.

Byggebransjen, renholdsbransjen, restaurantbransjen, transportbransjen er alle rammet.

Dette ryster Hårek Elvenes (H), som sitter i Stortingets justiskomite.

- Avsløringene om økonomisk kriminalitet er illevarslende, sier Elvenes til Dagbladet.

- For dårlig samarbeid - Politiet, Skatteetaten, NAV og Tollvesenet har en nøkkelrolle i bekjempelsen av økonomisk kriminaliteten. Spørsmålet er om de finner hverandre i oppgaven, og er godt nok skodd for denne særdeles viktige oppgaven. Risikoen for å bli tatt for økonomisk kriminalitet er for lav. Et tett samarbeid mellom kontrolletatene NAV, Tollvesenet, Skatteetaten og politiet er et must for å komme uvesenet til livs, sier Elvenes.

- Etatene er dessuten underlagt forskjellige departementer og ivaretar ulike samfunnsformål. Incentivene for samhandling i staten er svake. Silotenking og svak samhandling er et hinder i bekjempelsen av økonomisk kriminalitet.

Kontrolletatene har lovet et bedre samarbeid. LO og NHO gikk nylig også ut i Dagbladet og varslet det samme.

Arbeidsministeren i Høyres egen regjering har på sin side også fått kritikk for å ikke ta arbeidsmiljøkriminalitet alvorlig nok.

Avler ny kriminalitet Elvenes påpeker at Riksadvokaten er klar på at arbeidsmarkedskriminalitet skal prioriteres høyere. Byråkratisk sendrektighet skal ikke få gi de kriminelle lett spillerom.

- All organisert kriminalitet har profitt som mål. Men penger tjent kriminelt vis også er et også problem i den kriminelle underverden. Det avler ny kriminalitet, sier Elvenes, og trekker fram et eksempel:

- Gjennom valutasvindel hvitvaskes enorme summer fra menneskehandel og narkotikahandel. Til slutt snytes felleskapet gjennom trygdesvindel og skatteunndragelser fra illegale bedrifter som utkonkurrer norske bedrifter som driver på lovlig vis.

Det er denne kjeden som må brytes gjennom koordinert innsats fra felleskapet selv, nemlig staten, mener han.

Følger ikke opp? Et koordinert og effektivt samarbeid mellom kontrolletatene er avgjørende i kampen mot organisert kriminalitet, mener Elvenes.

- Skatteetaten,  NAV, Tolletaten og politiet har ulike samfunnsoppgaver og underlagt ulike departementer. Det er stor mulighet for at politiet ikke følger opp saker, selv om mulig straffbart forhold er avdekket av kontrolletatene, sier han til Dagbladet.
 
- Hvordan vil statsråden følge opp samarbeidet mellom politiet og kontrolletatene slik at  bekjempelsen av økonomisk kriminalitet blir målrettet og systematisk?