Varsler i Unge Høyre

Høyre til Dagbladet: - Varslene gjelder flere personer

- Vi burde stilt flere kritiske spørsmål, innrømmer generalsekretær i Unge Høyre, Maria Sanner.

BEKLAGER: Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BEKLAGER: Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Generalsekretær Maria Barstad Sanner og Unge Høyre fikk i går flere varsler om hendelser i partiet. Sakene gjelder blant annet nylig avgått leder Kristian Tonning Riise, sier pressesjef i Høyre, Peder Egseth, til Dagbladet.

Varslene gjelder altså flere, men Egseth ønsker ikke å spesifisere hvor mange eller hvem andre i partiet varslene gjelder.

I tillegg til de direkte varslene, har Sanner fått to meldinger om hendelser i 2017 mens hun har vært generalsekretær.

Det var Aftenposten som først fikk bekreftet av Høyres kommunisjonssjef Peder Egseth at det er kommet flere varsler mot Riise.

Ifølge Egseth vil det komme en nærmere redegjørelse fra Høyre senere i dag.

Tonning Riise trakk seg som leder i Unge Høyre onsdag.

På bakgrunn av meldingene som Sanner fikk i 2017, har hun og Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarsett hatt samtaler med Riise siden sent i høst.

Onsdag denne uka fikk han tydelig anbefaling fra ledelsen om å trekke seg.

Nå går partiet runder med blant annet alle tidligere generalsekretærer tilbake til 2012 og forsikrer om at alt er kommet på bordet.

- Snur alle steiner

- Vi snur alle steiner. Partiet ser alvorlig på det som er kommet fram. Rutinene har åpenbart ikke vært gode nok, så det skal forbedres. Det viktigste for oss er å ivareta varslerne og de involverte på en god måte. Det er nå Høyre, ved generalsekretær John-Ragnar Aarset, som leder arbeidet, sier Peder Egseth.

På Facebook skrev Kristian Tonning Riise selv at hans beslutning om å trekke seg kom som følge av Metoo-kampanjen.

Aftenposten har skrevet at Unge Høyre fikk flere varsler om Tonning Riises atferd allerede i 2013. Ungdomspartiet beklaget i går at sakene ikke ble fulgt bedre opp.

- Tonning Riise besluttet å trekke seg som Unge Høyre-leder etter at det ble meldt om upassende oppførsel i form av for mye alkohol, upassende flørting og forhold der makten har vært skjevt fordelt. Jeg tror ikke dette er en generell ukultur i Unge Høyre, men det finnes enkeltpersoner som ikke alltid takler å få ansvar, uttalte generalsekretær i Høyre, John-Ragnar Aarset til Dagsnytt 18 11. januar.

Fylkeslag gjorde tiltak

Flere fylkeslag i Unge Høyre skal ifølge Aftenposten ha gjort tiltak for unngå at Tonning Riise oppholdt seg alene med unge jenter. Også Unge Venstre skal ha gjort tiltak da politikeren besøkte Unge Venstres sommerleir i 2015. Det skal handle om ubehagelige situasjoner knyttet til alkohol og pågående sjekking av yngre jenter i partiet.

Maria Sanner, Unge Høyres generalsekretær, sier til Dagbladet at hun, sammen med John-Ragnar Aarset, generalsekretær i Høyre og Sentralstyret i Unge Høyre har vært tydelige overfor Kristian om at han burde trekke seg i lys av varsler som kom i høst.

- Burde stilt flere kritiske spørsmål

- Hvorfor gikk han ikke av da dette ble kjent i høst?

- Sett i ettertid burde vi ha stilt Kristian flere kritiske spørsmål tidligere og hans avgang burde ha kommet tidligere. Det som er kommet fram er at personer i Unge Høyre tidligere har forsøkt å varsle om konkrete saker, men at vi som organisasjon har sviktet dem. Det er jeg veldig lei meg for og det skal ikke skje i fremtiden, sier Sanner.

Sanner opplyser at de nå ivaretar de involverte og jobber for å få oversikt over innholdet i varslene.

- Alle som står fram med varsler i Unge Høyre skal bli godt ivaretatt, sier Sanner.

Ifølge NTB tar Sandra Bruflot over som leder for Unge Høyre fram til landsmøtet i juni.

Dagbladet har ikke lykkes i å få kommentar fra Kristian Tonning Riise og får opplyst fra Høyre at han ikke uttaler seg.