Høyre-tillitsvalgte enige med Erna om regjeringskabal

Halvparten av Høyres tillitsvalgte vil ha fire-partiregjering.

ENIGE MED ERNA: Høyre-leder Erna Solberg har partiet sitt i ryggen når hun holder fast ved å ønske samtlige ikke-sosialistiske partier - Høyre, Venstre, KrF og Frp med i en ny borgerlig regjering. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
ENIGE MED ERNA: Høyre-leder Erna Solberg har partiet sitt i ryggen når hun holder fast ved å ønske samtlige ikke-sosialistiske partier - Høyre, Venstre, KrF og Frp med i en ny borgerlig regjering. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

OSLO/ÅLESUND (Dagbladet): Høyres tillitsvalgte har talt: Partileder Erna Solberg får bred støtte for sin ambisjon om å samle alle de fire ikke-sosialistiske partiene - Høyre, Venstre, KrF og Frp - i en borgerlige regjering etter valget.

I en rundspørring Dagbladet har foretatt blant Høyres tillitsvalgte, mener 53,4 prosent at en borgerlig valgseier bør resultere i en fireparti-regjering. 1479 har besvart undersøkelsen.

Hele 70 prosent av de som har besvart rundspørringen, er dessuten enig med Solberg i at hun ikke bør avklare hvilket regjeringsalternativ hun foretrekker før valget.

Solberg: - Hyggelig! Dagbladet treffer Høyre-lederen i Ålesund fredag ettermiddag. Der ble hun framlagt resultatene av undersøkelsen Dagbladet har foretatt blant Høyres tillitsvalgte rundt de borgerlige regjeringsalternativene.

- At over 70 prosent mener den strategien er rett, synes jeg er hyggelig. Like hyggelig er det at flertallet blant de tillitsvalgte er enige i mitt syn på at det er mulig at alle de borgerlige partiene skal med i en borgerlig regjering, sier Solberg til Dagbladet.

Det er imidlertid to andre alternativer som også får oppslutning verdt å merke seg:

• 17,8 prosent mener Høyre bør danne en blåblå regjering sammen med Frp.
• 15,8 prosent mener Høyre bør danne en blågrønn regjering sammen med KrF og Venstre.

BLÅ SAMLING: Men hvem av dem holder sammen etter valget? F.v.: Trine Skei Grande (V), Knut Arild Hareide (KrF), Siv Jensen (Frp)  og Erna Solberg (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
BLÅ SAMLING: Men hvem av dem holder sammen etter valget? F.v.: Trine Skei Grande (V), Knut Arild Hareide (KrF), Siv Jensen (Frp) og Erna Solberg (H). Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Vis mer

Konflikten mellom disse to alternativene har blitt stadig mer synlig de siste ukene.

Mandag denne uka klinket de to sentrumspartiene Venstre og KrF til mot Frp. Det advares mot å la Frp få innflytelse i regjering, og småpartiene gjør det klart at de vil samkjøre sin eventuelle regjeringsdeltakelse: Høyre-leder Erna Solberg må ta med seg begge sentrumspartiene inn i regjering - eller ingen.

Begge partiene har sagt at det er «lite sannsynlig» at de vil gå inn i samme regjering som Frp. Slik kan det se ut til at Erna Solberg skal tvinges til å velge mellom en blåblå og en blågrønn regjering.

INNGANG 1471 tillitsvalgte i Høyre har svart på dette spørsmålet. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
INNGANG 1471 tillitsvalgte i Høyre har svart på dette spørsmålet. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

KrF-nestleder Dagrun Eriksen fulgte opp til NRK onsdag denne uka: Høyre kan ikke ta støtten fra Venstre og KrF som en selvfølge, og Erna Solberg må begynne å snakke høyt om at en regjering bestående av Høyre og Frp aleine kan bli en realitet, var budskapet.

På spørsmål om hva Høyre-lederen tenker om utspillet, svarer Solberg:

- Jeg tenker at dette ikke er noe vi tar som en selvfølge. Vi går alle ut med våre løfter til velgerne, og jeg mener at alle de borgerlige partiene bør ha innflytelse i en borgerlig regjering.

Går mot regjeringsskifte Om 17 dager har Norge mest sannsynlig en ny regjering,  Det som er klart, er at den blir borgerlig og at Høyre blir det dominerende partiet. Høyre-leder Erna Solberg har lenge ett budskap, selv om det har fått noen nyanser etter hvert: Hun ønsker alle fire ikke-sosialistiske partier med i en borgerlig regjering.

INNGANG: 1479 tillitsvalgte i Høyre har svart på dette spørsmålet. 4,8 prosent oppgir at de ikke vet. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet
INNGANG: 1479 tillitsvalgte i Høyre har svart på dette spørsmålet. 4,8 prosent oppgir at de ikke vet. Grafikk: Kjell Erik Berg / Dagbladet Vis mer

Etter hvert har hun imidlertid nyansert regjeringsambisjonen noe. Nå heter det Høyre, Frp, Venstre og KrF skal sette seg ned og diskutere grunnlaget for en slik regjering. Det er ikke nødvendigvis slik at alle blir med. Under NRKs partilederutspørring nylig sa Høyre-lederen at hun vil at alle fire ikke-sosialistiske partier skal få innflytelse, også de som eventuelt blir stående på utsiden.

Dette på tross av Frp-leder Siv Jensens ofte gjentatte ultimatum: Frp støtter ikke en regjering partiet ikke er en del av.Gjennom sommeren har Venstre og KrF snakket stadig høyere om en blågrønn regjering, bestående av Høyre, KrF og Venstre.

Borgerlig flertall på Dagblad-måling På Dagbladets siste meningsmåling, utført av Ipsos MMI, får Høyre en oppslutning på 26,9 prosent, fram 2,1 poeng fra forrige uke. Frp går tilbake 1,8 poeng, til 13 prosent. Til sammen ville dermed Frp og Høyre fått 76 mandater på Stortinget dersom denne målingen var gjeldende, fem flere enn de har i dag. Høyre ville fått 53 mandater, 23 flere enn de har i dag, mens FrP ville fått 23 mandater - 18 færre enn de har i dag.

Venstre, med en oppslutning på 4,1 prosent, ville fått  sju mandater, fem flere enn de har i dag. Mens KrF, som denne uka er målt til 6 prosent, fram 0,9 poeng fra forrige uke, ville fått 11 mandater - ett flere enn i dag.  

 

En blågrønn regjering ville dermed hatt 71 mandater, mens en blåblå regjering ville hatt 76. En ikke-sosialistisk firepartisregjering ville imidlertid fått 94 mandater - godt over 85, som er minstekravet for å danne stortingsflertall.  

Med et valgresultat tilsvarende denne målingen ville de rødgrønne fått 73 mandater i Stortinget. Dette er 13 færre mandater enn de har i dag.