Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre tjener mest på Stortinget

Høyres folkevalgte er Stortingets lønns-adel. De har en gjennomsnitts-inntekt på nesten 700 000 kroner, og er eneste partigruppe med millionformue i snitt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyeste inntekt blant Høyres 38 representanter er på nesten 4,6 millioner, mens formuetoppen eier verdier for 16,2 millioner.

I andre enden av skalaen finner vi SV-representantene, som har en snittformue på 114 000 kroner.

Høytlønte

Stortingsrepresentantene hadde en gjennomsnittlig inntekt på nesten 540 000 kroner i fjor. Det er to og en halv gang mer enn den jevne nordmann - men langt unna de best betalte i statsforetakene.

Inntektsnivået i regjeringen er betraktelig høyere enn i Stortinget: Gjennomsnittet blant bondevikingene ligger på litt over 700 000 kroner. Men så er også statsrådjobbene bedre betalt i utgangspunktet.

Nivået blant alle nordmenn som har inntekt, er på 210 000 kroner.

Politikerne på Stortinget eier i tillegg langt større verdier enn folk flest. I fjor satt de med en gjennomsnittlig formue på hele 490 000 kroner, mens landsgjennomsnittet er under det halve.

Lønnsadel i Høyre

Topp-politikernes økonomi er kartlagt av analyseselskapet Lindorff Decision på oppdrag fra Dagbladet.

Likningstallene for 2002 og 2003 er gjennomgått og splittet opp på regjering, Storting og de ulike partigruppene i Stortinget.

Det er ikke gjort egne kjøringer for Venstre (2), Kystpartiet (1) og uavhengige (1), men disse fire er med i totaltallene.

Her viser det seg at Høyre-representantene er på topp i inntekt, fulgt av KrF-gruppa. Lavest ligger SV- og Senterparti-representantene, med en gjennomsnittlig inntekt på rundt 475 000 kroner.

Stortingets eneste som har null i inntekt, finner vi i Fremskrittspartiet.

Høyre er også på topp i inntekts-økning, med hele 22,5 prosent. Men her er det én representant som drar mye av lasset, med en økning alene på 2,2 millioner kroner.

SV har også hatt en inntektsøkning godt over gjennomsnittet i landet, med hele 7,6 prosent. I Arbeiderpartiet er det så godt som ingen endring.

Lønnsveksten i Norge var i samme periode på 4,8 prosent.

Formuende folk

Høyre troner ikke uventet på formuetoppen. Som eneste partigruppe har de en gjennomsnittlig formue på godt over en million kroner.

I den andre enden ligger SV med en formue i snitt på snaue 114 000 kroner, men dette tallet er til gjengjeld nesten doblet siden året før. Grunnen til det er at antall representanter med positiv formue har gått opp fra fem til sju, pluss at enkelte har hatt en betydelig økning av sine beløp.

I samtlige partigrupper er det representanter med null i formue.

Regjeringens medlemmer plasserer seg helt i bunnsjiktet når det gjelder formue. Her ligger snittet på 184 000. Dette er lavere enn alle partigruppene på Stortinget - bortsett fra SV.

Formueøkningen i Høyre og KrF har vært på snaue 20 prosent, mens Frp-representantene økte formuen med nesten 24 prosent.

Blant representantene for Ap og Sp har det gått den motsatte veien: Nedgangen er henholdsvis 8 og 11 prosent for Jens Stoltenbergs og Åslaug Hagas kvinner og menn.

Gode skattebetalere

Stortinget vedtar skatter og avgifter, etter forslag fra regjeringen.

Lindorff Decisions tall kan tyde på at de også følger opp når skatten skal betales.

Totalt bidro regjeringens 19 medlemmer med seks millioner kroner i skatt i 2003, et gjennomsnitt på 316 000 kroner. Fra Stortingets 165 representanter gikk det nesten 38 millioner skattekroner inn i stats- og kommunekassene i fjor, i gjennomsnitt rundt 230 000 kroner hver. Ingen nullskatteytere er å finne i tallmaterialet.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media