Høyre-topp: - OL har fått en milliardsprekk allerede. Hva blir det neste?

OL-kritikerne i Høyre på frammarsj etter flere nedslående nyheter for OL-leiren.

SKJEBNEMØTE: Her er Høyre-leder og statsminister Erna Solberg på vei inn til Høyres gruppemøte - der OL-skjebnen trolig blir avgjort. FOTO: Jaqcues Hvistendahl / Dagbladet
SKJEBNEMØTE: Her er Høyre-leder og statsminister Erna Solberg på vei inn til Høyres gruppemøte - der OL-skjebnen trolig blir avgjort. FOTO: Jaqcues Hvistendahl / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nå har de 48 stortingsrepresentantene, de 10 Høyre-statsrådene og statsminister Erna Solberg (H) funnet plassene sine i Høyres møterommet på Stortinget.   

Møtet er anslått å vare et par timer. Når det er unnagjort, vil vi være et god stykke nærmere avklaring om OL skal arrangeres i Oslo i 2022. Sier Høyre nei, er OL-drømmen knust

På vei inn til møtet ga stortingsrepresentant Arve Kambe uttrykk for at de neste timene blir spennende.

Ifølge Kambe har nei-sida «styrket seg betydelig» bare siden i går.

Og flere Høyre-kilder sier til Dagbladet at nyhetene det siste halve døgnet - slakten av OL-etatens kuttplaner i går, og VGs utlegning av IOCs mange pampekrav i dag - har skapt bevegelse i stortingsgruppa.

Oppfatningen av at 2/3 av Høyres stortingsrepresentanter er OL-positive, er ikke nødvendigvis så presis lenger, får Dagbladet opplyst.

- Jeg håper Høyre responderer på den skepsisen vi har sett i folket.

- Tror du gruppemøtet kan konkludere med et nei?

- Jeg er jo optimist, sier Kambe, som forteller at stemningen er til å ta og føle på.

Med henvisning at OL-etatens kuttbudsjett fikk stryk av en ekstern kvalitetssikringsgruppe tirsdag, sier han:

- OL har fått en milliardsprekk allerede. Hva blir det neste?

Hemmelig notat VG har fått tak i et hemmelig notat, utarbeidet av idrettspolitisk talsmann Svein Harberg, i samråd med kulturminister Thorhild Widvey, der det går fram at Høyres kulturfraksjonen vil råde regjeringen til å stille statsgaranti for Oslo-OL.

VG gjengir konklusjonen i notatet:

«En klar forutsetning for en eventuell statsgaranti og investering må være at søkerkomiteen jobber for en kraftig reduksjon av de totale kostnadene, og at det oppnås forståelse og aksept hos IOC for at et eventuelt OL og Paralympics i Norge i 2022 skal være et nøkternt arrangement. Gitt at disse forutsetningene kommer på plass, er fraksjonen i utgangspunktet positive til en statsgaranti».

Fire krav Ifølge Aftenposten ligger det an til at Høyres stortingsgruppe gir Solberg råd om å gå inn for et «betinget ja» til OL2022. Med dét menes det at Høyres ja forutsetter krav som:

NEI-MANN: Høyre-representant Arve Kambe ber partikollegene ta inn over seg den folkelige skepsisen til IOC og OL. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
NEI-MANN: Høyre-representant Arve Kambe ber partikollegene ta inn over seg den folkelige skepsisen til IOC og OL. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

• Et billigere OL
• Oslo må betale enda mer
• Ingen særskatt for IOC
• Høy gjenbruk av anlegg

- Uaktuelle IOC-krav Samtidig har Høyres ja-dronning, Linda Hoftstad Helleland, fra Sør-Trøndelag slått fast at IOC-toppenes pampekrav, som ble presentert i VG onsdag, er uaktuelle.

- Det er helt uaktuelle krav. Hvis IOC ikke aksepterer at dette og mye mer skal ut, blir det ikke OL i Norge, sier hun til Aftenposten.

Stortingsgruppa vil ikke stemme over saken, med mindre det vil være vanskelig å oppfatte hvilken vei gruppa lener seg.

Kan få svarteper Bakgrunnen for dagens møte er at  Solberg har bedt stortingsgruppa om råd om hva hun og regjeringen bør gjøre med OL-søknaden: Forkaste den eller gå inn for et nytt, norsk OL på skattebetalernes regning. Journalist, kommentator og profilert nei-mann Jan Arild Snoen i Minerva påpeker i en analyse at denne rekkefølgen strider mot normalen: 

«Det normale ville være å vente på regjeringens innstilling, men siden FrPs landsmøte har låst partiet til et nei, har "strateger" i Høyre-ledelsen funnet ut at det trengs en motvekt til dette - et klart ja-signal fra det andre partiets stortingsgruppe som balanserer FrP-landsmøtet», skriver han.

Han peker videre på tre sentrale utfordringer knyttet til det Høyres trolige «betinget ja» til Oslo-OL:

• Høyre har ikke velgerne - ei heller sine egne - med seg, noe som er problematisk i seg selv.

• Frp's nei. Dersom regjeringen går inn for OL, vil Frp's sju statsråder ta dissens. Hver gang Frp i framtida vil ha mer til eldre, helse, veier eller skattelettelser, vil det blir problematisk for Høyre å bremse dette av hensyn til røktingen av en ansvarlig økonomisk politikkk - Frp kan hele tida peke på at Høyre tross alt tok seg råd til OL.

• Arbeiderpartiet kan gi Høyre svarteper. Ap og Jonas Gahr Støre vil ikke forplikte seg til noe før regjeringen har gitt sin innstilling. Det medfører at Høyre - i teorien - kan bli sittende igjen i et Norge som avviste IOC som det eneste partiet som ville gå inn for OL.