Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortingspresidenten går

Høyre-topp: - Thommessen burde gått uten KrFs hjelp

- Nødvendig for Stortingets anseelse at Olemic Thommessen går, sier stortingsrepresentant Michael Tetzschner (H).

KLOK BESLUTNING: Det var klokt av Olemic Thommessen å gå av, men han burde gjort det før og uten hjelp fra KrF, sier Høyre-kollega Michael Tetzscnher. Foto: Berit Roald / Scanpix
KLOK BESLUTNING: Det var klokt av Olemic Thommessen å gå av, men han burde gjort det før og uten hjelp fra KrF, sier Høyre-kollega Michael Tetzscnher. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): En av Olemic Thommessens sterkeste kritikere, Høyre-kollega Michael Tetzschner, mener det var riktig og nødvendig av Thommessen å trekke seg.

-Jeg mener det er en klok beslutning, og den kunne gjerne kommet før, og uten hjelp fra KrF, sier Tetzschner til Dagbladet.

Mens Høyres parlamentariske leder, Trond Helleland, er skuffet over KrFs beslutning om å trekke støtten til Thommessen, sier Tetzschner at Thommessen burde gått tidligere.

- Burde tatt ansvar

- Jeg legger meg ikke i noen polemikk med Helleland, vi har forskjellige måter å kommentere saken på.

Jeg mener det hadde vært enda bedre hvis Thommessen gikk av som følge av en erkjennelse av ansvar. Det er ikke nødvendigvis det samme som skyld, men årsakssammenhengen mellom presidentskapets veivalg og resultatet er så pass klar at det er enda mer påkrevet at man tar konsekvensene, sier Tetzschner.

Han har inngående kjennskap til byggeskandalen fra kontroll- og konstitusjonskomiteen i forrige periode. Det var denne komiteen som behandlet Riksrevisjonens knusende rapport om byggesaken. I behandlingen av byggeskandalen kom Stortinget med krav om tett oppfølging av kostnadsutviklingen.

- Så har man kjørt videre som tidligere. Til slutt er det KrF som skal tillegges årsaken og begrunnelsen for at man går av.

Jeg tror det hadde vært riktigere og mer i samsvar med realitetene om man selv hadde fratrådt som en konsekvens. For at Stortinget skal beholde sin legitimitet som forvalter av fellesskapets midler var det helt nødvendig av Thommessen å gå, sier Tetzschner.

Ikke kandidat

- Jeg forventer av en ny president og en ny administrativ leder på Stortinget at vi får rask og ærlig informasjon, ikke strategiske halvsannheter, sier Høyre- veteranen.

- Er du selv kandidat til å overta som stortingspresident?

- Det skal jeg love det, at jeg er for interessert i politikk til å drive med administrative forhold, som jo er presidentskapets oppgave, og synes jo av og til det er morsomt å representere, men detbehovet ivaretas godt nok i min stilling som nestleder av utenriks- og forsvarskomiteen, sier Tetzschner.

Olemic Thommessen går altså av som stortingspresident etter at KrF har trukket støtten til han. KrFs partileder Knut Arild Hareide meddelte Høyres parlamentariske leder Trond Helleland i går kveld at KrF har konkludert.

Ikke lenger tillit

På en pressekonferanse i formiddag slo Hareide fast at stortingspresidenten ikke har fulgt opp enstemmige vedtak og pålegg fra Stortinget, og at byggeprosjektet ikke har hatt en tett og tilfredsstillende styring av prosjektet. Hareide sa det er viktig å skille mellom ansvar og skyld.

- Det er ikke presidentens skyld alene at kostnadene i prosjektet er ute av kontroll. Det er likevel presidenten som har det øverste ansvaret. I denne saken mener Kristelig Folkepartis stortingsgruppe presidenten må ta ansvar ved å fratre sitt verv, sa Hareide.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling