Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Stortingets byggeskandale

Høyre-topp: - Var opplagt at kostnadsrammen ikke ville holde

Mens Olemic Thommessen i juni sa at 1, 8 milliarder ville holde, viste Riksrevisjonens tall at Stortingets byggeprosjekt allerede var dyrere. Allerede da ble han advart av sin egen partifelle om at budsjettet ikke holdt.

I HARDT VÆR: Stortingspresident ble såvidt gjenvalgt som stortingspresident i fjor høst. Nå er han igjen i hardt vær på grunn av byggeprosjektet som ser ut til å sprenge alle grenser. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
I HARDT VÆR: Stortingspresident ble såvidt gjenvalgt som stortingspresident i fjor høst. Nå er han igjen i hardt vær på grunn av byggeprosjektet som ser ut til å sprenge alle grenser. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Rett før Stortingets sommerferie i fjor: Byggeprosjektet hadde fått skarp kritikk fra Riksrevisjonen.

I debatten som fulgte sa Høyre-representant Michael Tetzschner 20. juni mer eller mindre rett ut at han ikke festet lit til stortingspresidentens spådom om at det ikke ville bli behov for å utvide kostnadsrammen på 1,8 milliarder.

- Jeg viste i debatten i fjor til revisjonsrapporten som på bakgrunn av tall revisjonen hadde fått tak i per april 2017 uttalte at det var lite sannsynlig at rammen på 1,8 milliarder ville holde.

Overskridelsen av rammen var altså varslet av Riksrevisjonen våren 2017, fordi man begynte å angripe reserveavsetningene allerede før plenumsbehandlingen i Stortinget, uten at det utløste noen konkret tilleggsinformasjon som fagkomiteen hadde bedt om, sier Tetzschner til Dagbladet i dag.

Krisemøter denne uka

Likevel fortsatte Thommessen å forsikre om at byggeprosjektet var under kontroll. Så sent i desember som gjentok Thommessen at det ikke var behov for økte kostnadsrammer.

- Vi har fokus på kostnadskontroll, og prosjektet videreføres med samme kostnadsramme som ved fjorårets budsjettbehandling, sa Thommesen i stortingssalen 20. desember.

KRITIKER: Høyre-representant Michael Tetzschner slo allerede i debatten om Riksrevisjonens rapport om byggesaken fast at kostnadsrammen ikke ville holde. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix
KRITIKER: Høyre-representant Michael Tetzschner slo allerede i debatten om Riksrevisjonens rapport om byggesaken fast at kostnadsrammen ikke ville holde. Foto: Vidar Ruud / NTB scanpix Vis mer

Men for halvannen uke siden ble det kjent at byggeprosjektet sprekker med nye 500 millioner kroner. Byggeprosjektet, som har utviklet seg til en skandale, ligger nå an til å koste 2, 3 milliarder kroner. Etter at Ida Børresen gikk på dagen for halvannen uke siden, er Olemic Thommessens liv som stortingspresident på nytt i spill.

I ettermiddag går møttes presidentskapet til krisemøte. Onsdag må Thommessen forklare seg om gigantsprekken overfor de parlamentariske lederne og finanskomiteen.

Olemic Thommessen har ikke svart på Dagbladets henvendelse.

- Da jeg gikk på talerstolen 20. desember, orienterte jeg Stortinget ut fra den informasjonen jeg hadde på det tidspunktet, skrev han i en e-post til VG før helga.

Tetzschner er ikke lenger medlem av kontroll- og konstitusjonskomiteen og vil derfor ikke kommentere utviklingen i saken.

- Men jeg står trygt på alle mine synspunkter fra 20.juni under stortingsbehandlingen, sier han.

GIKK PÅ DAGEN: Stortingets direktør Ida Børresen gikk av 15. februar på grunn av utviklingen i Stortinges byggeprosjekt. Her uner et møte med pressen sammen med stortingspresident Olemic Thomassen (th)


Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
GIKK PÅ DAGEN: Stortingets direktør Ida Børresen gikk av 15. februar på grunn av utviklingen i Stortinges byggeprosjekt. Her uner et møte med pressen sammen med stortingspresident Olemic Thomassen (th) Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

- Detalj i milliardtider
​Tetzschner viste i stortingsdebatten i juni til et brev fra presidentskapet dagen før, hvor det heter at det ikke er grunn til å tro at er behov for en kostnadsramme for byggeprosjektet utover 1, 8 milliarder kroner.

- Da vil jeg anbefale riksrevisjonsrapporten på sidene 80 og 81, som nettopp sier at man per månedsrapporten for februar 2017 har gjort en oppstilling som, hvis man summerer de tallene, kommer til at man allerede er over de 1,8 milliarder kronene. Der står det 1,838.

Man kan si det kanskje er en detalj i disse milliardtider, men når man da så sterkt sier at man ikke har noen grunn til å tro at man vil overstige grensen på 1,8 milliarder, vil jeg altså anbefale Riksrevisjonens rapport for nærmere lesning, sa Tetzschner, og konkluderte med at prosjektet fortsatt ikke var under kontroll. Han var også sterkt kritisk til manglende åpenhet om byggesaken og den såkalte EOS-saken.

- Lav lærekurve

Etter den krasse kritikken på flere punkter fra Riksrevisjonen gikk SV og Sp inn for mistillit mot stortingspresident Olemic Thommessen. Innlegget fra Tetzschner var i innhold ikke langt unna mistillit. Men Tetzschner viste til at flere presidentskap hadde vært involvert i byggesaken. Dette var også Aps konklusjon.

-Jeg vil avslutte så vidt med mistillitsforslagene. Der er ikke vi med, og det er selvfølgelig noen som spør hvorfor, når vi har et så langt tilløp uten hopp, for å si det sånn.

Da kan man si at det som er viktig i denne saken, er læring, selv om presidentskapets lærekurve har vært foruroligende lav. Men det er flere presidentskap som har vært inne i bildet det, og de opptrer som et kollektiv, sa Tetzschner.

- Alvorlige feil og svakheter

Stortingspresident Olemic Thommessen sa at byggesaken er en alvorlig og tung sak for Stortinget, som har svekket Stortingets renommé. Han sa at han og resten av presidentskapet tar kritikken svært alvorlig.

- Det forrige og det nåværende presidentskapet må bære et hovedansvar for at byggeprosjektet har hatt alvorlige feil og svakheter, slik det er kommet til uttrykk både i Riksrevisjonens rapport og i innstillingen fra kontroll- og konstitusjonskomiteen, sa Thommessen. Han lovet å følge byggeprosjektet tett.

- Det er selvsagt en prioritet for presidentskapet å sikre at byggeprosjektet kan fullføres i henhold til nåværende planer. Både presidentskapet, administrasjonen og prosjektorganisasjonen har arbeidet systematisk for å nå dette målet innenfor de gjeldende tids- og kostnadsrammer. Det er nå god fremdrift på byggeplassen, og vi følger dette arbeidet nøye opp med en forsterket organisasjon, sa Thommessen.

Gjenvalgt etter kampvotering

Tross sterk kritikk fra opposisjonen mot Olemic Thommessen og oppfordring fra støttepartiet KrF om å velge en annen kandidat, gikk Høyre inn for gjenvalg av Thommessen etter stortingsvalget i fjor høst. Med knapp margin ble han gjenvalgt.

Spørsmålet er om Høyre fortsatt ser seg tjent med Thommessen som stortingspresident. Også i Høyre er det uro over at alvorsgraden i byggesaken er økt dramatisk, som en kilde uttrykker det.

- Høyre er opptatt av å husholdere med fellesskapets midler og bruke den beste kompetansen. I denne byggeprosjektet har ingen av delene skjedd. Her har man ikke pålagt seg kostnadskontroll, sa Høyre-representant Hårek Elvenes til Dagbladet før helga.

På spørsmål om hvilken konsekvens dette bør få, svarte Elvenes:

- Det har jo allerede fått en konsekvens ved at stortingsdirektøren har gått av. Om det er tilstrekkelig, er det opp til Stortinget å avgjøre, sa Elvenes.

Nytt presidentskap

En Høyre-kilde påpeker at det nåværende presidentskapet består av helt nye medlemmer, med unntak av Thommessen. Det som reddet Thommessen i fjor, at ansvaret for skandalen må fordeles mellom flere presidentskap, er ikke like godt nå.

Høyres tilnærming i første omgang er å få oversikt over prosjektet, hva som har skjedd siden desember, da Thommessen mente kostnadsrammen ville holde, og fram til februar.

- Stortinget må ta regninga

Leder av finanskomiteen, Henrik Asheim (H), mener Stortinget selv bør betale en del av regninga for budsjettsprekken og ikke velte kostnadene over på skattebetalerne.

Også KrF, som stemte for Thommessen i fjor høst, vil avvente informasjon om budsjettsprekken. Men ordbruken fra KrFs Hans Fredrik Grøvan er skarp. Han sa til NTB før helga at byggesaken må få konsekvenser.

- Det er ingen tvil om hvem som sitter med ansvaret. Så kan en stille spørsmål om hvilke konsekvenser det skal få, sa Grøvan til NTB.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!