Høyre-topp i dobbeltrolle

Eiendomsselskapet Avantor får mild behandling av Oslo kommune ved BI-utbyggingen i Nydalen. I styret sitter høyretoppen Eivind Astrup, som også sitter i Oslo Høyres økonomistyre.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Les også:

 • Dagbladet: Ukultur i Høyre

 • Dagens Næringsliv: Blander politikk og eiendom

  (DN)
 • Dagens Næringsliv:

  Frykter «venne- tjenestekultur»

  (DN)

  Eiendomsselskapet Avantor får rask saksbehandling når de skal bygge BI i Nydalen. I tillegg har de fått unntak fra rammebetingelser som andre selskaper har måttet følge i det samme området.

  Høyretopp i styret


  Høyretoppen Eivind H. Astrup samler inn penger til Høyres lokallag i Oslo. Samtidig er Astrup aksjonær og styremedlem i styret Avantor.

  BI-bygget skulle opprinnelig være på 65 000 kvadratmeter. Men nå blir byggeflaten utvidet med 4000 kvadratmeter. Tomten som skal huse studentpalasset, er ikke regulert for undervisning eller servering i form av kantine.

  Men Avantor slipper politisk behandling av reguleringsendringen for det nå 69 000 kvadratmeter store bygget. 4000 kvadratmeter ekstra vil gi sju millioner kroner mer i årlige leieinntekter, skriver Dagens Næringsliv i dag.

  «Mindre vesentlig»


  Byggingen av BI i Nydalen skulle normalt ha vært oppe til behandling i Byutviklingskomiteen fordi utbyggingen er svært omfattende. Men i stedet skal saken behandles som en «mindre vesentlig reguleringsendring» i Plan- og bygningsetaten, ifølge DN.

  Dermed slipper Avantor tidkrevende politisk behandling av utbyggingen.

  Høyre har byrådsmakten i Oslo kommune, og Høyre-byrådet lovet i brevs form i januar at saksbehandlingen av BI-bygget ville bli prioritert.

  Vil ha like regler


  Andre selskaper, deriblant Schibsted, har møtt flere krav ved utbygging av Nydalen. De har blant annet vært nødt til å ta hensyn til et lite parkområde langs Akerselva.

  - Vi har hatt et sett rammebetingelser å forholde oss til som også naboene har forholdt seg til. Nå plutselig gjelder ikke betingelsene lenger, sier Finn Solberg til Dagbladet.no. Han er administrerende direktør i Schibsted Eiendom.

  - Vi har påpekt overfor kommunen at vi vil ha like regler, sier han.

  Lederen i Byutviklingskomiteen i Oslo, Rina Brunsell Harsvik, sier til DN at endringene i reguleringsplanen for BI-bygget er så store at de normalt ville ha blitt tatt opp i komiteen. Hun vil kontakte byråden for å få vite om man virkelig mener at en endring på 4000 kvadratmeter er «mindre vesentlig». SV krever at saken kommer opp til politisk behandling.

  Kjente ikke til endringen


  Høyretoppen og Avantor-aksjonæren Eivind Astrup sier at reguleringsendringen av BI ikke har blitt behandlet i styret i Avantor, der han selv sitter.

  Til DN forteller han at ikke synes det er vanskelig å sitte i styret i Avantor, selv om selskapet er avhengig av samarbeid med Oslo kommune. Plan- og Bygningsetaten har anvsaret for hvordan byggesakene behandles, men Høyre-byrådet har det politiske ansvaret.

  Astrup er en av fire høyretopper som de siste ukene har måttet tåle mediene søkelys på grunn av dobbeltrollene sine. Både Diderik Schnitler, Jonas Ramm og Peder Løvenskiold er medlemmer av Høyres økonomistyre i Oslo sammen med Astrup. Alle fire driver stort innen eiendom i Oslo og er derfor i hyppig kontakt med kommunen i forbindelse med utbygging og reguleringsplaner.

  Hemmelighold i Høyre


  Oslo Høyre blir kritisert fordi de hemmeligholder hvem som gir gaver til partiet og hvor store gavene er. Ordningen er fullt lovlig, men betyr at innbyggerne i Oslo ikke får vite hvem som gir penger til makthaverne. Derfor åpnes det for spekulasjoner om at de som gir penger til partiet, kan få velvilje tilbake når viktige saker skal behandles.

  Både Høyres bystyremedlem Fabian Stang og tidligere statsminister Kåre Willoch har bedt om at pengegavene blir offentliggjort.

  Finansminister Per-Kristian Foss er leder for Oslo Høyre. Han har hittil avvist å offentliggjøre hvem som gir gaver til lokalpartiet fordi loven ikke krever det.