DUGGFRISKT: Men hva inneholder det egentlig? Høyres Sveinung Stensland krever bedre merking nå. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET.
DUGGFRISKT: Men hva inneholder det egentlig? Høyres Sveinung Stensland krever bedre merking nå. FOTO: BENJAMIN A. WARD / DAGBLADET.Vis mer

Høyre-topp legger press på Bent Høie

Synes regjeringens holdning til alkohol er for slapp - krever bedre alkomerking nå.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Stortingsrepresentant Sveinung Steinsland fra Høyre er helt enig med tidligere Ap-statssekretær Mina Gerhardsen i Actis. Hun etterlyser i Dagbladet i dag bedre merking av alkohol, både når det gjelder helsevirkninger, antall kalorier og sukkerinnhold.

- De fleste er klar over at alkohol kan føre til helseskader, men alkoholholdige varer inneholder også mye sukker og kalorier, som mange ikke er klar over at de får i seg. Jeg er ikke ute etter å moralisere, men folk må kunne ta bevisste helsevalg, sier Steinsland.

Han er ikke imponert over statssekretær Cecilie Brein-Karlsen i Helsedepartementet, som sier at hun vil følge med på hva som skjer i andre europeiske land.

- Vi må gi mer gass enn å bare avvente hva som skjer i EU/ EØS, mener høyrerepresentanten, og viser til at land som England og Australia har langt bedre merking av alkoholen enn Norge.

- I et land der det er forbudt å selge alkohol på julaften, er det underlig at dette ikke har kommet før. Jeg vil ta dette opp med helseministeren, sier han.

Mina Gerhardsen i Actis mener reglene rundt hva som merkes i Norge, er pussige. Hun mener alkohol må merkes på lik linje som matvarer.

- Forbrukerne har rett til å vite hva de putter i seg. Hvis du tar en Coca-Cola og putter litt sprit oppi den, så trenger du ikke merke den lenger, påpeker hun.

Hun mener alkohol bør utstyres med helseadvarsler som på røykpakkene, for eksempel et merke med en synlig gravid mage med kryss over, for å minne folk om at det er risikabelt å drikke mens man er gravid.