STØTTER VENSTRES TOLKNING:  Høyres innvandringspolitiske talsperson, Ingjerd Schou, sier hun forstår asylavtalen slik som Venstre gjør det. Dagbladet har i dag skrevet om hvordan Frp og Venstre er uenige om hva de egentlig ble enige om i forrige uke. Foto: Sjur Stølen / Dagbladet
STØTTER VENSTRES TOLKNING: Høyres innvandringspolitiske talsperson, Ingjerd Schou, sier hun forstår asylavtalen slik som Venstre gjør det. Dagbladet har i dag skrevet om hvordan Frp og Venstre er uenige om hva de egentlig ble enige om i forrige uke. Foto: Sjur Stølen / DagbladetVis mer

Høyre-topp med pekefinger mot Sandberg: - Det er viktig å ikke drive med trusler og konklusjoner fra sidelinjen

Ingjerd Schou (H) støtter Venstres tolkning av endringene for familiegjenforening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De fire partiene har i dag hatt et møte for å diskutere asylfloka, igjen.

For Venstre har en annen forståelse av hva de har avtalt om familiegjenforening i den nye asylavtalen, enn det Frp har. Den lille detaljen de er uenige om, kan bety forskjellen på om endringen blir en liberalisering eller innstramming av asylpolitikken.

Høyre-toppen Ingjerd Schou har forståelse for Venstres side av saken:

- Min forståelse i forhandlingen av avtalen og resultatet, er i tråd med det Venstre og KrF mener. Dette må vi nå i samtaler om og jeg er trygg på at vi finner en løsning, fordi vi har inngått en avtale, sier Schou, som er Høyres innvandringspolitiske talsperson.

Reagerer på Sandberg-utspill Stridens kjerne er dette: I dag er fristen for å søke om familiegjenforening ett år fra den dagen et familiemedlem har fått opphold i Norge. Ifølge den nye asylavtalen, skal dette kortes ned til seks måneder.

Men hvem har seks måneder på å søke? Det er de uenige om. Venstre sier det i avtalen åpnes for at personen som har fått opphold i Norge kan søke. Sandberg sier det er feil.

- Det er bare én måte å forstå dette på. Vi har fremmet fem innstrammingsforslag. Dagens forskrift endres fra tolv til seks måneder. Dette var klart og tydelig, slik også Hareide gir uttrykk for, sier Sandberg til Dagbladet.

- Er dere villige til å gå med på at flyktninger kan levere søknad i Norge, som Venstre mener? spør Dagbladet.

- Nei, er svaret fra Sandberg.

Dette får Høyre-toppen til å reagere.

- Det er viktig at Sandberg ikke driver med trusler og konklusjoner fra sidelinjen. En gir ikke hverandre ultimatum når regjeringen sier at dette er noe vi skal snakke om, sier Schou til Dagbladet.

- Forstår du forhandlingene slik som Venstre, at det der personen i Norge som har seks måneder på seg på å søke?

- Svaret er ja, sier Schou til Dagbladet.

- Sandberg må lytte For selv om statssekretær Jøran Kallmyr (Frp) i justisdepartementet sier at Venstres endring «vil bety en større endring av denne forskriften enn det som er avtalt i avtalen», så er han åpen for å snakke om det.

- Vi er enige med KrF og Venstre om at vi nå skal behandle disse spørsmålene i den nye forskriften, før den skal ut på høring, sier Kallmyr til Dagbladet.

- Denne saken skal håndteres i Frp's kommunalkomité i Stortinget, og Sandberg må lytte til det Kallmyr sier. Kallmyr sier vi skal lytte til KrF og Venstre her, sier Schou til Dagbladet.

Sandberg svarer:

- Jeg formidler de vedtak min stortingsgruppe har tatt. Og hva som ligger til grunn for disse vedtakene. Hvis Schou oppfatter vedtakene til Frp's stortingsgruppe som «trusler og konklusjoner fra sidelinjen», er det KUN interessant, skriver Sandberg i en SMS til Dagbladet.

Statsminister Erna Solberg (H), som er på reise i Indonesia, har følgende kommentar:

- Dette punktet i avtalen handler om en innstramming, men vi har forståelse for Venstre og KrFs oppfatning. Spørsmålene som nå har oppstått vil bli avklart i samtaler mellom partiene, sier Solberg via statssekretær Sigbjørn Aanes.

Dette betyr uenigheten Men hvorfor er uenigheten om denne detaljen viktig? Jo fordi, som flyktningorganisasjonen Seif påpeker, kan det være vanskelig for familiemedlemmer i utlandet å komme seg til en norsk ambassade for å få levert en søknad. Hvis du er flyktning i Syria, for eksempel, og et familiemedlem har fått opphold i Norge. Da har du nå ett år (eller seks måneder etter den nye avtalen) på å komme deg til en norsk ambassade. I dag har vi ingen norsk ambassade i Syria, og da må du ta deg ut av det borgerkrigsherjede landet og for eksempel til ambassaden i Tyrkia for å levere søknaden. Nå på seks måneder.

Hvis den som allerede er i Norge bare kan levere søknaden og registrere dem som er på vei, så blir det ifølge Seif mye lettere å søke familiegjenforening.

Hvem er det som skal levere søknaden?

Det sitter de i et møte og diskuterer nå. Helge-Andre Njåstad (Frp), leder i kommunal- og forvaltningskomiteen,  sier at partene skal sitte i møte nå fra klokka 12.15 og snakke om saken.

Det er et fast møte på plakaten, ikke et krisemøte, ifølge Njåstad.

PS: Etter at saken ble publisert, ringte Schou opp for å legge til følgende sitat:

- Jeg har forståelse for Venstres synspunkt, men er verken enig eller uenig i det. Derfor skal vi å snakke om det, sier hun til Dagbladet.