Høyre-topp nekter å selge omstridt aksjepost

John Peter Hernes eier aksjer for 170 000 kroner i selskapet han samtidig ønsker å gi nye kontorer til. - Svært uheldig, sier Mimir Kristjansson.

PARTITOPP: John Peter Hernes sammen med statsminister Erna Solberg på Høyres landsmøte i år. Eirik Lae Solberg og Harald Victor Hove fra henholdsvis Oslo og Bergen følger spent med.
Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpix
PARTITOPP: John Peter Hernes sammen med statsminister Erna Solberg på Høyres landsmøte i år. Eirik Lae Solberg og Harald Victor Hove fra henholdsvis Oslo og Bergen følger spent med. Foto: Fredrik Hagen / NTB scanpixVis mer

Ordførerkandidaten til Stavanger Høyre, John Peter Hernes, eier en betydelig aksjepost i Aker BP.

Aksjonærregisteret viser at Hernes eier 700 aksjer i selskapet. Det medfører en verdi på over 170 000 kroner med dagens aksjekurs.

Hernes er én av to favoritter til å overta som ordfører i Stavanger nå som Christine Sagen Helgø (H) gir seg etter to perioder ved makta.

- Komme ikke til å selge

Aker BP er en het potet i politikken i Stavanger om dagen. En gruppe utbyggere foreslår et stort kontorprosjekt i bydelen Paradis, hvor Aker BP skal være største leietaker.

Ideen er omstridt blant naboer, og blant dem som frykter en død bydel i sentrum.

Stavanger Høyre og Hernes har sagt at kommunen bør opptre smidig og næringsvennlig i saken, og støtter kontorbygget Aker BP får nyte godt av.

John Peter Hernes avviser likevel at han burde selge aksjeposten sin for å unngå spekulasjoner om inhablitet eller uheldige bindinger.

- Nei, hvorfor i all verden skulle jeg selge? Jeg har sittet på disse aksjene i lang tid, og akkurat nå har de gått mye ned i kurs. Jeg kommer til å sitte på dem til kursen går opp igjen, forteller han til Dagbladet.

Høyres dominans i Stavanger er truet i dette valget, for første gang på lenge. Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø kan alle få rødt flertall etter valget. Faller også Stavanger i hendene på venstresida, sitter Erna Solberg igjen uten et utstillingsvindu i noen av de store byene. 24 års Høyre-styre i oljebyen er i så fall ved veis ende.

Avviser ikke inhabilitet

Hernes sier han ser på aksjeposten sin som helt uproblematisk.

- Hvor vi plasserer kontorene til Aker BP i Stavanger har ingen betydning for aksjekursen til selskapet. Da må de i så fall finne olje under kontorpultene sine først.

- Tror du noen kan si det er en uheldig binding fra din side?

- Nei. Vi kan ikke ha det sånn i Norge at politikerne våre lever i elfenbenstårn.

- Kan ikke aksjeposten gjøre deg inhabil i behandling av saker om Aker BP?

- Kanskje. Det får kommuneadvokaten vurderer. Jeg har mange års erfaring fra å være inhabil i saker. Det er ikke noe spesielt i det.

Forsvarer Støre

Tidligere i sommer vekket det oppsikt da NRK skrev om Jonas Gahr Støres fondsinvestering i privat eldreomsorg. Ap-lederen kunne ha tjent litt over en femtilapp på investeringen, ble det hevdet.

Hernes i Stavanger tar sin rival i forsvar.

- FLYTTER: For Hege (32) og flere andre på Frøya i Sør-Trøndelag, er kampen mot vindmøller også en kamp for hjemstedet deres. Video: Emilie Rydning og Steinar Suvatne / Dagbladet Vis mer

- Det var en tullesak. Rekrutteringen til politikken er liten nok fra før av, vi må kunne slippe inn folk som også sparer i fond og aksjer. Dersom man er inhabil, har man et system for å ivareta det.

- Du har aldri gitt Aker BP noen særbehandling?

- Nei. Jeg jobber for Stavanger, ikke for aksjekursen i Aker BP.

- Tror du alle vil oppfatte det slik, 170 000 er jo mye penger?

- Det er ingenting jeg kan gjøre som kan påvirke aksjekursen til Aker BP opp eller ned, svarer Hernes.

- Svært uheldig

Rødts ordførerkandidat i Stavanger, Mimir Kristjansson, mener Hernes bedriver ansvarsfraskrivelse. Han ber Høyre-toppen selge aksjene straks.

- Aker BP er involvert i et av de største utbyggingsprosjektene i Stavanger, et svært omstridt prosjekt som handler om Aker BP skal få viljen sin eller ei. Da er det en veldig uheldig kobling at ordførerkandidaten til Høyre sitter med en slik aksjepost. Han har satt seg selv i en interessekonflikt. Uansett om Hernes gjør alt riktig, så vil folk likevel kunne stille spørsmål rundt saken. Det er svært uheldig for politikken i Stavanger.

- Tror du han kan påvirke aksjekursen og dermed berike seg selv?

- Nei, det tror jeg ikke, for jeg tror ikke vurderingen om hovedkontoret påvirker kursen. Men dette skaper en usikkerhet som gjør at man kan så tvil om dømmekraften hans. Han burde solgt disse aksjene med en gang denne saken kom opp.

- I en normal situasjon er det uproblematisk om en ordførerkandidat eier aksjer i Aker BP, men ikke når selskapet er involvert i en større politisk sak i byen. Alle politikere har et ansvar for å sørge for at slike interessekonflikter ikke oppstår, legger han til.

Dømmekraft

Kristjansson tror ikke denne situasjonen kunne oppstått i de fleste norske byer.

- De ville reagert de fleste andre steder, men Høyre har styrt Stavanger i 24 år og man er blitt vant med denne slags bindinger og interessekonflikter.

John Peter Hernes' svar til Mimir Kristjansson er tydelig: Det er Kristjanssons dømmekraft som må sjekkes, ikke hans egen.

- Det er Mimir som utviser dårlig dømmekraft her, ikke jeg, som forsøker å gjøre en sak ut av ingenting. Mange reagerte da Mimir prøvde å gjøre en sak av dette i en debatt på fredag.