Høyre-topp står fram som homofil

Per-Kristian Foss er valgt til ny leder i Oslo Høyre. Før valget holdt Foss et personlig innlegg hvor han fortalte om sin homoseksualitet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Jeg kom til et punkt hvor det å hegne om det private kan bli oppfattet på et vis politisk - i strid med hva jeg står for. Det kan bli oppfattet som om jeg har noe å skamme meg for. Det har jeg ikke. Det å være homofil eller lesbisk gir ikke noe menneske grunn til å skamme seg, sa Foss. Han la til at han lever i et godt samliv.

- Min partner og venn gjennom mange år har gitt meg nettopp den støtte, som i en politisk verden er nødvendig, sa Foss.

Per-Kristian Foss er parlamentarisk nestleder og finanspolitisk talsmann i Høyre. Han ble valgt til ny leder av Oslo Høyre etter å ha fått en overveldende stor andel av stemmene på årsmøtet i ettermiddag. Tre stemte blankt under valget.

- Kan ha hindret karrieren

Høyre-leder Jan Petersen er ikke overrasket over at Foss står fram. – Foss er en av våre ledende politikere, og det at han ønsker å si fra har jeg ikke vanskeligheter med å skjønne, sier han til Nettavisen.

Høyre-lederen sier han respekterer beslutningen, og tror ikke at åpenheten vil få noen konsekvenser for Per-Kristian Foss eller partiet.

Håvard Narum, leder for Aftenpostens politiske redaksjon, tror heller ikke at Foss sin beslutning om å stå fram med sin homfile legning vil få konsekvenser for ham. Men han utelukker ikke at det kan ha spilt inn når Foss tidligere ikke har blitt partileder i Høyre.

- Det blir bare en spekulasjon, fordi jeg aldri har snakket med ham tidligere om dette. Dette kan kanskje være en av flere grunner til at han tidligere har sagt nei til å bli partileder, sier Narum.

Per Kristian Foss sitt innlegg
Per Kristian Foss sitt innlegg Vis mer

Knut Sverre Røang, leder i Landsforeningen for Lesbisk og Homofil frigjøring (LLH), er overbevist om at Foss legning har vært kjent i Høyre, og at dette har hindret ham i å gå helt til topps i partiet.

- I sosiale sammenhenger har Foss alltid deltatt med mannen sin. Innenfor det politiske liv har nok ikke Høyre tort å satse 100 prosent på ham, fordi de kanskje er redde for å miste stemmene til enkelte velgere, tror Røang.

(NTB/Dagbladet :på nettet)

SNAKKER UT: Per-Kristian Foss i samtale med pressen etter årsmøtet i Oslo Høyre.