Høyre-toppen nektes å drive valgkamp

Historie om falske ølbonger i hotellpub den store valgsnakkisen i Lærdal.

KNEBLET I VALGINNSPURTEN: Høyres listetopp og ordførerkandidat i Lærdal kommune, Johannes Einemo (til venstre), sammen med sin advokat Lois Anda. Foto: Jan Egil Fimreite, Sogn Avis.
KNEBLET I VALGINNSPURTEN: Høyres listetopp og ordførerkandidat i Lærdal kommune, Johannes Einemo (til venstre), sammen med sin advokat Lois Anda. Foto: Jan Egil Fimreite, Sogn Avis.Vis mer

En svært sjelden, om ikke helt unik situasjon i norsk valgkamp, setter sitt særpreg på valget i Lærdal kommune i Sogn og Fjordane.

Høyres ordførerkandidat Johannes Einemo (35) er nektet av sitt eget parti å føre valgkamp for seg selv og for landets største regjeringsparti i hjemkommunen.

Og nettopp Høyre er på vippen i dagens kommunestyre. Høyres to representanter sikrer flertallet for kommunens største parti Senterpartiet (8 representanter) og har nå varaordføreren som belønning for 10 - 8 flertall til Sp/H.

En nærmest absurd lapskaus av enkeltpåstander og politianmeldelser i kjølvannet av en krangel om falske ølbonger i en hotellpub i Lærdal i sommer, har gjort situasjonen rundt Høyres ordførerkandidat til lokalvalgets store snakkis de siste to ukene.

En ung mann har politianmeldt Høyres toppkandidat for vold, og ordførerkandidaten har anmeldt samme mann for å stikke unna en betydelig regning i puben på hotellet Einemo driver i Lærdal.

Høyre-sjef: - Ikkje noe slikt i hukommelsen

Dagbladet har spurt generalsekretær John-Ragnar Aarset i Høyre sentralt om han har vært borte i en slik situasjon i Høyre tidligere - der en toppkandidat ikke får drive valgkamp for partiet og seg selv.

- Nei, ikkje ut frå det som representerer hukommelsen til oss på partikontoret, skriver Aarset.

IKKE HØRT OM NOE LIKNENDE: Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset, her sammen med statsminister og partileder Erna Solberg, kommer ikke på noen liknede situasjon i Høyre tidligere. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix.
IKKE HØRT OM NOE LIKNENDE: Høyres generalsekretær John-Ragnar Aarset, her sammen med statsminister og partileder Erna Solberg, kommer ikke på noen liknede situasjon i Høyre tidligere. Foto: Håkon Mosvold Larsen, NTB Scanpix. Vis mer

Men før en gjennomgang av kaoset med ølbongene pubregningen - her noen sentrale aktører i kommunevalget i Lærdal:

Ordførerkandidat Johannes Einemo selv: - Pr. fredag ettermiddag hadde jeg ikke hørt noe fra politiet om etterforskning av anmeldelsene. Ergo er jeg fortsatt permittert fra partiet og kan ikke drive valgkamp. Jeg respekterer partiets regler, og har ikke noen kommentarer utover det. Snakk eventuelt med advokaten min, sier han.

Nåværende varaordfører for Høyre i Lærdal, Trond Einar Einemo, er mindre snakkesalig. Han er kritisk til at Dagbladet i det hele tatt har tenkt å omtale situasjonen.

På spørsmål til varaordføreren om Johannes Einemo fortsatt vil være Høyres ordførerkandidat etter valget, svarer Trond Einar Einemo:

- Det er kommunestyret som velger ordfører.

Høyres nåværende varaordfører og kommende ordførerkandidat er fettere.

- En liten utfordring

Leder i Lærdal Høgre, Frøydis Halland: - Politisk er denne situasjonen en liten utfordring. Folk flest har forståelse for situasjonen, og de andre partiene viser gjensidig respekt.

- At Johannes Einemo er permittert fra partiet, har skjedd i dialog med Vestland Høgre og med Høyre sentralt.

For halvannen uke siden sendte Vestland Høgre og Johannes Einemo ut en felles pressemelding om at Einemo trekker seg fra Høyres listetopp.

Dagen etter kommer en ny pressemelding fra Einemo, da sammen med sin advokat Louis Anda, om at han ikke trekker seg likevel.

Om denne snuoperasjonen sier advokat Anda til Dagbladet:

- Det er et problem for demokratiet i det store og hele slik Høyre har håndtert og håndterer denne saken. I prinsippet kan alle anmelde alle for hva som helst, og min klient har overfor politiet lagt fram dokumentasjon på at innholdet i anmeldelsen er feil.

ØLBONGER OG VALGKNIPE: Her på Lærdalsøren Hotel, startet den helt spesielle valgsituasjonen i Lærdal kommune i forbindelse med en såkalt hjemkomstfest i juli i år. Arkivfoto: Marianne Løvland, NTB Scanpix.
ØLBONGER OG VALGKNIPE: Her på Lærdalsøren Hotel, startet den helt spesielle valgsituasjonen i Lærdal kommune i forbindelse med en såkalt hjemkomstfest i juli i år. Arkivfoto: Marianne Løvland, NTB Scanpix. Vis mer

Ølbonger

Kjernen til den eskalerende valgsaken i Lærdal oppsto i juli da Johannes Einemo som eier og driver av Lærdalsøren Hotel arrangerte en hjemkomstfest på hotellet.

Betalingsmiddelet for hjemkomstgjestene var ølbonger i baren.

Så ble det sterk mistanke om at en ung mann i utkanten av selskapet hadde kopiert ølbonger som «falsk» betaling.

Hotelleier–og ordførerkandidat Johannes Einemo–og en av dørvaktene på hotellet dro hjem på døra til den unge mannen som skulle ha funnet gratisveien til servering.

I et intervju med Sogn Avis (krever innlogging) sier Einemo at mannen kan ha svindlet bedriften med drikkebonger for opp mot 40 000 kroner.

- Drikke til 30 personer

- Han delte ut drikke til hele gjengen ved to bord. Det var sikkert 30 personer der, sier Einemo–og legger til at bygda har blitt et «ryktebol»:

- Vi skal ha kledd mannen naken, kjørt han opp på Aurlandsfjellet, banket han og forlatt han der. Ryktene sier at banken skal ha anmeldt meg for hvitvasking av penger og at det skal ha vært politirazzia både her og hos dørvakta. Alt er bare tull fra ende til annen, sier ordførerkandidaten til Sogn Avis.

Chattelogg

Han synes det er påfallende at politianmeldelsen for vold kom ti dager etter at det skal ha skjedd.

I ettertid har politiet, ifølge advokat Louis Anda, fått kopi av en chattelogg der den unge mannen med ølbongene skal ha fortalt at han ikke ble utsatt for vold.