- Høyre-toppene beveger seg inn på en farefull vei når de bruker 22. juli mot Stoltenberg

Retorikkekspert roser Stoltenberg og refser Høyre.

LEDERE: Jens Stoltenberg og Erna Solberg har denne uka angrepet hverandres lederegenskaper. Her fra partilederdebatten på NRK i Arendal mandag kveld. 
Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpix
LEDERE: Jens Stoltenberg og Erna Solberg har denne uka angrepet hverandres lederegenskaper. Her fra partilederdebatten på NRK i Arendal mandag kveld. Foto: Tor Erik Schrøder / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Retorikk-professor Jens Elmelund Kjeldsen mener Høyre-toppene beveger seg inn på en farefull vei når de bruker 22. juli mot Jens Stoltenberg i valgkampen.

- Det er vel ingen som mener at 22. juli-angrepet var Stoltenbergs feil. Det er en utenkelig tanke. Derimot tror jeg de fleste har en oppfatning av at han håndterte 22. juli godt, sier Kjeldsen til NTB.

Clemet, Solberg og Stang Retorikkprofessoren ved Universitetet i Bergen mener at Høyre argumenterer svakt når de bruker 22. juli mot Stoltenberg, og han mener det er Ap-lederen som kommer best ut av debatten om hvem som har best lederegenskaper av ham og Erna Solberg.

Høyre-leder Solberg, tidligere Høyre-statsråd Kristin Clemet og Oslos Høyre-ordfører Fabian Stang har alle vist til 22. juli-kommisjonens rapport når de siste dagene har slått tilbake mot statsministeren som mandag kritiserte Solberg for manglende lederegenskaper.

- Jeg merker meg at 22. juli-rapporten var en knusende rapport om hvordan det norske samfunnet blir styrt, sier Høyre-leder Erna Solberg til Dagens Næringsliv fredag.

«Kan du selv være» Kjeldsen mener dessuten Høyres motangrep er innholdsmessig tynt:

- Det Kristin Clemet gjør, er å bruke et «det kan du selv være»-argument. Hun besvarer «du er en dårlig leder» med «nei, det er du selv».

Til DN torsdag sa Clemet blant annet: «Å gjennomføre dårlig kan i verste fall koste menneskeliv, og i hvert fall milliarder».

- Når folk tyr til «det kan du selv være» så skal man være oppmerksom, for det betyr at de ikke har saklige motargumenter. Å påpeke andres feil, fritar jo ikke for egne feil, sier Kjeldsen.

Advarer Høyre Også andre har advart Høyre-toppene:

I Ukeavisen Ledelse skriver redaktør Magne Lerø at Clemet begår et faglig bomskudd når hun knytter 22. juli-tragedien til Stoltenbergs personlighet.

Dagbladets kommentator John Olav Egeland omtaler motangrepet fra Clemet som en drittpakke, mens Dagsavisens samfunnsredaktør Irene Halvorsen skriver at Clemet har åpnet en sluse og at vi må regne med en ny runde om 22. juli nå.

Lerø advar dessuten mot å vri valgkampen til en persondebatt. Retorikkprofessor Kjeldsen mener at det ikke utelukkende er negativt.

- Det er mennesker som styrer, og da er personlige egenskaper ikke uviktig, sier han.

Roser Jens Kjeldsen roser for øvrig Stoltenbergs opptreden i den NRK-sendte debatten fra Arendal mandag kveld.



- Hans argumentasjon er presis, påholden og fokusert. Hans språkbruk er variert, velformulert og levende, og få evner så elegant og ubemerket som han å holde på ordet, skriver Kjeldsen i en blogg på nettmagasinet Vox Publica.

Stoltenberg sa blant annet at det er en lederoppgave å avklare hvem som skal være med i en regjering og hva som er de økonomiske rammene.

- Vi gjorde det. Det har ikke dere greid og det mener jeg at Erna Solberg er ansvarlig for, sa Stoltenberg.

Et rykte I et intervju med NTB tidligere i sommer avviste Solberg å kommentere Stoltenbergs lederegenskaper.

- Å måle seg mot Stoltenberg er som å måle seg mot rykter. Det sier jeg i respekt for ham. Alt jeg hører, er at han er konfliktsky og at avklaringer tar lang tid. Om det er sant eller ikke, kan ikke jeg skrive under på, for jeg har ikke sittet i noen regjering med Stoltenberg, sa hun.

På sin egen Facebook-side fredag, sier Solberg at Stoltenberg håndterte hendelsene 22. juli på en imponerende måte. Samtidig kritiserer hun regjeringen for «for mye mediehåndtering og for lite gjennomføringskraft» - og slår fast at det ansvaret ligger hos Statsministerens kontor.

(NTB)