Høyre-topper frykter krise

Sentrale Høyre-politikere mener at KrFs tillitsvalgte dyrker nederlagene framfor å skryte av partiets seirer i regjeringen. Nå frykter flere at det ender med regjeringskrise.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Irritasjonen over bråket i Kjell Magne Bondeviks rekker går langt inn i regjeringen. Dette bekrefter flere kilder overfor Dagbladet.

- Mange er redde for at situasjonen i KrF er ute av kontroll og for at interne problemer i KrF kan føre til regjeringskrise, sier en sentral kilde til Dagbladet.

Vedkommende sier at statsminister Kjell Magne Bondevik har gjort altfor lite for å roe ned gemyttene i eget parti.

- Internt i regjeringen har Bondevik en sterk posisjon, og statsrådene er veldig fornøyde med hans lederskap. Men spørsmålet er om han har gjort nok for å stagge utålmodige og misfornøyde partifeller, sier vedkommende til Dagbladet.

Innrømmer

Bondevik innrømmet i går kveld at KrFs folk i regjeringen kunne ha vært flinkere til å markere partiets saker.

- Vi burde ha flagget våre seirer mer, slik at våre folk utover i landet hadde sett dem tydeligere, sier Kjell Magne Bondevik til Dagbladet.

Men han avviser at uroen i KrF har hatt noen innflytelse på regjeringssamarbeidet med Høyre og Venstre.

- Dette har ikke hatt noen konsekvenser for regjeringssamarbeidet. Regjeringen fortsetter som før, sier Bondevik.

Forbløffet

I Høyre og Venstre så flere med forbløffelse på at KrFs «havarikommisjon» ga Valgerd Svarstad Haugland og KrF-nestleder Einar Steensnæs skylda for KrFs dårlige valgresultat. Flere spør seg hvordan dette kunne passere i en situasjon hvor KrF sitter i regjering, og hvor partiet på toppen av alt har statsministerposten.

Uforståelig

Flere peker på at det var uforståelig at partileder Valgerd Svarstad Haugland måtte gå etter havarirapporten.

- Bondevik burde stanset dette. Det hadde vært å foretrekke at Valgerd fortsatte ut sin periode. Nå får vi et opprivende ekstraordinært landsmøte i KrF som ikke bare kommer til å diskutere partiets nye lederskap. Regjeringsdeltakelsen vil nok også bli et viktig tema under det ekstraordinære landsmøtet, og det blir en belastning for Bondevik og resten av regjeringen, sier en Høyre-kilde.

MISNØYE: Sentrale Høyre-politikere mener statsminister Kjell Magne Bondevik burde stanset KrF-rotet.