Høyre-topper ut mot Høybråten

Høyre-toppene Erling Lae og Per-Kristian Foss lever begge i homofile partnerskap og ville blitt stoppet i Dagfinn Høybråtens menighet. Nå reagerer de mot KrF-lederen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Synet på homofilt samliv er også et politisk spørsmål, mener byrådsleder Erling Lae (H) i Oslo.

- Det er naturlig at Høybråten mener noe om kirkesamfunn som stenger homofile ute, og om det er rett eller galt. Vi har jo tross alt muslimske samfunn som er sterkt fundamentalistiske i forhold til homofili. Vi kan ikke bare si «greit, fordi slik tolker de islam», fortsetter han.

Religionsfrihet

Striden dreier seg om Misjonsforbundets nye retningslinjer, som foreslår at homofile som lever i partnerskap, ikke kan bli medlemmer. KrF-leder Dagfinn Høybråten vil ikke uttale seg, fordi han mener det er teologi og ikke politikk.

- Vi har religionsfrihet og har frihet til å si dumme ting. Men min solidaritet går til de homofile som helt sikkert finnes i Misjonsforbundet, sier Lae.

Samboeren Jens Torstein Olsen, som selv er teolog, er enig i et at dette «er» et teologisk spørsmål.

- Men det er i høy grad et allmennmenneskelig spørsmål og et politisk spørsmål også. Høybråten kunne godt kostet på seg å uttale seg her, sier Olsen.

Han tror ikke det går an å tie i hjel denne diskusjonen. Olsen understreker at menigheter må få utvikle seg selv, men de må også utfordres.

- Fordi det er mennesker som lider under det, sier Olsen.

Foss kritisk

Finansminister Per-Kristian Foss lever selv i partnerskap, og mener en partileder bør si hva han mener om denne typen spørsmål.

- Jeg mener det må være mulig å mene om homofile skal ha adgang til en menighet, uten å gå inn i et teologisk stridsspørsmål. Hvis jeg var KrF-leder, ville jeg gjort det. Men det er jo høyst hypotetisk, sier Foss.

Han mener dette er et spørsmål om menneskerettigheter og valgfrihet.

Foss har selv diskutert saken med Høybråten denne uka, og synes ikke det er et problem for ham personlig at Høybråten overlater denne saken til menigheten.

- Jeg er ikke medlem av menigheten, og kunne heller aldri tenke meg å bli det. Jeg tror ikke jeg står på deres menneskesyn uansett. Men jeg beklager at kirkesamfunn behandler homofile slik, og jeg tror at mange, særlig unge, kommer under et fryktelig press mellom sitt liv og sin tro. Jeg er uenig i en slik behandling av mennesker, sier Foss. Som sier han har et utmerket forhold til sin regjeringskollega.

- Synes du Høybråten er feig?

- Jeg vil ikke kalle ham feig. Det er lov å være uklar. Så kan man mene så mye man vil om hvor lurt det er. Jeg ville ikke gjort det på denne måten.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer