Høyre-topper vil ikke fjerne sexkjøpsloven - likevel

Fabian Stang: - Jeg trodde moral var nok.

 VIL IKKE OPPHEVE:  Oslo-ordfører Fabian Stang (H) har snudd i synet på sexkjøpsloven etter fem års erfaringer. FOTO: ANITA ARNTZEN/DAGBLADET.
VIL IKKE OPPHEVE: Oslo-ordfører Fabian Stang (H) har snudd i synet på sexkjøpsloven etter fem års erfaringer. FOTO: ANITA ARNTZEN/DAGBLADET.Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Oslos ordfører Fabian Stang (H) står fast i standpunktet mot eget partis programfeste vedtak om sexkjøpsloven.

Han var imot innføringen i 2009 og sto lenge på Høyres linje om på fjerne loven. Nå bekrefter ordføreren at han har snudd i saken.

Høyre og Fremskrittspartiet har programfestet at loven skal oppheves.

Nå håper Oslo-ordføreren at regjeringen og Stortinget tar hensyn til den ferske evalueringsrapporten og til politiet, som peker på at loven er viktig for å bekjempe menneskehandel.

- Jeg er redd for at oppheving av loven sender et signal om at menneskehandel er ok.  Jeg er blant dem som hadde håpet at vi ikke trengte en lov på dette området, og at det moralsk forkastelige i menneskehandel var nok til å stoppe kundene, sier Fabian Stang til Klassekampen.

Høyres talskvinne i saken, Margunn Ebbesen i Stortingets justiskomite, sier til Dagbladet i dag at Høyre snur dersom partiorganisasjonen ønsker det.
Også byrådslederen
Høyre-kollega og byrådsleder Stian Berger Røsland har også vært skeptisk til å oppheve loven, slik hans eget parti og regjeringskollega Frp har sagt de vil gjøre.

Etter evalueringsrapporten ber også han partifeller og andre som vil fjerne loven om å tenke seg godt om.

- Jeg er også blant dem som ikke var begeistret for å innføre loven. Med de effektene loven har hatt, må vi spørre oss om mekanismer og og effekter av å oppheve loven kan være så sterke at det ikke er forslag, sier Berger Røsland til avisa.

Kristelig Folkeparti er fortsatt imot å oppheve loven, som ble innført under de rødgrønne.

Regjeringens andre støtteparti Venstre har gitt mer diffuse signaler etter at evalueringsrapporten, som var bestilt av Justisdepartementet, ble lagt fram i går.

 - MÅ TENKE OSS OM: Øverste politiske tillitsvalgte i Oslo, byrådsleder Stian Berger Røsland (H), er skeptisk til å oppheve sexkjøpsloven. FOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET.
- MÅ TENKE OSS OM: Øverste politiske tillitsvalgte i Oslo, byrådsleder Stian Berger Røsland (H), er skeptisk til å oppheve sexkjøpsloven. FOTO: TORBJØRN BERG/DAGBLADET. Vis mer