Høyre trenger is

- Høyre må ha is i magen skal de holde på velgerne fram til valget, sier valgforsker Hanne Marthe Narud. Også foran valget i 1993 lå Høyre høyt på målingene. Så falt de.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På den første meningsmålingen etter ferien er Høyre fortsatt størst, men opplever en liten tilbakegang. Avstanden ned til Arbeiderpartiet er minket med 4,5 prosentpoeng. Høyre får 29,4 prosent oppslutning, Arbeiderpartiet 23,6.

Kan snu

- Formtoppen har begynt tidlig for Høyre og de har ikke mye videre utviklingspotensiale i velgeroppslutning. De må ha is i magen skal de holde på velgerne de nå har fram til valget. Og er nok klar over det selv, sier valgforsker Hanne Marthe Narud til Dagbladet.no.

- Hvis Høyre makter å holde skattespørsmålet varmt, kan de klare det. Kommer derimot andre saker på dagsordenen, kan mye skje.

Narud mener regjeringen Stoltenberg har muligheter til å komme tilbake.

- 23,6 prosent er rekordlavt. Men Ap har mange velgere som sitter på gjerdet og partiet har et stort mobiliseringspotensiale.

Kaci gikk av

Også foran valget i 1993 lå Høyre og vaket rundt en rekordhøy oppslutning på 25 prosent helt fra januar til juli. Så skjedde det et dramatisk fall fram mot valget. Partiet endte på 17 prosent og Kaci Kullmann Five gikk av som partileder. Samtidig fikk Arbeiderpartiet en tilsvarende voldsom økning, fra under 30 prosent i juli til legendariske 36,9 ved valget.

Valgforskeren vil imidlertid ikke trekke sammenligning til årets valg og spå en lignende utvikling.

- 93-valget var det store EU-valget, der helt andre saker dominerte. Da ble Ap sett som det store ja-partiet, mens Høyre falt helt utenfor.

Krf tilbake

På dagens måling faller Krf kraftig tilbake, med 3,9, til 11,7 prosent.

- Ap og Høyre har klart å framstå som hovedmotstandere. Samtidig er veldig mange av sakene som blir diskutert knytta til høyre/venstre-aksen. En sak som skattespørsmålet tilgodeser ikke sentrumspartiene i det hele tatt, sier Narud.

Mette-Marit hjelper

Det er ikke bare politikk som avgjør hvem som ender i regjering til høsten. Ifølge professor Knut Heidar ved Universitet i Oslo kan de borgerlige få kongelig hjelp.

- Som regjeringsparti har Ap mulighet til å sette dagsorden og få oppmerksomhet og velgere. Men det hjelper lite dersom det strømmer på med dårlige galluptall. Dessuten kan bryllupet gi mindre oppmerksomhet om Ap og dermed slå negativt ut, sier Heidar til Stavanger Aftenblad.