Høyre-uro over KrF-problemer

Høyre går mest fram og KrF mest tilbake på MMIs politiske barometer for september.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Men KrFs problemer legger en demper på Høyre-ledernes glede over egen framgang.

-  Ingen av regjeringspartnerne har det godt når en av oss sliter, sier Høyre-nestleder Jan Tore Sanner til Dagbladet.

Høyre går fram to prosentpoeng, og klatrer over 18 prosent oppslutning for første gang siden februar. Men det er ennå et stykke opp til valgresultatet i 2001. Hadde dagens måling vært valg, ville Høyre tapt seks mandater.

Verre for KrF

Verre er det med KrF som etter tre måneder på åttetallet nå detter ned til 7,1 prosent oppslutning. Med Venstre fortsatt godt under sperregrensa og uten Stortingsmandater hvis dette hadde vært valg, blir summen av regjeringspartienes oppslutning 27,6 prosent, som er jevnstort med Ap alene.

Det rødgrønne alternativet, Ap, SV og Sp ville fått 92 mandater og flertall hvis denne målinga hadde vært valgresultatet.

Jan Tore Sanner understreker at det er lenge til valget, og at alle regjeringspartiene må ha framgang til september 2005.

-  Det er nå ganske jevnt mellom blokkene, og det tegner godt for en lang valgkamp, sier Sanner. Men han bekrefter at nominasjonsstriden som har rast i KrF i uker, har opptatt Høyre også.

-  Så også i Høyre er det lettelse over at nominasjonen av Høybråten synes å være i boks?

-  Det er klart det er hyggelig når tingene roer seg, svarer Sanner.

Fra andre Høyre-kilder får Dagbladet bekreftet at KrF-problemene har bekymret Høyre en stund. For dersom KrF krymper, reduseres også sjansen for at KrF fortsetter et regjeringssamarbeid med et langt større Høyre. MMIs septembermåling viser hvordan ubalansen mellom Høyre og de to juniorpartnerne i regjeringen bare øker.

-  Det er innlysende at muligheten for fortsatt regjeringen etter valget i 2005 er knyttet til at KrF gjør det bra. Så vi trakk vel alle et lettelsens sukk da Høybråtens nominasjon var avklart, sier en Høyre-kilde.

Færre mandater

I Østfold kaprer KrF en plass, men bare på utjevningsmandatet. I Akershus er det også utrygt. På denne målinga tar KrF det siste distriktsmandatet. Men i Rogaland virker det klappet og klart for ett reint distriktsmandat.

På den rødgrønne sida står Ap på stedet hvil, mens SV øker med ett prosentpoeng og er oppe på 19,1 prosent. For å få flertall i Stortinget trenger de to fortsatt Sp's 5,7 prosent og 10 mandater.

Frp går tilbake med 1,2 prosentpoeng til 18,8. I praksis er Frp, Høyre og SV like store, med Høyre litt på defensiven i forhold til valgresultatet i 2001.

SLITER: - Ingen av regjeringspartnerne har det godt når en av oss sliter, sier Høyre-nestleder Jan Tore Sanner (i midten). Her er han avbildet i Stortinget sammen med finansminister Per-Kristian Foss (t.v.) og statsminister Kjell Magne Bondevik.