Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre-uro over «masseslakt» av tingretter

Forslaget om en storstilt nedleggelse av tingretter vekker protester i Distrikts-Høyre. Justispolitiker Peter Frølich (H) beskylder de hissigste kritikerne for ikke å ha lest rapporten.

KAN BLI NEDLAGT: Vesterålen tingrett i Sortland er blant tingrettene som nå foreslås nedlagt. Foto: André Lorentsen / NTB scanpix
KAN BLI NEDLAGT: Vesterålen tingrett i Sortland er blant tingrettene som nå foreslås nedlagt. Foto: André Lorentsen / NTB scanpix Vis mer

Domstolkommisjonens rapport, som foreslår å redusere landets tingretter fra 60 til 22, sendte sjokkbølger gjennom flere lokalsamfunn da den ble kjent denne uka.

Dermed er det duket for en ny og betent distriktsdebatt i norsk politikk.

KrF har allerede varslet at de ikke vil støtte en storstilt nedleggelse av tingretter, slik forslaget legger opp til.

Venstre har gjort det samme.

Nå mobiliserer også Distrikts-Høyre mot forslaget.

- Dette er en sentralisering av viktige samfunnsinstitusjoner som vi ikke ønsker, sier stortingsrepresentant Elin Agdestein (H), som representerer Nord-Trøndelag.

- Masseslakt

Hun omtaler forslaget som «enormt dramatisk og omfattende», og anklager Domstolkommisjonen for å ha hatt på «nærsyntbriller» i arbeidet sitt.

- Jeg så det var en ordfører som omtalte det som en «masseslakt» av tingretter, en beskrivelse jeg er tilbøyelig til å være enig i, sier Agdestein, som mener det ikke er gode nok faglige eller økonomiske grunner til å legge ned så mange tingretter i forhold til ulempene.

- Er det stor uro internt i partiet om dette?

- Jeg tror i alle fall at veldig mange av mine kolleger har samme syn som meg: at vi ønsker å jobbe for at denne typen kompetansearbeidsplasser skal være til stede i hele landet, også i de områdene som vi representerer, sier Agdestein.

- Hva tror du din egen partiledelse synes?

- Det er sikkert ulike syn på dette i Høyre alt etter hvem du spør, men jeg tror de fleste stortingsrepresentantene fra typiske distriktsfylker vil argumentere mot dette, og har tiltro til at vi blir lyttet til, sier Agdestein, som forventer at det det gjøres store endringer før det blir vedtatt.

Hun trekker parallellen til arbeidet med nasjonal sykehusplan i 2015.

Minner om krisevalg

Da sto Distrikts-Høyre på for å redde lokalsykehus i hele landet mot egen partiledelses vilje - og vant.

Høyre har nettopp lagt bak seg et krisevalg hvor hele 45 000 av velgerne til partiet har gått over til Senterpartiet.

Det må Høyre ta lærdom av, mener Agdestein.

- Vi må nå gå i oss selv og se selvkritisk på budskapet vi har hatt i valgkampen, og erkjenne at folk ikke har festet lit til de løsningene vi har presentert, og at vi trenger kompetansearbeidsplasser og tilbud i distriktene enten det er snakk om sykehus, domstoler eller universitet. Vi trenger å ha en politikk som oppleves relevant i hele landet som løser problemer, ikke skaper dem, sier Agdestein, som tror det blir krevende å drive valgkamp for Høyre i distriktene fram mot 2021 hvis forslaget går gjennom.

Stortingsrepresentant Ingjerd Schou (H), som representerer Østfold, er også kritisk til forslaget fra Domstolkommisjonen, som hun beskriver som «hakk i plata».

Kritisk

- Dette er et oppdrag som Domstolsadministrasjonen har fått fra departementet. Jeg synes ikke noe om oppdraget, og jeg synes ikke noe om resultatet. Jeg synes at vi i 2019 må kunne ha en effektiv domstolsstruktur uten at man må sentralisere, med all den teknologien vi faktisk har i dag. Jeg synes det er en gammeldags tenking og et gammeldags oppdrag, sier Schou.

Hun påpeker at det kom et lignende forslag fra Domstolsadministrasjonen for fire år siden. Da ble forslaget lagt i skuffen uten at noe ble gjort.

- Da kom det i forkant av valget, og det fikk akkurat den behandlingen at ingenting skjedde. Så kommer de med det nå, etter valget, fordi man tror at det skal komme lettere gjennom da. Jeg tror ikke dette er siste ord som er sagt i denne saken, sier Schou.

Hun mener utgangspunktet for Domstolskommisjonens anbefaling er snudd på hodet - og at de heller burde sett på hvordan man kunne tilrettelegge for bedre drift av tingrettene man har i dag.

- Jeg opplever et kjempeengasjement ute i Høyre i alle kommuner som har tingretter, det er ikke til å legge skjul på. Jeg er helt sikker på at Distrikts-Høyre ikke kommer til å la stemmer forstumme i denne saken, sier hun, og legger til:

- Man kan ikke bare snakke distriktspolitikk, vi må gjøre det i alt også.

Stortingsrepresentant Jonny Finstad fra Nordland Høyre er også svært kritisk.

Han har liten tro på at forslaget går igjennom.

- Nå må vi la høringsprosessen gå sin gang, og jeg er temmelig sikker på at det kommer innspill som gjør at dette ikke vil gå gjennom. Jeg har snakka med mange av mine kolleger på Stortinget også som jeg oppfatter at er enig med meg, sier han.

Det er imidlertid ikke alle i eget parti som mener nedleggelse av tingretter er feil.

- Høyre lytter til ekspertene

Partiets justispolitiske talsperson Peter Frølich er blant dem som har argumentert for at nedlegging av en del domstoler i Norge kan være et godt grep.

Han vil ikke gi noen ubetinget støtte til konklusjonen fra Domstolkommisjonen - men sier han tror regjeringspartiene vil komme fram til en god balanse til slutt.

- VI LYTTER: Peter Christian Frølich fra Høyre mener det er god Høyre-politikk å respektere ekspertene, og kritiserer politikere for å over tiår ha gjort for lite for å reformere rettsvesenet i Norge.  Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
- VI LYTTER: Peter Christian Frølich fra Høyre mener det er god Høyre-politikk å respektere ekspertene, og kritiserer politikere for å over tiår ha gjort for lite for å reformere rettsvesenet i Norge.
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

- Grunnen til at omfanget i dette forslaget er så stort, er at norske politikere over flere tiår har vært så feige at de har valgt å ikke gjøre noe, til tross for at domstolene har ønsket endringer i flere tiår. Vi ba domstolene gi et ærlig svar på hvordan de ville organisere seg. Nå har vi fått det, og det er og har alltid vært Høyres politikk at vi tar ekspertenes råd på alvor og setter oss inn i hva de faktisk mener, sier Frølich.

Han beskylder de hissigste kritikerne for å ikke ha satt seg ordentlig inn i forslaget.

- Jeg registrerer at de mest høylytte stemmene, som er raskest ute, er de som ikke har tatt seg energi til å bla opp på side 1 i rapporten. Jeg vil anbefale alle, både i eget parti og andre partier, og ha litt is i magen og reflektere over at dette er noe domstolene våre mener vil gi bedre rettssikkerhet, sier han.

Han advarer mot det han kaller «Sp-opportunisme »i debatten om hvordan norsk rettsvesen skal organiseres.

- Domstolene er ikke en nærbutikk eller et postkontor. Disse forvalter rettstaten vår og kvalitet vil alltid være viktigere enn om reisetiden er 30 eller 45 minutter.

- Tror du ikke de tre i ditt eget parti har bladd opp på side 1 heller?

- Jeg registrer hva kritikerne sier, men registrerer også at det er aktører som Barneombudet, Domstolsadministrasjonen, Riksadvokaten og Dommerforeningen, som har andre syn på saken, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling