Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

LO-kongressen

Høyre ut mot Ap-LO-allianse

- Høyre er er bedre til å ivareta trepartssamarbeidet enn Ap, sier Bent Høie.

HØYRE BEDRE: Høyres nestleder reagerer på påtroppende LO-leders budskap ved inngangen til LO-kongressen. Han viser til flere eksempler på at Høyre er bedre egnet til å ivareta trepartssamarbeidet i arbeidslivet enn Ap. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
HØYRE BEDRE: Høyres nestleder reagerer på påtroppende LO-leders budskap ved inngangen til LO-kongressen. Han viser til flere eksempler på at Høyre er bedre egnet til å ivareta trepartssamarbeidet i arbeidslivet enn Ap. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I Dagbladet i dag sier påtroppende LO-leder Hans-Christian Gabrielsen at hans viktigste jobb i år er å bidra til et nytt flertall og regjeringsskifte. LO-kongressen vil bevilge 10 millioner til Ap, og støtter også de to andre partiene i den rødgrønne alliansen, SV og Sp.

Ifølge avtroppende LO-leder Gerd Kristiansen er det fagligpolitiske samarbeidet mellom LO og Ap styrket i denne perioden.

- Vi styrket trepartssamarbeidet

Høyres nestleder Bent Høie reagerer på LOs omfavnelse av Ap.

- Det er overraskende at LOs kommende leder velger å angripe regjeringen så klart, samtidig som de er veldig opptatt av trepartssamarbeidet. Jeg ønsker meg et LO som samarbeider med ulike regjeringer. Det er den beste måten å ivareta medlemmenes interesser på. Jeg forstår at LO har valgt å ta side i valgkampen, både politisk og økonomisk.

- Men Høyre er bedre egnet enn Ap til å ivareta trepartssamarbeidet i arbeidslivet enn LO. Det var under Bondevik II-regjeringen at man styrket trepartssamarbeidet gjennom å gi flere organisasjoner plass i kontaktutvalget.

- Tidligere YS-leder Tore Eugen Kvalheim hadde følgende hjertesukk i Klassekampen i 2012: «Regjeringen legger mye vekt på dialog med partene i arbeidslivet, men snakker mest og best med én part. Det holder ikke å bare snakke med LO».

- Høyre er bevisst på at det er mer enn én arbeidsgiverorganisasjon og mer enn én arbeidstakerorganisasjon, sier Høie til Dagbladet.

- Bare LO skal med

Han viser til Aps slagord «Alle skal med».

- Men når det kommer til partssamarbeid, er de mest opptatt av at «LO skal med». Det er naturlig at det blir slik, for Ap og LO er politisk sett siamesiske tvillinger, kommenterer Høie.

- Ap smykker seg med trepartssamarbeidet når de skal skremme med at vi vil bygge ned den norske modellen, men vi er ikke låst i en allianse med én av partene i arbeidslivet, så det er lettere for oss å ivareta og balansere flere hensyn enn det er for Ap, sier Høie.

God dialog

Han mener det er flere eksempler på at Høyre ivaretar trepartssamarbeidet bedre enn Ap:

- Vi har flere eksempler på godt samarbeid, som handlingsplan mot arbeidslivskriminalitet og ny lov om ansatte i staten som gir konkrete resultater. IA-avtalen er forlenget etter god dialog med partene, vi har fornyet tjenestemannsloven, og nye regler om varsling får stor støtte av fagbevegelsen, sier Høie.