REAGER: Høyres helsepolitiske talsperson, Tone Wilhelmsen Trøen, reager på at Ap's Torgeir Micaelsen nå gratulerer alle kvinner etter at regjeringen skrinla forslaget om å gi fastleger muligeht til å reservere seg mot aborthenvisninger. Foto (Micaelsen): Erling Hægeland/Dagbladet  Foto (Trøen): Stortinget
REAGER: Høyres helsepolitiske talsperson, Tone Wilhelmsen Trøen, reager på at Ap's Torgeir Micaelsen nå gratulerer alle kvinner etter at regjeringen skrinla forslaget om å gi fastleger muligeht til å reservere seg mot aborthenvisninger. Foto (Micaelsen): Erling Hægeland/Dagbladet Foto (Trøen): StortingetVis mer

Høyre ut mot Ap's reservasjonsjubel

- Arbeiderpartiet tok ikke på alvor at kvinner opplevde å bli møtt av leger som reserverte seg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyres helsepolitiske talsperson Tone Wilhelmsen Trøen reagerer kraftig på at Arbeiderpariet «gratulerer alle kvinner», etter at helseminister Bent Høie (H) i dag varslet at regjeringen vil trekke forslaget til reservasjonsrett for fastleger som nå er ute på høring. 

- Jeg reagerer på Torgeir Micaelsens (Ap) uttalelse hvor han gratulerer norske kvinner. Arbeiderpartiet hadde mulighet til å gjøre noe med dette selv, men tok ikke på alvor at kvinner opplevde å bli møtt av leger som reserverte seg. Den brede offentlige debatten vi nå har fått om dette viktige området, har vist at det ikke bare nytter å sende ut et rundskriv og tro at praksis endres. Her må det reelle endringer til - og det kommer helseministeren og vår regjering til å gjøre. Det er da kvinner vinner! sier Wilhelmsen Trøen til Dagbladet.

Les også: Ap gratulerer alle norske kvinner.

- Klok avgjørelse Høyre er imidlertid også glad for at forslaget om å gi fastleger mulighet til å reserverer seg mot aborthenvisninger, i dag ble henvist til skrothaugen.

Forslaget har sitt opphav hos KrF, som fikk gjennomslag for saken under regjeringssonderingene etter valget i fjor høst.

Selv om Venstre nektet å skriver under denne delen av samarbeidsavtalen, var regjeringen likevel sikret stortingsflertall med KrF - og har sendt et lovforslag på høring til alle norske kommuner.

Der har det har møtt massiv motstand. Tirsdag skrev Dagbladet at 159 av landets 428 kommuner så langt hadde sendt inn høringssvar. Av disse var det bare sju kommuner som sa klart ja til at fastleger skal få lov til å reservere seg mot å henvise kvinner til abort.

Også store Høyre-styrte kommuner som Oslo, Bergen og Stavanger har bedt Høie skrinlegge forslaget.

Kvinner vinner med åpenhet - Jeg mener kvinnene vinner med mer åpenhet. For oss har det hele tiden vært avgjørende å finne en løsning som bedre ivaretar kvinnen enn det som er dagens situasjon. Jeg har reagert på den manglende åpenheten omkring hvilke leger som har reservert seg tidligere. Derfor er dette en klok avgjørelse av helseministeren, sier Wilhelmsen Trøen.

- Hensynet til kvinner og hvordan de blir rammet av dagens praksis var bakgrunnen for det opprinnelige forslaget, og vi er glad for at det hensynet fortsatt skal være det viktigste. Reelle demokratiske prosesser og sterke offentlige debatter kan være tøffe når det stormer, men jeg er glad for at vi har en regjering som er opptatt av å lytte og tar innspill på alvor, fortsetter hun. 

- Kvinner skal ha mange veier inn i hjelpeapparatet og mye har blitt belyst i debatten. Muligheten for å henvende seg direkte til sykehusets poliklinikk, at man kan få bistand hos helsesøster og helsestasjon for ungdom og så videre. Nå jobber helseministeren med å finne en ny løsning - en løsning som er bedre for kvinner enn dagens situasjon, i samråd med Legeforeningen og Krf. Kvinners rett til abort er det viktigste og den skal ikke rokkes ved, slår Høyres helsepolitiske talsmann fast.