Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyres landsmøte

Høyre utsetter vedtak om eggdonasjon

Med 197 stemmer mot 150 vedtok Høyres landsmøte å utsette den krevende debatten om eggdonasjon til neste landsmøte.

VANT KAMPEN OM EGGDONASJON: Etter en tøff debatt gikk Erna Solberg på talerstolen og ba landsmøte utsette vedtaket om eggdonasjon. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix
VANT KAMPEN OM EGGDONASJON: Etter en tøff debatt gikk Erna Solberg på talerstolen og ba landsmøte utsette vedtaket om eggdonasjon. Foto: Terje Pedersen / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Etter en lang og intens debatt om eggdonasjon vedtok Høyres landsmøte å utsette et nytt vedtak til neste landsmøte.

Avgjørelsen kom etter at Erna Solberg gikk på talerstolen og brukte sin tyngde som partileder til å advare landsmøtet mot å forhaste seg i en så krevende sak.

Debatten om kvinner skal få donere egg til ufrivillig barnløse, slik menn får donere sæd, eksploderte fra første sekund.

Helseminister Bent Høie ble blant annet beskyldt for å objektivisere kvinnekroppen.

Høie ba om utsettelse

Det var Høie som ba landsmøtet om å utsette å ta stilling til spørsmålet. Han mente spørsmålet om eggdonasjon må diskuteres sammen med en rekke andre spørsmål knyttet til ny genteknologi.

Bent Høie sier til Dagbladet at han er fornøyd med at landsmøtet valgte å gå for forslaget.

- Jeg vet at det er mange på landsmøtet som er i tvil i dette spørsmålet. Det viste også voteringen. Nå får vi tid til å ha en bred diskusjon om bioteknolog, sier Høie.

Han har lovet at en ny bioteknologimelding vil bli lagt fram før sommeren.

Irritasjon i Unge Høyre

At forslaget ble lagt på bordet i siste liten etter at mange fylkeslag hadde ferdigdiskutert saken, vakte irritasjon hos flere i salen, og særlig Unge Høyre reagerte.

- Denne diskusjonen vil være akkurat like vanskelig om få år. La oss som vil stemme ja til eggdonasjon, få lov til å stemme ja, sa Unge Høyres nestleder Sandra Bruflot fra talerstolen.

Når spørsmålet om eggdonasjon er satt på vent, er en mulig konfrontasjon med KrF satt på vent til andre siden av valget.

- Hva betyr hensynet til KrF her?

- Det er en forestilling mange har at når Høyre har hatt en restriktiv bioteknologipolitikk, så er det av hensyn til KrF. Det er feil. Høyre har hatt en restriktiv politikk fordi vi har hatt mange grundige behandlinger som har endt der. Og det partiet som er nærmest Høyre i disse spørsmålene er KrF, sier Høie.

- Toget gikk for fort

Statsminister Erna Solberg sier at grunnen til at hun gikk på talerstolen i denne saken var at mange i partiet opplever at det ikke har vært en grundig nok prosess.

-Når du skifter et standpunkt i en slik sak, er det noen som har diskutert saken mye, mens det er andre som ikke har det. Noen føler at toget går for fot. Det er også viktig å ta med seg, sier Solberg.

Hun understreker at eggdonasjon må ses i sammenheng med andre spørsmål innenfor bioteknologien.

- Man begynner å bevege grenser. Hvis et parti skal skifte standpunkt i en slik sak, må hele partiet føle at det har vært en prosess på forhånd.

- Ikke av hensyn til KrF

- Og det har det ikke i denne saken?

- Det er i alle fall deler av partiet som mener det.

- Så det er ikke av hensyn til KrF at du mener saken bør utsettes?

- Nei, det er ikke av hensyn til KrF. Men hvis det blir en viktig sak med andre samarbeidspartier, er det viktig at vi har gått grundig gjennom disse spørsmålene, sier Solberg.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media