Høyre vant første uke

Høyre er kommet best i gang med valgkampen og Arbeiderpartiet dårligst, ifølge MMIs barometer den siste uka. Høyre har en framgang på 3,2 prosentpoeng siden forrige ukes måling, og går forbi Fremskrittspartiet som nest største parti.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet har en tilsvarende tilbakegang på 3 prosentpoeng. Fremskrittspartiet går tilbake 0,9 prosentpoeng og SV det samme fram. Ellers er det ubetydelige endringer. Høyre tar velgere fra de fleste partiene. Men det går hardest ut over Arbeiderpartiet, Fremskrittspartiet, Kristelig Folkeparti og Venstre. Det er verd å bemerke at det så å si ikke utveksles velgere mellom Høyre og Senterpartiet. Arbeiderpartiet på sin side taper til Høyre, SV og Fremskrittspartiet, men vinner en del fra de fleste velgergruppene.

Arbeiderpartiet har i øyeblikket en stor «vet ikke»-prosent blant sine velgere fra stortingsvalget for to år siden.

Ordførermassakre

Fremskrittspartiet taper først og fremst til Høyre og Arbeiderpartiet, men tar også stemmer fra de samme partiene samt fra KrF og SV. Partiet har en oppsiktsvekkende høy stabilitet i egne rekker, hvilket vel må betraktes som en styrke. Det tyder på at partiet vil gjøre et svært godt lokalvalg.

Senterpartiets bedrøvelige situasjon både gjennom betydelig tap til alle de andre partiene og liten tilgang, kan føre til en stor ordførermassakre etter valget. Men en måling for hele landet, slik barometeret er, skjuler naturligvis mange lokale variasjoner. Senterpartiet har lokalt fortsatt høy oppslutning, og det kan moderere virkningen av valget på mulighetene for uttellingene ved kommunestyrenes og fylkestingenes konstitueringer.

Skoleutspill

«Vet ikke»-prosenten er gjennomgående høy i undersøkelsen, og det er bare 67,5 prosent som svarer at de har bestemt seg for hvilket parti de vil stemme på. MMI spør fortsatt om stemmegivning ved neste stortingsvalg av hensyn til sammenlikningen med tidligere målinger.

Målingen antyder at Høyres mange utspill om skolen har gitt partiet oppmerksomhet og oppslutning denne uka. Men det er fra kommende uke at det blir full dekning av valgkampen i begge de store TV-kanalene.

Mange velgere er ennå ubesluttsomme, og som ved de siste valgene vil nok velgerne utsette partivalget til de siste dagene før de går til stemmeurnene. Det gjør naturligvis valgkampen desto viktigere.