HISTORISK VALG: Erna Solberg (H) hadde all grunn til å smile som partileder for Høyre, som gjorde et svært bra valg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.
HISTORISK VALG: Erna Solberg (H) hadde all grunn til å smile som partileder for Høyre, som gjorde et svært bra valg. Foto: Bjørn Langsem / Dagbladet.Vis mer

Høyre vant historisk i Tromsø og Drammen, Ap tok Fredrikstad

Slik endte slaget om de største kommunene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre ble den absolutte vinneren av årets kommunevalg. Med 27,9 prosent av stemmene økte partiet sin oppslutning med hele 8,7 prosentpoeng.

Partiet fortsetter å ha god kontroll over Oslo med karismatiske Fabian Stang som ordfører, og det kan virke som at de har spist store andeler fra Frp - et av kommunevalgets tapere. I Oslo øker Høyre med 10 prosentpoeng, mens Frp går ned 7,2 prosentpoeng.

Arbeiderpartiet har satset mye på å vinne makten i hovedstaden, men uten å lykkes. Arbeiderpartiet gjorde et godt valg også i Oslo, med en økning på 3,4 prosentpoeng. Frps kraftige nedgang kan bety endringer i den politiske ledelsen.

Historisk i nord Høyre tok også over makta i Nord-Norges største by, Tromsø. Der gjorde de et historisk godt valg med over 36 prosent av stemmene - en økning på 24,6 prosentpoeng. Ap ble den store taperen i Tromsø med en nedgang på 13,3 prosentpoeng til 26,2 prosent.

TROMSØS NYE ORDFØRER: I Tromsø ble det klart borgerlig flertall etter et brakvalg for Høyre med ordførerkandidat Jens Johan Hjort i spissen. Foto: Torgrim Rath Olsen/Nordlys
TROMSØS NYE ORDFØRER: I Tromsø ble det klart borgerlig flertall etter et brakvalg for Høyre med ordførerkandidat Jens Johan Hjort i spissen. Foto: Torgrim Rath Olsen/Nordlys Vis mer

Avisa Nordlys melder at jubelen allerede hadde stått i taket siden på grunn av resultater fra forhåndsstemmene da stemmene i Tromsø hadde blitt telt opp.

Jens Johan Hjort vil dermed ta over for Ap-ordføreren Arild Hausberg. Han har fått mye av æren for den store suksessen og flere skryter av en såkalt «hjort-effekt».

- Det er absolutt hyggelig å høre at flere mener at det kan ha vært en Hjort-effekt. Men dette er ikke en seier én mann alene har stått før. Jeg var så heldig å komme inn og få være lagkaptein på et selvgående lag. Alle guttene og jentene her i lokalet har stått knallhardt på, sier Hjort til Nordlys.

- Glade for å vinne Fredrikstad En by Arbeiderpartiet tar over fra Frp er Fredrikstad.

- Vi er lei oss for at vi taper Tromsø, men glade for at vi vinner Fredrikstad, en stor by, sa statsminister og partileder Jens Stoltenberg under partilederdebatten.

Mens Ap lander på klart flertall med 49,2 prosent av stemmene med en økning på 16,4 prosentpoeng, går Frp kraftig tilbake med 17,2 prosentpoeng.

Dermed tar Jon-Ivar Nygård (Ap) makta fra Eva Kristin Andersen (Frp).

- Dette er stort — rett og slett fantastisk, sier Nygård til Fredrikstad Blad.

Allerede i 22-tida slo han fast at det ble rødgrønt flertall.

- Jeg skjønte det ganske tidlig. Da resultatet fra forhåndsstemmene forsto jeg at dette ville bli et bra valg for Arbeiderpartiet, sier Nygård til avisa.

Holder makta i Trøndelag Arbeiderpariet klarte også å holde på makta i Trondheim til tross for at kommunen ble anmeldt for brudd på arbeidsmiljøloven.

Til tross for en tilbakegang på 4,2 prosentpoeng, ga trønderne ordfører Rita Ottervik (Ap) fornyet tillit og Ottervik en tredje periode som ordfører.

Partiet er fortsatt det suverent største partiet i Sør-Trøndelag, selv om Høyre går kraftig fram.

I Stavanger gikk Ap fram med 7,1 prosentpoeng til 29 prosent. Høyre holder likevel makta med sine 34,2 prosent, og beholder dermed trolig ordføreren i byen. Det blir likevel bytte i oljebyen, fordi sittende ordfører Leif Johan Sevland takker for seg etter 16 år i jobben.

TAR OVER FREDRIKSTAD: Jon-Ivar Nygård (Ap) tar makta fra Eva Kristin Andersen (Frp) etter brakvalg i Fredrikstad. Foto:
TAR OVER FREDRIKSTAD: Jon-Ivar Nygård (Ap) tar makta fra Eva Kristin Andersen (Frp) etter brakvalg i Fredrikstad. Foto: Vis mer

Christine Sagen Helgø (H) tar dermed trolig over, til tross for at hun ikke ønsker å bekrefte det overfor lokalavisa Stavanger Aftenblad.

- Jeg er veldig fornøyd med valget. Det er mer enn jeg våget å håpe på, sier hun til avisa.

Høyre sterke i Bergen og Drammen Høyre gjør det også sterkt i Bergen. Der går partiet fram 8,7 prosentpoeng til 35,4 prosent av stemmene, og dermed beholder Høyre-byrådsleder Monica Mæland posisjonen. Arbeiderpartiet også også fram  5 prosentpoeng til 28,9 prosent. Frp nesten halverer sin oppslutning med et fall på 10 prosentpoeng til 10,5.

I Kristiansand er det svært jevnt mellom Høyre og Ap. De holder seg på henholdsvis 26,6 og 26,3 prosent, men det er de borgerlige som ender med ordføreren i byen med samarbeid mellom Høyre, Frp, KrF og Venstre.

HOLDER PÅ MAKTA: Ap-ordfører Rita Ottervik holder på makta i Trondheim. Foto: Ole-Morten Johansen
HOLDER PÅ MAKTA: Ap-ordfører Rita Ottervik holder på makta i Trondheim. Foto: Ole-Morten Johansen Vis mer

Også i Drammen gjorde Høyre brakvalg. Med 49,7 prosent av stemmene kunne ordfører Tore Opdal Hansen og Høyre skryte på seg et historisk valgresultat - i likhet med Tromsø Høyre.

STERKE: Bergen-byrådsleder Monica Mæland (H) gjør det knallsterkt også i Bergen. Her jubler de mens de får inn de første tallene. Foto: Tor Erik H. Mathiesen
STERKE: Bergen-byrådsleder Monica Mæland (H) gjør det knallsterkt også i Bergen. Her jubler de mens de får inn de første tallene. Foto: Tor Erik H. Mathiesen Vis mer