- Høyre vant på rein løgn

SV-leder Kristin Halvorsen fastholdt i går at Høyre avgjorde Oslo-valget på løgner om SVs og Ap's forslag til eiendomsskatt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det var rein løgn de kom med, sier Kristin Halvorsen som ennå ikke er kommet over skuffelsen over at det manglet bare noen hundre stemmer på valgseier og byrådsmakt for SV og Ap i Oslo.

Skrekkpropaganda

- Høyre drev rein skrekkpropaganda, hjulpet av Peter Batta i Huseierforeningen, med regnestykker de visste var feil. Og kampanjen var finansiert med penger fra hemmelige givere som har stor interesse av at det ikke blir innført eiendomsskatt, sier hun.

Men hun har ikke gitt opp håpet om at det kan bli byrådsskifte i løpet av valgperioden:

- Jeg er forundret over at KrF og Venstre så klart peker på at de kan være støttepartier for et Høyre/Frp-byråd. Men ting kan skje. Både SV og Ap er åpne for flertallsløsninger med KrF og Venstre.

«Varaordførerpartiet»

Stemningen var løftet, men ikke overstadig, på SVs landsstyremøte i går. Delegatene var tilfreds med at partiet har gjort sitt beste kommunevalg noensinne. SV har sikret seg sju ordførere og håper på tre til. Dessuten får partiet et langt høyere antall varaordførere.

Men ledelsen sikter mot høyere mål enn å være «varaordførerpartiet», slik partisekretæren, Bård Vegar Solhjell, uttrykte det.

- Valget var første steg mot et styringsdyktig alternativ til venstre for regjeringen i 2005, sier Kristin Halvorsen.

Derfor kom hun med nye advarsler til Jens Stoltenberg og EU-tilhengerne i Ap:

- Nå må ikke deres iver etter en ny EU-folkeavstemning ødelegge for mulighetene til å få til det styringsdyktige venstrealternativet som mange velgere nå ønsker, sier hun.

Kristin Halvorsen beskriver EU-unionen som «et prosjekt uten folkelig forankring som distriktene, kvinnene, de lavtlønte og ungdommen er systematisk imot». Men hun vil gjerne ha en EU-debatt også i SV.

- Jeg tror svært mange ønsker en grundig og rolig debatt om hva EU utvikler seg til å bli, og hva Norges rolle skal være, uten at det rundt neste sving skal ligge et ønske eller press om en ny folkeavstemning, sier Halvorsen.

RYSTET: Kommunevalget ble SVs beste valg noensinne, men Kristin Halvorsen er skuffet og rystet over at valgseieren i Oslo glapp. Bak sees Kari Pahle. Bildet er fra SVs valgvake på Rockefeller i Oslo.