Høyre varsler stram oljepengebruk

Fordi renta kommer til å bli høyere.

STRAMMER INN: Høyre varsler at det blir viktig for en ny regjering å holde igjen på bruken av oljepenger fordi renta kommer til å bli høyere. Foto: Thomas Rasmus Skaug / Dagbladet
STRAMMER INN: Høyre varsler at det blir viktig for en ny regjering å holde igjen på bruken av oljepenger fordi renta kommer til å bli høyere. Foto: Thomas Rasmus Skaug / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre varsler at det blir viktig for den nye regjeringen å holde igjen på bruken av oljepenger. Årsaken er at renten kommer til å bli høyere.

Prisstigningen i Norge er vesentlig høyere enn ventet, ifølge nye tall fra Statistisk sentralbyrå. Kronen har begynt å styrke seg. Dette kan igjen føre til at Norges Bank setter opp renten langt tidligere enn planlagt. Den nye regjeringen vil dermed få en renteøkning som velkomstgave, skriver Dagens Næringsliv.

Høyre erkjenner at en sterkere kronekurs kan gi utfordringer.

- Det er flere forhold som bidrar til utfordringer for konkurranseutsatt næringsliv som høy kostnadsvekst og særnorske rammebetingelser. Signalene om sterkere krone understreker videre viktigheten av å holde igjen på oljepengebruken, og at det føres en ansvarlig økonomisk politikk, sier Høyres finanspolitiske talsmann Jan Tore Sanner.

Høyre skal nå starte regjeringsforhandlinger med de øvrige borgerlige partiene. Fremskrittspartiet har tatt til orde for økt oljepengebruk.

(NTB)