Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre vedtok mer penger til forsvar

Kompromissforslag på landsmøtet.

KOMPROMISS:  Erna Solberg har vært i mot å binde forsvarsbudsjettet til et fastsatt prosentmål. Landsmøtet vedtok likevel dette, men uten å sette en tidsfrist for prosentmålet. 
Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
KOMPROMISS: Erna Solberg har vært i mot å binde forsvarsbudsjettet til et fastsatt prosentmål. Landsmøtet vedtok likevel dette, men uten å sette en tidsfrist for prosentmålet. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet):  Det var knyttet seg stor spenning til om Høyres landsmøte ville vedta å binde seg til å bruke minst 2 prosent av bruttonasjonalproduktet (BNP) på forsvar.

Statsminister Erna Solberg har vært negativ til et slikt mål. En rekke fylkeslag hadde likevel før landsmøtet sendt inn forslag om at målet måtte vedtas.

Resolusjonskomiteen leverte et kompromissforslag der 2 prosentsmålet er tatt inn, men uten en bindene tidsfrist.

Utfra forslaget skal partiet  «Øke bevilgningene til Forsvaret med NATOs 2 prosent-ambisjoner som et langsiktig mål. »

Uten en konkret tidsfrist for måloppnåelse vil forsvaret være lettere spiselig for Erna Solberg og dette ble også det endelige resultatet.
 
Taus Erna
Forslaget ble til slutt enstemmig vedtatt av landsmøtet. Erna Solberg forhold seg taus under diskusjonen.

- Vi har en tradisjon på at vi ikke synes så mye om prosentmål, fordi vi er opptatt av hva pengene brukes på og kvaliteten på det som gjøres. Vi vet ikke hva BNP vil være i 2024, har Solberg tidligere sagt.

- Over lang tid under ulike regjeringer, har vi utviklet et forsvar som ikke er robust nok, sa hun under sin åpningstale.

Hun nevnet ikke prosentmålet direkte, men sier det vil være behov for økte ressursene. Samtidig gjorde  hun det klart at det også vil være  behov for å prioritere.

- Vi må være villige både til å øke ressursene til Forsvaret og til å prioritere tøft gjennom tiltak og investeringer som gir reell forsvarsevne, sier hun.

- God resolusjon
Akershus Høyre var et av fylkeslagene som ønsket et vedtak som ville binde partiet til 2-prosentsmålet.

Fylkesleder Hårek Elvenes var likevel godt fornøyd  med forslaget fra resolusjonskomiteen som han anbefalte vedtatt.

- Det er en god resolusjon slik den er formulert. Den har et klart ambisjonsnivå, en klar retning og viser at Høyre er et forsvarsparti. Den gjentar vår Nato-forpliktelse om at vi på sikt skal bringe forsvarsbudsjettet opp til 2 prosent, argumenterte ham.

Fylkesleder i Nor-Trøndelag Anders Kiær var ikke like fornøyd  og foreslo å få inn en formulering om at 2-prosentmålet skal nås innen 2024.  

- Jeg tror vi må ha et klart mål og en tidshorisont å styre etter, argumenterte han.

Dette forslaget fikk imidlertid ikke flertall og falt.

Hele Norges coronakart