Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre-velgere har tjent mer på skattekutt enn Frp-velgere. Nå stiller Frp tøffe krav til Siv

- Vil ha skattekutt til folk flest.

VIL HA MER SKATTELETTE: Frp´s Ulf Leirstein sier at partiet forventer at Siv Jensen leverer skattekutt som treffer Frp's velgere bedre enn det har gjort så langt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet.
VIL HA MER SKATTELETTE: Frp´s Ulf Leirstein sier at partiet forventer at Siv Jensen leverer skattekutt som treffer Frp's velgere bedre enn det har gjort så langt. Foto: Henning Lillegård / Dagbladet. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

GARDERMOEN (Dagbladet): - Frp's stortingsgruppe ønsker en skatteprofil hvor gjennomsnittsnordmannen får betydelig mer skattekutt enn det de har fått så langt, sier Frp's stortingsrepresentant Ulf Leirstein, som satt som nestleder i finanskomiteen fra 2005 til 2011.

I helga arrangerer Frp landsmøte på Gardermoen, og Leirstein er helt klar på at stortingsgruppa har store forventninger til at partileder og finansminister Siv Jensen leverer på dette i neste års statsbudsjett.

- Det er viktig for oss å nå ut til det brede lag av befolkningen når det gjelder skatte- og avgiftskutt. Alle skal få glede av det, ikke bare noen få.

Høyre tjener mer enn Frp I «Valgundersøkelsen 2013» som kom ut i fjor, var tallenes tale klar. 75 prosent av Frp-velgerne har lav eller middels inntekt, mens 75 prosent av Høyre-velgerne har høy eller middels inntekt.

Lav inntekt vil si inntekt opp til og med 500 000 kroner, middels inntekt er inntekt fra 510 000 kroner til og med 850 000 kroner. Høy inntekt er over 860 000 kroner.

Med andre ord har skattekuttene regjeringen har innført så langt i større grad gagnet Høyres velgere enn Frp's velgere.

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2016 viste Siv Jensens grafer at de ti prosentene som har nest høyest såkalt ekvivalent bruttoinntekt - en utregningsmetode hvor det også tas hensyn til barn i husstanden - ville få aller mest i skattelette.

Forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB konkluderte med at «de superrike er det store vinnerne i budsjettet».

- Det er riktig at Frp's velgere i snitt har lavere inntekt enn Høyres velgere. Derfor er det Høyres velgere som har tjent mest på skattelettene regjeringen har innført så langt, sier Johannes Bergh ved Instiutt for samfunnsforskning, som var en av forskerne bak «Valgundersøkelsen 2013».

Tror på Siv - Leirstein, hva tenker du om at skattelettene så langt har gagnet Høyres velgere mer enn Frp-velgerne?

- Jeg er ikke nødvendigvis helt enig i den framstillingen. Men så fort man rører formueskatten og kutter den, så vil det alltid se ut på eksempler som at det er de rike som får de store kuttene.

- Forventer du nå at Siv Jensens lytter til stortingsgruppas oppfordring?

- Jeg har konstatert at Siv sier det kommer skatte- og avgiftskutt, og jeg er nok mest opptatt av det siste. Hvis vi får et betydelig fokus fokus på avgiftskutt, så vil folk flest merke det mer enn skattekutt.

Får støtte av Hagen Også Carl I. Hagen mener Siv må justere skattekuttene nedover på lønsstigen.

- Jeg vil si at man skal kjempe for skattelettelser for de med lav og middels inntekt, helt uavhengig av hva de stemmer på. Vi skal gi skattelette til folk flest, sier han til Dagbladet.

I et innlegg på landsmøtet lørdag, fulgte Terje Søviknes opp med å oppfordre Per Sandberg og programkomiteen til å gå til angrep på eiendomsskatten.

- Det lar seg gjøre å drive kommune uten eiendomsskatt, det målet må vi aldri gi opp. Den er dypt urettferdig og usosial. Den burde fjernes, men det er det ikke flertall for. Men vi kan lære av våre danske naboer, la oss gå til valg på skattestopp, også på eiendomsskatt! ropte Søviknes fra scenen.

Siv Jensen sier hun lytter til hva partiet sier, men vil ikke gå inn i diskusjon om neste års budsjett.

- Det er mange oppgaver som skal løses i statsbudsjettet for 2017, og jeg følger nøye med på debatten som går på landsmøtet.Mmen det jeg kan forsikre om er at regjeringen ikke legger fram statsbudsjettet før i oktober, sier Jensen i en kort kommentar.

Men i sin tale til landsmøtet lørdag, ga hun et lite hint om egne ambisjoner for budsjettet.

- Vi må la folket bevare mer av inntekten, sa hun der, og la til:

- Kjære Jonas, økte skatter er visjonsløst. Det vil svekke bedrifter — ikke gjøre at de ansetter flere.

Hele Norges coronakart