Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre-velgere sier nei til reservasjonsrett

Et flertall av Høyres velgere sier nei til å gi fastleger rett til å reservere seg mot aborthenvisning, viser en meningsmåling InFact har gjort for VG.

Abort: Helseminister Bent Høie har ingen planer om å gå bort fra avtalen om reservasjonsrett med Høyre, Frp og KrF.  
Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
Abort: Helseminister Bent Høie har ingen planer om å gå bort fra avtalen om reservasjonsrett med Høyre, Frp og KrF. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Undersøkelsen viser at kun en av fire Høyre-velgere støtter en reservasjonsrett for fastleger. 55 prosent er imot, mens 18 prosent svarer at de ikke vet, skriver VG.

Høyre, Frp og KrF ble i september enige om å gi leger mulighet til å nekte å henvise kvinner til abort. Venstre skrev ikke under på avtalen, et standpunkt som gjenspeiler seg blant velgerne. Et overveldende flertall av KrF-velgere - 76 prosent - er for reservasjonsretten, men 65 prosent av Venstre-velgerne mot.

Til sammen svarer 56 prosent av de spurte at de er mot en reservasjonsrett, mens 25 prosent støtter dette.

Helseministeren Bent Høie (H) sier han ikke har noen planer om å bryte avtalen.

- Fra den ble innført og inntil nylig så har fastlegene praktisert en egendefinert reservasjonsrett uten å sikre rettigheter eller informasjon til kvinnen. Nå kommer dette innenfor et system som sikrer det, sier Høie til VG.

Ifølge Høie vil en pasient umiddelbart vil få mulighet til å skifte fastlege, dersom legen reserverer seg.
NTB