Høyre vil gi de fattigste skattelette

Høyre vil foreslå skattelette for folk med arbeidsinntekter under 200000 kroner. Det sier finanspolitisk talsmann Per-Kristian Foss.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Forslaget vil kunne få betydning for flere hundre tusen arbeidstakere. Totalt vil partiet gi denne inntektsgruppa lettelser for en milliard kroner. Det skal skje ved å øke minstefradraget for folk med arbeidsinntekter.

- Vi tilgodeser særlig dem med inntekter mellom 138000 kroner og 182000. Begrunnelsen er at vi her finner mange som jobber deltid. I dag jobber for mange deltid, sier Foss.

- Det er knapphet på arbeidskraft. Forslaget vil bety at arbeidstakere med inntekter på dette nivået får skattelette og lavere marginalskatt. Det vil øke interessen for å jobbe mer, sier Foss.

Omsorgsyrkene

Rent teknisk går Høyres forslag ut på å øke fradragssatsen på minstefradrag for arbeidsinntekt fra 22 til 23 prosent og øke maksbeløpet for minstefradrag til 41800 kroner. I dag er maksimalt minstefradrag 36300 kroner. Regjeringen har foreslått det økt til 40300 kroner.

Store grupper i pleie- og omsorgsyrkene vil nyte godt av forslaget dersom det får tilslutning. Svært mange hjelpepleiere og sykepleiere jobber deltid, blant annet fordi de mener arbeidsinntekten kaster for lite av seg.

Mindre toppskatt

Foss mener forslaget bør ha gode muligheter til å få flertall. Han viser til at det var Ap og sentrumspartiene som i fjor ble enige om å innføre et særskilt fradrag for arbeidsinntekt. Siktemålet med forslaget er gjøre det mer lønnsomt å arbeide, også på lave inntektsnivåer.

Høyre vil og foreslå at ingen med mindre enn 300000 kroner i årsinntekt skal betale toppskatt.