FJERNET KVOTEN: På Høyres landsmøte nå siste fikk Linda Cathrine Hofstad Helleland (til høyre) gjennomslag for at Høyre vil fjerne fedrekvoten. Her er Høyres fremste familiepolitiker sammen med lederen for Høyrekvinnene, Julie Margrethe Brodtkorb. Nå mener Helleland at Audun Lysbakkens nye tredelte foreldrepermisjon straffer arbeiderklassemødre og favoriserer middelklassefedrene. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
FJERNET KVOTEN: På Høyres landsmøte nå siste fikk Linda Cathrine Hofstad Helleland (til høyre) gjennomslag for at Høyre vil fjerne fedrekvoten. Her er Høyres fremste familiepolitiker sammen med lederen for Høyrekvinnene, Julie Margrethe Brodtkorb. Nå mener Helleland at Audun Lysbakkens nye tredelte foreldrepermisjon straffer arbeiderklassemødre og favoriserer middelklassefedrene. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Høyre vil gi fars uker tilbake til mor

Høyres Linda Cathrine Hofstad Helleland mener den nye foreldrepermisjonen straffer kvinnelige hjelpepleiere, mens de middelklassens såkalte «Grünerløkkapappaene» vinner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyres familiepolitiske talskvinne, Linda Cathrine Hofstad Helleland liker forslaget til ny foreldrepermisjon usedvanlig dårlig. Faktisk går hun så langt å mene at regjeringens politikk bidrar til mindre likestilling.

- Lysbakkens forslag til en tredelt foreldrepermisjon og fortsatt pappakvote er en løsning designet for Grünerløkkapappaene; fedre i familier der begge foreldre har akademisk utdannelse og høy inntekt.

- For disse er denne permisjonen helt perfekt. Dette er et kjempeløft for de allerede likestilte middelklassefedrene, legger hun til.

- Tilbakeslag
Nå vil hun at likestillingsminister Audun Lysbakken tar konsekvensene av det han og regjeringen nå foreslår.

- For hjelpepleieren, den barnehageansatte, eller for den vanlige arbeidende norske kvinne, så er dette en sørgelig nyhet. Dette er et tilbakeskritt for likestillingen, sier Helleland.

- I de fleste familier, hvor far er den som tjener mest, vil det være slik at han ikke tar ut hele fedrekvoten på tolv uker. Slik det er nå mister mor dermed retten til å ta ut resten av fedrekvoten. Det betyr at de som betaler prisen for fedrene er kvinnene som synes det er for tidlig å sende barnet i barnehage eller dagmamma når ungen er ni eller ti måneder, sier hun.

Konsekvensen er at kvinnene da går ut i ulønna permisjon for å være hjemme med barna i den tida som var ment for faren.

- Det som skulle være en premiering av far, blir nå en straff for mor, sier Helleland.

Krever svar
Derfor har Helleland sendt et brev til barne- og likestillingsministeren hvor hun krever å få svar fra Audun Lysbakken i Stortinget på hvor mange kvinner det er snakk om som nettopp tar ut slik ulønna permisjon.

- Høyre får mange henvendelser fra kvinner som gråter og ber om å få de resterende ukene som far ikke tar ut, sier Helleland.

I neste omgang vil Høyre legge fram et forslag i Stortinget hvor mor får rett til å ta over de ukene av fedrekvoten som far ikke tar ut.

- Der mannen ikke tar ut full kvote, så skal mor få overført til seg. Da blir det kanskje som gammel ordning, men det er bedre enn det pappapermen har blitt; nemlig en straff for mor.

- Bare tull
Audun Lysbakken mener Helleland utviser «en rørende omtanke for arbeiderklassen.»

- Det hører vi sjelden noe om, men analysen er helt feil. Det er en myte at det bare er middelklassen som ønsker å ta ut pappaperm. Det er bare tull, sier han.

- Det vi ser er at uttaket av pappapermen øker i alle deler av befolkningen. Hva har Høyre tenkt å gjøre for fedrene i byggebransjen og for den mannlige hjelpepleieren som gjerne vil være hjemme med barna. Linda Cathrine Hofstad Helleland ønsker tydeligvis ikke at de skal få lov til det, sier Lysbakken som mener Høyres familiepolitiker ikke er helt ærlig.

- Dette er ikke en kritikk av det nye forslaget om en tredelt foreldrepermisjon. Dette er bare en ny og kreativ måte å fremme Høyres forslag om å fjerne fedrekvoten på.