UTENLANDKSE . Erna Solberg vil ha egne avdelinger for utenlandske fanger
Foto: HANS ARNE VEDLOG
UTENLANDKSE . Erna Solberg vil ha egne avdelinger for utenlandske fanger Foto: HANS ARNE VEDLOGVis mer

Høyre vil ha egne avdelinger for utenlandske fanger

Med lavere krav til fasiliteter som utdanningstilbud og arbeidstrening.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Oslo (NTB): Høyre vil ha egne avdelinger i norske fengsler for utenlandske kriminelle. Dette skal være avdelinger med lavere krav til fasiliteter som utdanningstilbud og arbeidstrening.

Høyres leder Erna Solberg presenterte lørdag sentralstyret for partiets arbeid med en egen krimplan.

Planen inneholder blant annet en målsetting om 2.000 flere politifolk innen 2015 og minst to politiårsverk per 1.000 innbygger i god tid innen 2020.

Partiet vil også ha en egen nasjonal innsatsstyrke under Kripos for å bekjempe organisert kriminalitet.

Solberg benyttet sin tale til sentralstyret til å ta et oppgjør med justisminister Knut Storberget (Ap). Hun beskyldte Storberget for å drive med tallmagi.

- Han skryter av pengebruken, ikke av resultatene. Både Stoltenberg og Storberget har sagt at budsjettene for 2009 og 2010 skulle gi 1.100 nye stillinger. Politimestrene finner dem ikke igjen i budsjettene, sa Solberg.

Hun har derfor sendt et brev til alle landets politimestre og bedt om å få de reelle tallene over antall nye stillinger.

- Siden regjeringen opptrer som tallmagikere er vi nødt til å henvende oss til dem som har kontakt med virkeligheten, sa Høyres leder.

- Høyre er ærlig om problemene. Justisministeren er det ikke. Høyre har virkemidlene. Justisministeren har det ikke. Høyre stiller med en krimplan. Justisministeren stiller med en medieplan, avsluttet Solberg sin tale.

Egne avdelinger Solberg mener at utenlandske kriminelle kan klare seg med mindre enn norske fanger, blant annet fordi de ikke skal rehabiliteres for å gå ut i samfunnet igjen, men sendes ut av landet straks soningen er over.

- Det skal stå en politibil klar til å kjøre dem til flyplassen når soningen er over, sa hun til sentralstyret.

For å hindre utenlandske fanger i norske fengsler, mener hun at Norge må kjøpe soningsplasser i utenlandske fengsler, først og fremst i øst-europeiske land.

- Norske fengsler er ikke avskrekkende nok, mener Solberg.

Nulltoleranse for narkotika Solberg gjentok Høyres syn om nulltoleranse mot narkotika. Partiet vil at politiet først og fremst skal jakte på dem som selger stoff, ikke brukere, og sørge for at flere får mulighet til avvenning.

- De som rekrutterer til narkotikamiljøet skal straffes hardere. Derfor vil Høyre gjøre salg av narkotika på eller ved skoler, barneverninstitusjoner og andre steder der barn og unge oppholder seg, samt til barn og unge generelt, straffeskjerpende, sa hun.

(NTB)