SEIER: Stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth vant fram med sitt forslag om forbud mot reklame for kosmetisk kirurgi. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
SEIER: Stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth vant fram med sitt forslag om forbud mot reklame for kosmetisk kirurgi. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer

Høyre vil ha gratis p-piller til jenter under 16 år

Høyre vedtok på landsmøte at jenter under den seksuelle lavalder skal få gratis p-piller. De går også inn for forbud mot reklame for kosmetisk kirurgi.

Jubelen i Unge Høyre sto i taket under voteringen på dagens Høyre-landsmøte. Ungdomsorganisasjonen fikk med seg voksenpartiet på at jenter under 16 år skal få gratis p-piller, samt et forbud mot reklame for kosmetisk kirurgi.

Dermed er det slutt på forskjellsbehandling på jenter og gutter under den seksuelle lavalder. Gutter har lenge hatt tilgang på gratis kondomer.

Følgende tilleggstekst til forslaget om gratis p-piller ble også vedtatt:

Gjennom Helsedirektoratets ordning med gratis kondomer har alle gutter uansett alder tilgang til fri prevensjon. Jenter over 16 år har i tillegg rett på gratis eller sterkt rabattert hormonell prevensjon. Dette gjelder ikke for jenter under 16 år, som må betale fullpris for hormonell prevensjon på lik linje med voksne kvinner.

Å inkludere ungdom under 16 år i bidragsordningen gir unge et insentiv til å oppsøke helsepersonell. Først og fremst for å få prevensjon som er tilpasset hver enkelt, men det gir samtidig helsepersonell bedre mulighet til å snakke med jenter om grensesetting og beskyttelse mot seksuelt overførbare sykdommer.

Stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth foreslo et forbud mot reklame for kosmetisk kirurgi, en utstrakt praksis blant bloggere og såkalte «influensere».

Stortingsrepresentant Mari Holm Lønseth var forslagsstilleren til forbudet mot reklame for kosmetisk kirurgi.

- Forbilder for barn og unge brukes som reklameplakater for kosmetiske inngrep. Det fører til et press for å ta slike inngrep og en normalisering av det. De som markedsfører slike inngrep tar ikke ansvaret sitt seriøst nok. Skal vi få bukt med sånn reklame, har vi ikke noe annet valg enn å forby det. Jeg er glad Høyre nå ønsker å forby markedsføring av kosmetiske inngrep, sier Lønseth til Dagbladet.