JA TIL SPRÅKUNDERVISNING: Erna Solbergs partifeller i Oslo Høyre ønsker tydeligere krav til norskundervisning i barnehagen. Her er statsministeren på besøk på Torshov barnehage i Oslo.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix
JA TIL SPRÅKUNDERVISNING: Erna Solbergs partifeller i Oslo Høyre ønsker tydeligere krav til norskundervisning i barnehagen. Her er statsministeren på besøk på Torshov barnehage i Oslo.  Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpixVis mer

Barnehagene i Oslo

Høyre vil ha norskundervisning i barnehagene: - For mange barn kan ikke norsk første skoledag

Men Ap sier nei til skole i barnehagen. 

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre i Oslo vil pålegge barnehager i hovedstaden å drive norskundervisning av barna.

Bakgrunnen er tall som viser at én av fire barn i Oslo møter til første skoledag uten å snakke godt nok norsk. «Bystyret ber byrådet innføre tydelige ferdighetsmål for norskferdigheter i Oslobarnehagen for barna i storbarnsavdelingen (3-5 år)», heter det i forslaget Høyre stiller i bystyret.

Saida R. Begum i Oslo Høyre mener tiden nå er moden for å drive undervisning i barnehagene.

- En fjerdedel av barna i Oslo-skolen møter opp til første skoledag uten å kunne godt nok norsk til å følge undervisningen. Slik kan vi ikke ha det. Av disse barna har 70 prosent minoritetsbakgrunn, og hele 70 prosent av disse igjen har gått i barnehagen. De har altså ikke lært norsk skikkelig i barnehagen og da blir det vanskeligere å henge med på skolen, sier hun.

Tidlig(ere) innsats

Begum og Høyre vil bruke politiske virkemidler for å stille strengere krav til barnehagene: Alle barn skal lære norsk i barnehagen, og det skal være barnehagenes ansvar at barna kan språket skikkelig innen de setter seg på skolebenken for første gang.

LEI AV Å LEKE: Saida Begum i Oslo Høyre sier barn ikke bare skal leke i barnehagen - de skal også lære norsk skikkelig. Foto: Oslo Høyre
LEI AV Å LEKE: Saida Begum i Oslo Høyre sier barn ikke bare skal leke i barnehagen - de skal også lære norsk skikkelig. Foto: Oslo Høyre Vis mer

- Tidlig innsats må begynne i barnehagen. Å sette inn tiltak i skolen kan være for seint. Vi vet at mange av dem som begynner på skolen uten ordentlige norskkunnskaper faller ut senere i skoleløpet. Kan man ikke norsk første skoledag, kommer man skjevt ut og det kan få alvorlige konsekvenser. Derfor vil vi kreve at barnehagene underviser barna i norsk, sier hun.

I dag kan barnehagene i Oslo sette i særskilte tiltak inn mot barn med svake språkferdigheter, men disse baseres utelukkende på skjønnsmessige vurderinger av den enkelte barnehage.

Livet er ingen lek

Dét skaper forskjeller på barnehagetilbudet som Begum mener går ut over de svakeste barna.

Hun minner også om at barnehagen ikke bare skal være lek, selv om barna er små.

- Skal ikke treåringer heller få lov til å leke og være barn, nå?

- Det må være en mer formell lek. Planlagte aktiviteter som har klare mål for hva barna skal sitte igjen med. Vi ønsker å forplikte de ansatte i barnehagene mer, slik at de har klare krav å jobbe etter. Kort og godt så mener Høyre at norskundervisning i barnehagen er god skolepolitikk, god sosialpolitikk og god integreringspolitikk. Derfor vil vi sørge for at barnehagene gjør det.

- Nei til skole i barnehagen

Utdanningsbyråd i Oslo, Arbeiderparteits Tone Tellevik Dahl, er forbauset over Høyres forslag.

- Vi sier nei til skole i barnehage, slår hun fast.

Tellevik Dahl sier byrådet i Oslo jobber for å bedre barns norskferdigheter på annet vis: Ved å øke andelen barnehagelærere i blant de ansatte i barnehagene.

- Barnehageloven og rammeplanen for barnehager er tydelig på hva som skal være barnehagens innhold. Problemet er heller at vi har for lav kompetanse i barnehagene. Derfor har vi sagt at Oslo skal gå fra 33 prosent barnehagelærere til 50 prosent. Dét vil sammen med skjerpet oppfølging sikre barna den språklige utviklingen de behøver, sier byråden videre.

- Høyre bær være litt forsiktige

LEKEN BYRÅD: Tone Tellevik Dahl er klar på at språkundervisning skal begynne på skolen, ikke i barnehagen.
Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix
LEKEN BYRÅD: Tone Tellevik Dahl er klar på at språkundervisning skal begynne på skolen, ikke i barnehagen. Foto: Ole Gunnar Onsøien / NTB scanpix Vis mer

- Én av fire barn møter til skolen uten tilstrekkelige språkkunnskaper. Er du fornøyd med det?

- Nei, og derfor går vi, i motsetning til Høyre, til kjernen av problemet.

- Som er?

- Høyere kompetanse hos dem som jobber i barnehagene.

- Hvorfor stoppe på 50 prosent barnehagelærer?

- Nei, det kan du si. Men nå tar vi et kvantesprang fra 33 prosent til 50 prosent. Jeg overtok en Oslo-barnehage hvor 50 prosent av de ansatte var ufaglærte. Det er dette som er barnehagepolitikken til Høyre, så de skal være litt forsiktige med hva de sier.

.