Høyre vil ikke kvotere i partiet

Høyre fastholder kravet om 40 prosent kvinneandel i norske bedriftsstyrer. I partiets egne styrer er kvinneandelen langt lavere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Vi skulle gjerne hatt flere kvinner i styrene våre, men vi har ikke kvoteringsregler i Høyre. Derfor går kvinneandelen litt opp og ned, sier Høyre-leder Erna Solberg.


Selv om Høyre i går vedtok å fortsatt kreve 40 prosent kvinneandel i norske styrer, er partiet langt fra å oppfylle kravet i egne rekker.

I Høyres sentralstyre er 24 prosent av medlemmene kvinner. I arbeidsutvalget er kvinneandelen 33 prosent, mens det på helgas landsmøte i Oslo var 37 prosent kvinnelige delegater.

- Trenger drahjelp

Både Ine Marie Eriksen (29) og Linda Cathrine Hofstad (27) tar gjenvalg til Stortinget. Men kvoteres inn vil de ikke.

- Jeg har aldri oppfattet det slik at jeg har blitt kvotert inn, men det kan det jo være at andre har, humrer Ine Marie Eriksen (29).

- Problemet med kvotering er at mange kvinner føler at de kommer inn fordi de er kvinner, ikke fordi de er gode, sier Eriksen. Hofstad, som er leder for kvinneutvalget i Høyre, tror kvinner må få litt drahjelp for å tore å ta høyere verv i partiet.

- Vi må ha flere berteskoler, sier hun.

- Det handler om å endre holdningene som gjør det vanskelig for kvinner å bryte seg plass i pampeveldet. Men jeg håper vi aldri får kvotering på våre lister, sier Hofstad. Hun støtter likevel vedtaket som kan bety at 750 mannfolk i norske bedriftsstyrer snart må bytte plass med et tilsvarende antall kvinner for å oppfylle kravet om 40 prosent kvinneandel.

- Disse mennene kommer ikke til å gå frivillig, derfor må loven opprettholdes, sier Hofstad.

Hersketeknikker

Høyres landsmøte er slutt. Det er snart inneværende stortings- periode også. Åra som stortingspolitikere har lært de to Høyre-kometene en hel del. Ikke minst om kvinnelige politikeres beintøffe debatt-teknikk.

- Det som overrasker meg mest, er at de kvinnene som har vært der lengst, er de som bruker hersketeknikker mest. Åslaug Haga og Kristin Halvorsen for eksempel. Jeg har ikke sett på makan, sier Hofstad.

- Kristin er verst, men det kommer kanskje av at hun lenge var alene som kvinne i et mannsdominert partilederlandskap, sier Eriksen.


Det er særlig SV-lederens klapping på Jan Petersen som stadig vekker harme hos de to.

Mot tvangsoppløsning

Partiledelsen jobbet intenst for å få helgas landsmøtedelegater til å fastholde 40-prosentskravet, men avviste tvangsoppløsning som sanksjonsmiddel.

- Jeg ville aldri kunne se på at de ansatte i Aker på Stord blir satt på gata, fordi styret i bedriften ikke hadde nok kvinner.

Det må utarbeides andre sanksjonsmidler, sier Erna Solberg.