Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Høyre vil koble smartklokka til fastlegen

Erna Solberg har selv ledet utvalget for et digitalisert Norge.

AKTVITETSARMBÅND: Høyres helsepolitiske talsperson Tone Trøen og fastlege Trond Daae Johansen har tro på effekten av elektroniske legebesøk. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet
AKTVITETSARMBÅND: Høyres helsepolitiske talsperson Tone Trøen og fastlege Trond Daae Johansen har tro på effekten av elektroniske legebesøk. Foto: Kristin Svorte / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Høyre vil la pasienter dele personlige helseopplysninger med fastlegen.

- Alt ligger til rette på de nye aktivitetsarmbåndene og annen teknologi for regelmessig måling av puls, fysisk aktivitet, vekt, blodtrykk eller for eksempel oksygennivået i blodet på en kolspasient, sier Tone Trøen, Høyres helsepolitiske talsperson og sykepleier med bakgrunn blant annet fra Ahus.

Øke kvaliteten

En million nordmenn oppsøker legen sin tre-fire ganger årlig for å følge opp hjerte- eller kretsløpssykdommer.

- Dersom mer av dette kan gjøres mobilt hjemmefra vil det øke kvaliteten på helsetilbudet og bidra til effektivisering, sier Tone Trøen.

Fastlege Trond Daae Johansen ved Lillegrensen legesenter i Oslo er positiv til Høyre-forslaget:

- Jeg tror dette kan være bra for enkelte pasientgrupper, for eksempel de som trenger fast oppfølging av blodtrykket sitt. For enkelte pasientgrupper, kan også pulsregistrering være aktuelt, spesielt hvis den også kan vise arytmi, sier Trond Daae Johansen.

Sluntre unna

Fastlegen mener at overvektige og diabetespasienter kan ha nytte av elektroniske legebesøk.

- For pasienter som skal ned i vekt ved kostregulering og økt aktivitet, kan dette være et bra tilbud for å dokumentere at de faktisk beveger seg. På den måten holder man pasientene litt i ørene. Det er lett å sluntre unna og ikke møte til oppfølging hvis man ikke fortsetter aktiviteten. I dag kommer de til fastlegen og veier seg. Det hadde de kanskje ikke behøvd, hvis de i stedet sendte oppdateringer på at de beveget seg tilstrekkelig daglig, sier han.

Og legger til:

- Forutsetningen er at vi ikke får inn en mengde informasjon som vi ikke helt vet hva vi skal bruke til. Vi er avhengig av at det sorteres, sier Trond Daae Johansen ved Lillegrensen legesenter.

Framoverlent

Helse- og omsorgsdepartementet iverksatte i fjor refusjonsordninger for fastleger for digitale pasientmøter.

- Vi er nødt til å være litt mer framoverlente og ta i bruk positivt den nye teknologien. Pasienter kommer til å stille større krav om å kunne få ordnet enkel medisinsk oppfølging på nettet i stedet for å dra på legekontoret, som tar lang tid særlig for mennesker som bor ute i distriktene, sier stortingsrepresentant Tone Trøen.

Frivillig ordning

Høyre-politikeren mener mer egensjekk av helsetilstanden via elektroniske legebesøk kan frigjøre tid for legen til viktigere gjøremål.

- Det er noe av det viktigste, fordi mange av fastlegene har veldig sprengte pasientlister og dermed får mulighet til å fokusere på pasienter som trenger personlig konsultasjon. For Høyre er det en forutsetning at vi som pasienter frivillig vil dele helseopplysningene våre, sier Tone Trøen.

Høyres forslag for et digitalt helse-Norge

• Sikre rask fremdrift for innføringen av et felles nasjonalt elektronisk pasientjournalsystem, i tråd med visjonen om «én innbygger – en journal».

• Utrede hvordan digitale helsesjekker kan integreres i helsetjenesten, særlig rettet mot risikogrupper, for å sikre at problemer forebygges og forhindre unødvendig forvirring og begrense behov for innleggelser i sykehus.

• Tilpasse finansieringsmodellene for at nettkonsultasjoner i større grad kan erstatte fysisk oppmøte.

• Belønne løpende oppfølging over nett, slik at pasienten kan oppleve økt trygghet og få rask respons fra helsetjenesten.

• Tilrettelegge for, utvikle og implementere elektronisk beslutningsstøtte for helsepersonell i alle deler av helsetjenesten. Det innebærer, blant annet, elektroniske faglige retningslinjer, kodeverk, forskningslitteratur og digitale prosedyrer.

• Forsterke og øke ambisjonsnivået i velferdsteknologiprogrammet og stimulere til utstrakt samarbeid og konkurranse blant leverandører.

• Tilrettelegge for at pasienter i større grad kan registrere og formidle informasjon og data til helsetjenesten, før konsultasjoner begynner.

• Sikre enklere adgang til, og bedre utnyttelse av, helsedata og biobanken.

(Utdrag fra «En plattform for et digitalt Norge», utarbeidet av Høyres digitaliseringsutvalg.)

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!