Høyre vil minske fastlegenes makt

For å redusere sykefraværet.

STRENGERE STRAFFER FOR LEGENE: Høyres nestleder Jan Tore Sanner ønsker sterkere tiltak for å redusere sykefraværet, og dette kan inkludere strengere sanksjoner mot leger som er for slepphendte. Foto: SCANPIX
STRENGERE STRAFFER FOR LEGENE: Høyres nestleder Jan Tore Sanner ønsker sterkere tiltak for å redusere sykefraværet, og dette kan inkludere strengere sanksjoner mot leger som er for slepphendte. Foto: SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Høyre vil det høye sykefraværet til livs. Et virkemiddel er å redusere perioden fastlegene kan sykmelde folk.

Målet med avtalen mellom LO og NHO om inkluderende arbeidsliv (IA) var å redusere sykefraværet med 20 prosent. Så langt har ikke fraværet gått ned med mer enn 3 prosent.

- Vi ønsker langt sterkere og flere tiltak for å redusere sykefraværet, sier nestleder i Høyre Jan Tore Sanner til Aftenposten.

Et av tiltakene Høyre foreslår er å redusere fastlegenes sykmeldingsrett fra 12 til 6 måneder.

Dersom sykmelding skal utvides utover seks måneder, må sykmelding foretas av en spesialist eller en annen lege enn pasientens fastlege.

Får Frp-støtte

Høyre vil også øke bruken av uavhengige, rådgivende leger og spesialister. Partiet vil også ansvarliggjøre fastlegene gjennom sterkere bruk av sanksjoner overfor leger som bryter vilkårene for sykmelding.

- Hadde nordmenn vært like friske som for 30 år siden, hadde vi frigjort 50 milliarder kroner til andre oppgaver, sier nestleder i Oslo Høyre Nikolai Astrup, som også er stortingskandidat ved valget til høsten.

Høyres forslag får støtte av Fremskrittspartiet. Nestleder Per Sandberg sier at det ikke er en selvfølge at Frp vil stemme for å videreføre IA-avtalen når den utløper ved utgangen av året.

- Avtalen har ikke gitt gode nok resultater. Hvis man skal videreføre denne, må det inn nye elementer, krever Sandberg.

Han har også sans for å redusere fastlegenes makt.

- Vi får stadig meldinger om at fastlegene er for slepphendte.

- Feil medisin

Frp og Høyre sår tvil om sykelønnsordningen og mistenkeliggjør pasientene og fastlegene, mener statssekretær Jan Erik Støstad (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet.

Støstad mener at Høyres innstrammingsforslag overfor fastlegene er feil medisin:

- Arbeiderpartiet vil i stedet spille på lag med fastlegene og styrke deres rolle i det forebyggende arbeidet mot sykefravær, sier han.

Støstad sier at Arbeiderpartiet vil garantere for en fortsatt IA-avtale.

- For oss er det helt uaktuelt å svekke sykelønnsordningen for arbeidstakerne. Høyres utspill bekrefter at arbeidstakerne har grunn til å være urolige dersom det skulle bli en borgerlig regjering dominert av Frp og Høyre etter valget, sier statssekretæren.

Provoserte leger

Allmennlegeforeningens leder Jan Emil Kristoffersen mener at Høyre-forslagene er skuffende og useriøse.

- Høyre lanserer nok en gang virkemidler som er grundig drøftet og avvist, sier Kristoffersen.

Han er spesielt provosert over forslaget om å straffe leger som misbruker sykelønnsordningen hardere.

- Det går en grense for hvor lenge legene vil gjøre denne krevende jobben, hvis vi stadig og på en utidig måte beskyldes for å «ha skylden» for sykefraværet.

Også LO-leder Roar Flåthen er sterkt kritisk til forslagene fra Høyre.

- Jeg opplever forslaget som en mistillit til legestanden, og det er ikke rett medisin for å få ned fraværet, sier LO-leder Roar Flåthen.

(NTB)